SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA OPŠTINA OKO IZBORA LOKACIJE ZA GRADNJU POGONA SPOS-a ZA OTKUP I PLASMAN MEDA ČLANOVA SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.175

Kao što vam je poznato, SPOS je poslao svim lokalnim samoupravama u Srbiji pismo o namerama za gradnju sopstvene fabrike za otkup i plasman meda od svojih članova, sa molbom da ako imaju želju da pogon bude građen na njihovoj teritoriji, pošalju što povoljniju ponudu, kako bi pogon bio izgrađen što pre i kako bi SPOS koštao što manje, jer kada bi ga SPOS gradio samostalno, bez ičije pomoći, možda bi trebalo i pet i više godina da se završi. Na poziv su odgovorile 33 lokalne samouprave, a imali smo i tri privatne ponude iz tri lokalne samouprave. Danas je održan sastanak na kome je vršen izbor.

Svaka ponuda bila je zanimljiva na svoj način, i sve su detaljno razmotrene na današnjem sastanku u Privrednoj komori Beograda.

Na sastanku je trebalo iskristalisati i usvojiti najbolju ponudu, koja će SPOS-u omogućiti da pogon završi u rekordnom roku, što nam je apsolutni prioritet.
U organizaciji sastanka učestvovao je i NALED sa svojim ekspertima, a aktivno će pomagati IO SPOS-a u izboru.

Prisutnima se obratio sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda, Miodrag Veseli, i pozdravio skup u ime domaćina.

Okupljenim predstavnicima lokalnih samouprava obratila se i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, dok je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović bio sprečen da prisustvuje sastanku. Ministarka Brnabić podržala je inicijativu SPOS-a, a prisustvovala je skupu do kraja primarnog razgovora sa predstavnicima svih lokalnih samouprava. Ministarki je uručen album sa slikama sa njenog boravka na pčelinjaku u Gornjem Barbešu pre nekoliko dana. 

Podršku skupu dao je i NALED, čija predstavnica na sastanku je bila Višnja Račić. 

Svim gostima zahvaljujemo se na podršci i prisustvu sastanku. 

Nakon primarnog razgovora, u sekundarnom razgovoru su postavljena dodatna pitanja određenim predstavnicima lokalnih samouprava. 

Nakon toga, IO SPOS-a je imao sastanak na kome je razmatrao sve ponude i doneo odgovarajuće odluke. Najpre je jednoglasno odlučeno da SPOS gradi novi pogon a ne da adaptira neki postojeći, jer je zbog zakonskih propisa sporno vlasništvo nad takvim objektom, a preovladalo je mišljenje da ako već gradimo pogon, zauvek treba da bude naš, bez rizika od gubitka nakon određenog broja godina zakupa, a konstantnog ulaganja. 

Od preostalih ponuda, izabrano je pet opština koje su dale najbolje ponude, ali je na sugestiju predsednika Nadzornog odbora SPOS-a, preovladao stav da se svima njima pošalje novi zahtev sa konkretnim pitanjima, kako bismo dobili zvaničnu finalnu ponudu, pošto je danas tokom razgovora došlo do izmena nekih ponuda u pozitivnom smislu po SPOS, te te ponude treba ozvaničiti radi preciznosti i transparentnosti. Formirana je i Komisija IO SPOS-a koja će u petak formirati listu konkretnih pitanja koja je danas delimično sastavljena, kako nakon dobijanja odgovora od izabranih pet lokalnih samouprava, ne bi bilo apsolutno nikakvih nedoumica i nejasnoća. 

Tokom naredne nedelje opštine će dostaviti odgovore na pitanja koja će im biti dostavljena u ponedeljak, nakon čega će uslediti glasanje IO SPOS-a i konačni odabir opštine u kojoj će se graditi pogon SPOS-a. 

Pet opština koje su ušle u najuži izbor su Srbobran, Rača, Ćuprija, Surdulica i Mali Zvornik. 

Sve ove opštine nude infrastrukturu i za sada od 195.000 do 242.000 evra direktne pomoći za gradnju fabrike. 

 

IMG_6886 IMG_6885

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien