SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA SEDNICA PODODBORA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE NA TEMU PČELARSTVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.737

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Pododbor za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenim područjima Republike Srbije, u sredu 18. januara 2017. godine u 11 sati održao je svoju sednicu u Skupštini Srbije, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, „Pčelarstvo – šansa za razvoj najsiromašnijih opština“, a u radu sednice učestvovao je i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović i profesionalni pčelari Zoran Radosavljević i Miloš Bogdanović.

Predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenim područjima Republike Srbije, narodni poslanik Milija Miletić iz Svrljiga, dao je uvodnu reč i sadržajno obradio aktuelno stanje u pčelarstvu Srbije, kao i deo problema koje pčelari još uvek imaju, i založio se da se uputi zaključak Pododbora prema nadležnim ministarstvima, kako bi se preostali problemi što brže rešili, i tako se uklonile i poslednje prepreke za nesmetani dalji razvoj pčelarstva. 

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šef Odseka za stočarstvo, Nenad Terzić, izneo je planove Ministarstva poljoprivrede za naredni period. Pčelarima Srbije su ti planovi već poznati, jer ih je SPOS objavio na sajtu, a u februarskom broju časopisa „Srpski pčelar“ objavljujemo najveći broj detalja, dok je gospodin Terzić najavio da će ovih dana biti završeni odgovarajući pravilnici, te će primena novih mera odmah i započeti. 

Narodni poslanici Dalibor Radičević i Marko Milenković takođe su aktivno diskutovali u prilog rešavanja preostalih problema. 

Predsednik SPOS-a izložio je u 12 tačaka sve aktuelne probleme koje pčelarstvo Srbije ima i čije rešavanje bi značajno unapredilo razvoj pčelarstva. U zaključke Pododbora ušli su predlozi da se nadležnim institucijama dostavi zahtev da se još aktivnije radi na suzbijanju pojave falsifikovanog meda, da se reši problem registracije vozila za pčelarstvo (iniciran zajednički sastanak sva tri nadležna ministarstva), da se uprosti zakonska procedura selidbe pčela, da se reši problem cene uverenja o zdravstvenom stanju pčela po pitanju enormnog podizanja cene od čak 581% još iz 2010. godine (OVDE), kao i cene transportnog uverenja, da se podzakonskim aktom reši problem kvaliteta satnih osnova na tržištu Srbije, da se podzakonskim aktom legalizuje proizvodnja i promet pčelinjeg otrova, da se aktivno radi na pošumljavanju Srbije medonosnim drvećem, i da se aktivnije radi na organskom pčelarenju. Predsednik SPOS-a se zahvalio novom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na izuzetnom razumevanju koje je pokazao za pčelarstvo u prethodnom periodu, i praktično izašao u susret svim zahtevima SPOS-a vezano za subvencioniranje pčelarstva u 2017. godini. 

Profesionalni pčelari Zoran Radosavljević i Miloš Bogdanović podržali su ove predloge, i dali svoje viđenje pčelarske problematike u ovom trenutku, sa naglaskom na ozbiljnost pčelarske proizvodnje. Profesionalni pčelar Zorann Radosavljević, koji ukupno ima 1400 košnica, od čega je 450 u sertifikovanoj organskoj proizvodnji, izneo je i zahtev da se iznađe način da se u Srbiju uveze organski vosak za potrebe organske pčelarske proizvodnje. 

SPOS se zahvaljuje na sve većem sagledavanju značaja pčelarstva u Srbiji od strane sve većeg broja državnih institucija i organa. 

 

Odbor 1 Odbor 2

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien