SPOS logo
 • 18
 • 18
 • 18
 • 18
 • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN PRVI FESTIVAL MEDA U MEDVEĐIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.381

U Sportskoj hali u Medveđi, danas je održan Prvi festival meda, koji organizuju projekat Nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, udruženje pčelara “Apis” i opština Medveđa.

 

Festival meda ima za cilj da poveže i udruži mlade pčelare i pčelarke ali isto tako i da predstavi i promoviše pčelarstvo kao perspektivu zapošljavanja mladih na teritoriji Jablaničkog okruga.

Na festivalu meda je preko 40 izlagača imalo priliku da predstave i promovišu raznovrsne pčelinje proizvode, inovacije u pčelarskoj opremi kao i kozmetiku i preparate na bazi pčelinjih proizvoda. Posetioci su, sa druge strane, pored svih vrsta meda, mogli da probaju i crni med koji je specifičan za teritoriju opštine Medveđa.

Pored izložbenog i prodajnog dela na festivalu su održana i dva stručna predavanja koja su realizovali predsednik SPOS-a, Rodoljub Živadinović i član SPOS-a koji je i bivši predsednik SPOS-a, Miljko Šljivić. Festival meda pratila je i izložba slika “Pčela na cvetu” autora i pčelara iz Leskovca Zorana Markovića kao i tematske radionice predškolske ustanove “Mladost” iz Medveđe.

Na Prvom festivalu meda prisutnima su se obratiti:

 • Predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić;
 • Vođa projekta Podsticanje zapošljavanja mladih Aleksandar Bec;
 • Regionalni koordinator Help-a Klaus Mok;
 • Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović;
 • Direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac Dalibor Cvetanović;
 • Predsednik udruženja pčelara “Apis” Miloš Jović.

Udruženje pčelara „Apis“ formirano je septembra 2017. godine uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih. Osim savremene pčelarske opreme, članovi pčelarskog udruženja “Apis”, dobili su i 50 košnica na osnovu Javnog poziva za podršku mladim pčelarima kojim je podržano preko 50 mladih pčelara i pčelarki sa teritorije Jablaničkog okruga. Projekat je takođe podržao i inicijativu mladih pčelara u Medveđi da formiraju novo, mlado udruženje koje će sa novom opremom i planiranim stručnim obukama motivisati i ostale mlade na teritoriji opštine Medveđa da se priključe udruženju i iskoriste benefite udruživanja.

 

O projektu Podsticanje zapošljavanja mladih

U okviru Nemačke razvojne saradnje, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pod pokroviteljstvom Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), sprovodi projekat„Podsticanje zapošljavanja mladih“ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, kao vodećim partnerom, i Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao ključnim partnerima.

Ostvarivanjem cilja projekta doprinosi se unapređivanju uslova za bolje pozicioniranje mladih uzrasta od 15 do 35 godina na tržištu rada kao i njihovo zapošljavanje. Poseban fokus usmeren je na mlade ljude iz osetljivih grupa i mlade iz ekonomski ugroženih delova Srbije, sa posebnom pažnjom na uključivanje mladih Roma i Romkinja. 

 

SPOS se zahvaljuje vrednim poslenicima GIZ-a i HELP-a kao i opštini Medveđa i Ministarstvu omladine i sporta, koji su svi zajedno doprineli da ovaj projekat zaživi, te da se održi i ovakva odlično organizovana manifestacija pčelara ovoga kraja. Zaista je uloženo puno truda i pregalačkog rada da bi se došlo do ovog dana. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien