SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN PRVI SASTANAK RADNE GRUPE ZA IZMENU PRAVILNIKA O KVALITETU MEDA I DRUGIH PROIZVODA PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.908

Već smo vas obavestili da je na predlog SPOS-a i Operativnog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje neispravnog meda na tržištu, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, osnovala Radnu grupu za izmenu Pravilnika o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela. Radna grupa juče je održala svoj prvi sastanak.

Detaljnije o Radnoj grupi pročitajte OVDE. Predsednik Radne grupe je prof. dr Zoran Stanimirović sa Fakulteta veterinarske medicine. Zamenik predsednika je prof. dr Dušanka Milojković Opsenica sa Hemijskog fakulteta. Ispred SPOS-a u Radnoj grupi se nalaze predsednik SPOS-a i predsednik SPOV-a. Ispred Uprave za veterinu članovi su načelnica veterinarske inspekcije Srbije Ljiljana Ivanjac, i Zoran Ivanović. Najbrojniji članovi Radne grupe su predstavnici najboljih srpskih laboratorija, a prisutan je i predstavnik pakera meda, kao i predsednik Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije. 

Na jučerašnjem sastanku postignuta je jednoglasna saglasanost da ovog puta treba praktično od reči do reči prepisati evropsku regulativu. Svi prisutni izložili su svoje primedbe i izneli praktične probleme sa terena. Predsednik SPOS-a upitao je predstavnike laboratorija, da li su ikada, od kako je uveden pekarski med shodno evorpskoj regulativi, dobili na analizu neki uzorak pekarskog meda koji je odgovarao Pravilniku, odgovor je glasio da se to nikad nije desilo, već da se uvek radilo o uzorcima pekarskog meda koji nije odgovarao Pravilniku. Upitani od predsednika SPOS-a da li je ijedan uzorak pekarskog meda imao saharozu u procentu manjem od 10%, odgovor je glasio da su svi uzorci imali viši procenat, što je jasan znak o čemu se tu zapravo radi, i da je došlo do onoga što svaki dan gledamo. Zato tražimo da se specifičnim rešenjima u Pravilniku, mogućnosti zloupotreba svedu na minimum, a inspekciji olakša i ubrza delovanje. 

Uži krug stručnjaka iz radne grupe ima zadatak da do 1. marta 2017. godine završi nacrt novog Pravilnika na osnovu današnjih sugestija i pozitivne evropske regulative, u naredna tri dana će članovi Radne grupe dostaviti svoje eventualne primedbe na Nacrt, a za 9. mart je zakazan novi sastanak Radne grupe. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien