SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОПАААА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.589

Ниске страсти су вероватно најпроблематичнији део људске личности. Сви их имамо у границама пристојног, мање или више, нико није савршен, али кад видите да неко подржава лопове, а напада борце против лоповлука, онда схватите да дно дна заиста постоји.

Наиме, протеклих месеци је преко 140 пољопривредника ухапшено јер су лажирали документацију за добијање субвенција, углавном тако што су имали рачуне за опрему, а опреме нигде, али било је и оних који су у дослуху са ветеринарима обележавали грла крава без документације о пореклу. 

И Извршни одбор СПОС-а је ових дана, разматрајући ситуацију, реаговао изражавајући своје сумње, након најновијег сазнања о броју обележених кошница у регистру Управе за ветерину (детаљније ОВДЕ). Сматрамо да је наша дужност да реагујемо сами, а не након што се нама буду бавиле надлежне инспекције, па да ни криви ни дужни осванемо на насловним странама новина и упропастимо врхунски рејтинг који имамо, ради неодговорних појединаца односно ЛОПОВА. И наравно, СПОС није сада реаговао први пут, реаговали смо апсолутно сваке претходне године, али не јавно као сада, већ смо се обраћали надлежнима, међутим они никада до сада нису имали довољно ресурса за свеобухватну контролу, а сада се ствари очигледно мењају што је одлична вест, и даје наду да ће се створити услови за повећање субвенција у 2023. 

Занимљиво је да су ОДМАХ од стране појединаца кренули напади на СПОС типа да „СПОС није надлежан за контролу“, „шта се СПОС меша у ствари које нису његова ингеренција“ и слично. Увидом у то ко је аутор тих „критика“, добро обавештеном пчелару је све јасно. Нађе се међу њима и неко ко није стигао да реално сагледа ситуацију, али углавном су то најбољи кандидати за проверу тачности броја обележених кошница. 

За оне остале, битно је да разграничимо неке ствари: 

  • И онај ко пријави лажни број кошница и ветеринар који му то све противзаконито аминује, заједно су ЛОПОВИ. 
  • Немојмо мешати праве пчеларе и ЛОПОВЕ.
  • Немојмо бранити оне који немају НИЈЕДНУ кошницу, а „обележили“ су их, или пријаве и обележе више него што имају. Они су најобичнији ЛОПОВИ који ваде новац из џепа поштеним пчеларима.
  • СПОС је добио већ пријаве неких већих прекршиоца и пријавиће их надлежнима.
  • Од СПОС-а се тражи да се избори за веће субвенције по кошници, а истовремено ЛОПОВИ узимају део субвенција који би требало да се расподели правим пчеларима, јер укупна сума коју држава издваја за субвенције уопште није мала и значајно расте из године у годину, али не по кошници, већ у маси јер број кошница званично расте, и реалност тог раста мора хитно да се провери. ИО СПОС управо разматра које би све мере могао самостално да предузме да помогне да се овај проблем реши. 

 

Зато још једном, од свих лажних и правих пчелара који су пријавили више кошница него што стварно имају, ИО СПОС захтева да МОМЕНТАЛНО оду код свог ветеринара и одјаве вишкове кошница, јер поштени пчелари више неће да трпе да их они поткрадају! 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE