SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN VII DRŽAVNI PČELARSKI SAJAMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.841

Proteklog vikenda, 28. februara i 1. marta, u hali 2 Beogradskog sajma, u organizaciji SPOS-a održan je VII Državni pčelarski sajam.
Sajam je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, prof. dr Zoran Rajić, a na otvaranju su govorili i mis Srbije, predsednik SPOS-a i predsednik Udruženja pčelara iz Brčkog, koji je pozdravio prisutne ispred gostiju iz inostranstva.
Predsednik SPOS-a je u svom govoru apelovao na Ministarstvo poljoprivrede da pomogne u regulisanju registracije vozila za prevoz pčela, pošto je novim propisima njihova registracija maltene onemogućena. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede obećali su da će pokrenuti novu inicijativu za rešavanje ovog gorućeg problema srpskog pčelarstva, pred Ministarstvom unutrašnjih poslova.
Sajam je obeležila rekordna poseta, čak 2870 pčelara SPOS-a je besplatno posetilo sajam, a prodato je 4485 ulaznica posetiocima iz inostranstva kojih nikada nije bilo više nego ove godine (zbog više nego konkurentnih cena) i pčelarima koji nisu u SPOS-u. Na to treba dodati i veliki broj potrošača koji je obišao sajam, ali oni se tehnički ne mogu izbrojati, jer je ulaz u deo sajma sa pčelinjim proizvodima bio besplatan.
Rekordnu posetu pratila je i odlična prodaja. U delu za prodaju pčelinjih proizvoda, zavisno od asortimana i načina promocije, izlagači su prema njihovim rečima, ostvarili od 20% do čak 250% bolju prodaju nego prošle godine.
Što se tiče izlagača pčelarske opreme i literature, prodaja je bila veća od prošle godine, zavisno od asortimana i izlagača, od 30% pa sve do 180%. Samo jedan izlagač opreme prijavio je nešto manji promet nego prošle godine.
Očigledno je da pčelare nije pokolebala prethodna katastrofalna pčelarska godina, te da se ozbiljno spremaju za predstojeće paše. Nadamo se da će naša očekivanja biti i ostvarena, te da će priroda biti izdašna prema pčelama u ovoj godini.
SPOS se zahvaljuje svima koji su pomogli organizovanje sajma, kao i svim posetiocima i očekuje ih u još većem broju naredne godine na VIII Državnom pčelarskom sajmu.

Inače, ovo je prva godina kada je prodaja karata pokrila čitav zakup hale 2 Beogradskog sajma, i prevazišla ga. Naime, zakup hale 2 košta 800.000 dinara sa PDV-om, a pošto SPOS-u od cene ulaznica pripada 200 dinara (100 dinara ide Beogradskom sajmu), prihod SPOS-a od ulaznica ove godine prevazišao je cenu zakupa hale 2, jer iznosi 897.000 dinara.

Narednih dana, objavićemo kolekciju fotografija sa sajma, koja će vam najbolje dočarati atmosferu na spektakularnom VII Državnom pčelarskom sajmu.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE