SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОДРЖАН САСТАНАК У ВЛАДИ СРБИЈЕ СА МИНИСТАРСТВОМ ТРГОВИНЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.299

Данас је у Влади Србије, на иницијативу кабинета председника Србије (ОВДЕ), а након дописа Кластера ”Уједињени за квалитет”, одржан састанак Кластера са представницима Министарства трговине.

 

Испред Министарства трговине, састанку су присуствовали: 

Жарко Малиновић, помоћник министра за спољну и унутрашњу трговину и политику конкуренције 

Александар Адамовић, помоћник министра за тржишну инспекцију 

Жељко Ракић, начелник одељења за трговину и развој конкуренције 

Маја Поповић, сарадник у сектору за трговину, услуге и политику конкуренције 

Ива Симатовић, саветник министра трговине 

 

Испред Кластера ”Уједињени за квалитет”, састанку су присуствовали: 

Иван Станковић, председник Кластера, комерцијални директор Дестилерије АКОВ 

Давор Секулић, власник Дестилерије Секулић 

Иван Смајловић, директор Аналаб 

Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а 

 

Састанак је протекао у крајње отвореној атмосфери са обе стране, што сматрамо веома значајним. Изнети су сви проблеми које због нелојалне конкуренције имају поштени произвођачи ракије, меда и вина, који поштују све законе ове државе, а финансијски стоје лошије него икада због нелојалне конкуренције, односно лажно декларисаних ракија, медова и вина, у чијој амбалажи нема онога што на декларацији пише. 

Министарству трговине је презентована оријентациона процена да држава због таквих појава, и то само на ова три производа, годишње губи због ненаплаћивања акциза и пореза, скоро милијарду евра. У скорије време имаћемо и тачну процену. То значи, да када би се ова негативна појава искоренила, држава би сваке године могла да гради још 50 км аутопутева у најзахтевнијим планинским подручјима, или 2 до 3 пута толико у равничарским подручјима. Да не говоримо о другим могућим инвестицијама које нису тако скупе као аутопутеви. Замислимо само на колико хектара би за тај новац могао да се инсталира систем за наводњавање. 

Представници Министарства трговине изразили су пуну подршку решавању овог проблема, у границама своје надлежности, и закључено је да је укључивање Министарства пољопривреде у решавање овог проблема неопходно, а одмах иза ветеринарске и пољопривредне инспекције, ингеренције преузима тржишна инспекција овог министарства. 

Затражили смо њихову подршку увођењу строжије казнене политике за виновнике наведених дела, јер сада су казне толико мале да једноставно улазе у тзв. калкулисани ризик криминалаца, и они их једноставно само плате, са чим су се представници министарства у потпуности сложили да постоји као оперативни проблем. 

Посебно се разговарало о нужности контроле над нелегалним прометом алкохолних пића и меда, што је прихваћено, јер сада постоји масовна појава организације разних манифестација на којима се алкохол слободно продаје, не само без акциза, већ од стране потпуно нелегалних односно нерегистрованих произвођача, чак се организују и дегустациона такмичења производа нелегалних произвођача. За све то време, легални произвођачи, који су инвестирали огромна средства, одлазе у финансијску дубиозу и пропадају. Исто или слично је и са медом. То су разлози зашто многи страни инвеститори не желе да инвестирају у Србији у тим секторима, јер немају адекватну заштиту од нелојалне конкуренције. 

Представници Министарства трговине послаће извештај са састанка кабинету председника Србије, коме ће се Кластер након тога свакако поново обратити са конкретним предлозима решавања проблема, које ћемо истовремено проследити и надлежним министарствима. 

Управни одбор Кластера “Уједињени уа квалитет”

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE