SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA MEĐUNARODNA PČELARSKA KONFERENCIJA „POMERAJMO GRANICE“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.149

Savez pčelarskih organizacija Srbije u saradnji sa Novosadskim sajmom, uz organizacionu podršku Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, organizovao je 10. decembra 2016. godine MEĐUNARODNU KONFERENCIJU „POMERAJMO GRANICE“ sa pratećom izložbom pčelarske opreme u Novom Sadu, koja je još jednom pokazala značaj pčelarstva i nivo organizovanosti pčelara Srbije.

Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, naglasivši dobru saradnju sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije sa čijim radom je direktno bio upoznat mnogo pre nego je postao ministar. Pčelarima je preneo informacije o usaglašenim stavovima sa SPOS-om o podsticajima koje će država pružiti pčelarstvu u narednoj godini. Pre svega to je povećanje subvencije po košnici na 720 dinara, što će sumu za isplatu subvencija po košnici u 2017. godini podići na celih 4 miliona evra. Takođe, biće pojednostavljene procedure za nabavku pčelarske opreme, a suma za opremu koja će biti dostupna svim poljoprivrednicima Srbije biće uvećana 4 puta u odnosu na budžet koji je primarno bio planiran za ovu godinu, te će u 2017. biti izdvojeno oko 16 miliona evra. SPOS će u narednom periodu u časopisu „Srpski pčelar“ pravovremeno objaviti šta pčelari treba da urade, da bi dobili povraćaj sredstava od države u maksimalnom mogućem iznosu, jer 2017. godinu moramo iskoristiti za maksimalno zanavljanje pčelarske opreme, a da bi se u tome uspelo, neophodno je biti dobro i pravovremeno informisan. Pozivamo pčelare da najkasnije do srede 14. decembra dostave na mejl SPOS-a predlog za proširenje spiska opreme od prošle godine, ako ga imaju, kako bi SPOS Ministarstvu predložio dalje proširenje spiska, pošto je ministar prihvatio naš predlog da mu uručimo spisak nedostajuće opreme, kako bi primarni spisak bio proširen shodno potrebama pčelara na terenu. 

Ministar je najavio i podršku mladim poljoprivrednicima u vidu svojevrsnog pilot projekta, koji će obuhvatiti i pčelare, gde će se dodeljivati grantovi do 75% vrednosti investicije. SPOS ne očekuje shodno informacijama koje ima da će tu moći da bude uključen veliki broj pčelara, ali je ministar prihvatio da se i pčelari uključe u ovu novu meru, a sredstva će biti ograničena. 

Govoreći o inkorporiranju pčelarstva u IPARD, gde je već ranije obećao SPOS-u da će se uvrstiti i pčelarstvo (OVDE), sada je to i potvrdio, rekavši da ako sve bude išlo po planu, može se očekivati da će prvi poziv za IPARD biti objavljen u avgustu ili septembru 2017. godine. 

Izjavu ministra za medije možete pogledati OVDE

Kao što znate, nakon sastanka sa predsednikom SPOS-a, premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će Vlada formirati poseban Operativni štab koji će se baviti falsifikatima meda na tržištu Srbije. Obećanje je i ispunio 27. jula 2016. godine kada je štab i formiran, a u njegov sastav ušli su direktor Uprave za veterinu, specijalni savetnik premijera za poljoprivredu, direktorka Poreske uprave sa saradnicima, načelnica veterinarske inspekcije, načelnik poljoprivredne inspekcije, načelnik tržišne inspekcije, predstavnik Uprave kriminalističke policije, državni sekretari ministarstava poljoprivrede i trgovine, kao i predsednik SPOS-a. Savetnik premijera Srbije za poljoprivredu prof. dr Dragan Glamočić, koji je i predsednik pomenutog Operativnog štaba Vlade Republike Srbije za koordinaciju primene mera za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa meda, preparata na bazi meda i drugih proizvoda pčela, rekao je da je najviše problema u dosadašnjem radu štaba bilo kod velikih pakera meda: “Kontrolisano je 8 objekata, od čega tri objekta još uvek ne rade s tim da je, u jednom objektu koji je najviše problema pravio na tržištu, zaustavljeno 20 tona meda, od čega je najveća količina meda sa gazdinstava koja uopšte ne poseduju pčele, što znači da taj med i nije pravi”. U akciji kontrole kvaliteta meda na tržištu, uništeno je, ili je u procesu uništavanja oko 19 tona meda. Komisija je pored pakera, kontrolisala i trgovinske lance i protiv pet lanaca hipermarketa su podnete prekršajne prijave i od strane veterinarske i tržišne inspekcije, jer je utvrđeno da su prodavali med koji nije odgovarajućeg kvaliteta. Kontrola meda izvršena je i na pčelarskoj izložbi na Tašmajdanu i od 84 uzorka, samo četiri nisu bila ispravna, što je više nego zadovoljavajuće, i predstavlja ponos pravih pčelara Srbije. Bilo je nepravilnosti vezanih za deklarisanje meda, najverovatnije iz razloga što pčelari nisu dovoljno upoznati sa time, ali očekujemo da nakon što dobiju prava uputstva i informacije tih nepravilnosti više neće biti, zato i objavljujemo u časopisu kako izgleda etiketa za NAŠ MED, a ona sadrži sve podatke koje po zakonu mora da sadrži. Profesor Glamočić je rekao da je kontrola pokazala da je med od pčelara bio odličnog kvaliteta za razliku od, kako je kazao, onog meda koji se nalazio u hipermarketima. Tržišna inspekcija ukupno je podnela 12 prijava od čega pet protiv lanaca hipermarketa, a sedam protiv fizičkih lica. Pored toga, kako je rekao, značajan posao je uradila i poreska uprava koja je utvrdila veliki broj nepravilnosti i oko dva miliona dinara obaveza prema državi koje su subjekti dužni da plate. Profesor Glamočić je rekao da će Komisija nastaviti sa radom, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za rad proizvođača meda i sprečavanja nelojalne konkurencije na tržištu. 

Izjavu za medije savetnika premijera pogledajte OVDE

Predsednik SPOS-a izneo je plan SPOS-a za bolji status pčelara na tržištu Srbije. Rekao je da je jedan od najvažnijih koraka sklanjanje nelojalne konkurencije (falsifikatora meda) sa tržišta, jer oni ugrožavaju opstanak poštenih pčelara. Standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ sa pratećom jedinstvenom teglom SPOS-a posebnog dizajna, je osnova budućeg nastupa naših pčelara na tržištu, jer će na taj način biti prepoznatljivi i moći da dokažu da je med koji prodaju sa teritorije Srbije. Jer, kada falsifikatora meda više ne bude bilo, na tržištu će se pojaviti pravi med iz uvoza, a on je lojalna konkurencija. On je, kao što znate, često sumnjivog kvaliteta i enormno niskih cena, sa minimalnim parametrima kvaliteta koje zakon zahteva, tako da će oni koji ne budu mogli da dokažu da prodaju med sa teritorije Srbije, biti u velikom problemu. U tome će nam pomoći i razumevanje novog ministra poljoprivrede, koji je prihvatio zahtev SPOS-a da i med bude uvršten na spisak hrane koja će moći da dobije znak SRPSKI KVALITET, koji će biti druga garancija da je med sa teritorije Srbije (opširnije u decembarskom Srpskom pčelaru). Na kraju, tu je i pogon SPOS-a za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, koji će nam pomoći da svoj med plasiramo na tržište i u malim pakovanjima, bez ucenjivanja od strane nesavesnih pakera. 

Pošto je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević bio sprečen da prisustvuje Konferenciji, predsednik SPOS-a preneo je informaciju da će pokrajina iduće godine obezbediti 4 puta više sredstava za podršku investicijama u pčelarstvu (20 miliona dinara), nego što je prethodna Vlada Vojvodine planirala za 2016. godinu (5 miliona dinara), a nova Vlada već dopunila sa dodatnih 10 miliona koji su upravo i realizovani. 

Izjavu predsednika SPOS-a za medije možete pogledati OVDE

Mr Marijeta Lazor sa Novosadskog sajma izložila je izuzetno zanimljivu analizu kako pravilno nastupati na sajmovima i postići maksimalne efekte, a sve je bilo zasnovano na naučnim istraživanjima i bogatom ličnom iskustvu. 

Stručni predavači na seminaru, Pavel Zdešar iz Slovenije (izneo je veoma zanimljiv pogled na tehniku pčelarenja), i dr Antonio Nanetti iz Italije (prezentovao je najjeftiniji mogući način za suzbijanje varoe), svojim zanimljivim izlaganjima oduševili su prisutne, a časopis će u narednom periodu izdvojiti najzanimljivije detalje iz njihovih izlaganja i objaviti ih. 

SPOS je Konferenciju organizovao u saradnji sa Novosadskim sajmom i Društvom pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada. Moramo da pohvalimo saradnike, a posebno ističemo agilnost rukovodstva i poslenika Novosadskog sajma koji su sa posebnom ozbiljnošću profesionalno organizovali ceo protokol i izlaganje opreme, te im na tome čestitamo. Oduševljeni smo njihovim profesionalizmom, a sitni propusti koji nisu bili vidljivi za posetioce Konferencije, samo su potvrda toga da je Konferencija dobro organizovana jer nije bilo ni naznake velikih propusta, što je za prvi put u organizaciji ovakvog skupa više nego veliki uspeh. 

U sali za predavanja bilo je neprestano, zavisno od dela dana, od 400 do 500 pčelara, a procenjujemo da je Konferenciju ukupno posetilo najmanje 1200 ljudi. SPOS na teritoriji Vojvodine ima u članstvu 1709 pčelara, ali veliki broj pčelara stigao je i iz drugih delova Srbije, čak i iz veoma udaljenih mesta, što najbolje potvrđuje aktuelnost tema i interesovanje za pčelarstvo. 

Posebno se zahvaljujemo gostima iz organa vlasti Republike Srbije, koji su još jednom pokazali i dokazali da žele da podrže sve što je zdravo i ima perspektivu, a to pčelarstvo svakako jeste. Bez dobre saradnje sa njima, nema niti može biti napretka srpskog pčelarstva, a sa ponosom možemo reći da ta saradnja nikada nije bila bolja. 

1 2 3 4 32 33 34a 35 36 36a

38 351 352 353 354 3538 3999

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien