SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ РАШКЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 982

Дана 25. 2. 2017. године стручно предавање пчеларима општине Рашке је одржао доц. др Драган Ћирковић из Новог Пазара.

Предавање је одржано у просторијама Машинске школе ,,Рашка“ уз присуство 60 заинтересованих пчелара.


 
Како је и претходних дана најављено предавање је имало две теме : 

  1. Узроци нестанка пчела и болести код пчела и 
  2. Мере за пролећни развој пчелињих заједница.

У оквиру прве теме пчеларима су презентовани узроци који доводе до нестанка пчела из кошница или који доприносе паду имунитета пчелињих заједница. Предавач је нагласио да је главни узрочник свих појава на првом месту човек због својег нечињења тј. изостанка правовременог прегледа и лечења пчелињих заједница или због својег чињења тј. коришћења хемијских средстава приликом третирања пољопривредних култура у време када је то законом о заштити биља строга забрањено – у време цветања. 
Последице људских грешака за резултат имају пад имунитета код пчелињих друштава и њихово постепено обољевање, које за крајњи резултат имају колапс и смрт пчелињих заједница. 
Од биолошких узрочника најчешћих болести код пчела др Ћирковић на првом месту сврстава пчелињег ектопаразита Вароу деструктор (Varroa destructor). С’ тим у вези приказани су графикони годишњег развоја варое и фотографије биолошког начина борбе.  Приказан је биолошки пример борбе против варое који се огледа у томе да у плодишном простору на место плодишног рама се поставља медишни рам, којег ће пчеле веома брзо изградити испод доње летвице и ту ће се концентрисати највећи проценат трутовског легла који 
ће тако послужити као веома ефикасан биолошки ,,мамац“ за вароу. Након одређеног времена исечак трутовског легла се веома лако прегледа и на један веома лак начин може се утврдити степен заражености пчелињег друштва вароом. 

Предавач је затим представио хемијске препарате који се могу купити на нашем тржишту али је и посебно истакао да употреба хемијских препарата против варое мора бити на време коришћена и тачно дозирана како би учинак био задовољавајући и како би пчелиња заједница ушла у период зимовања са малим процентом варое у кошници. 

На бројним фотографијама приказани су и други препарати против варое – мравља и оксална киселина и њихова правилна припрема и употреба. 

Након презентовања свих метода борбе против варое заинтересовани пчелари су имали прилику да предавачу поставе додатна питања и добију јасне одговоре. 

Након кратке паузе предавач је у другој теми презентовао све неопходне радове у пролећном периоду како би пчелиње заједнице спремно дочекале главну багремову пашу. На бројним фотографијама пчеларима су могли видети сликовити приказ календара радова и да добију детаљне информације о коришћењу стимулативне хране за пчелиње заједнице.  Након презентације заинтересовани пчелари су могли да постваљају питања предавачу и да се детаљно информишу о томе у које време одрадити прегледе и када извршити све оне радње које су неопходне за успешно медобрање. 

Пре почетка предавања др Драган Ћирковић је дао интервју локалној телевизији Рашка Коперникус, која је касније снимила и битне сегменте целокупног предавања а целокупни видео прилог удружење ће објавити на својем сајту у наредним данима.

Предавање је трајало пуних два сата уз обострано задовољство предавача и присутних пчелара. 

Овим путем желимо да се захвалимо Савезу пчеларских организација Србије на додељивању бесплатног предавача у зимском образовном циклусу, телевизији Рашка Коперникус на видео прилогу и Машинској школи ,,Рашка“ на простору за одржавање предавања. 

У Рашки, дана 25.02.2017. године.

Председник
​удружења пчелара ,,Рашка“ 
Бранко Зечевић 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien