SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОСНИВА СЕ ЕВРОПСКИ ПЧЕЛАРСКИ САВЕЗDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.478

Након више од годину дана косултација на више нивоа у оквиру више земаља ширег региона, данас је у Вишњој Гори (Словенија), у Кући крањске пчеле, одржан официјелни иницијативни састанак за оснивање Европског пчеларског савеза.

Састанку су присуствовали представници пчеларских савеза Словеније, Чешке, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Македоније и Црне Горе, који су се договорили да приступе оснивању Европског пчеларског савеза ЈЕР НАМ ЈЕ НЕОПХОДАН! И из још неколико европских пчеларских савеза (Мађарска и други) већ су пристигли позитивни сигнали за остварење ове иницијативе, али нису могли да буду присутни на данашњем састанку из објективних разлога. 

Учесници скупа подржали су све активности Апимондије на унапређењу пчеларства, али су издвојили локалне европске проблеме које морају сами да решавају европски пчелари на локалном европском нивоу. 

То су превасходно три следећа главна циља оснивања Европског пчеларског савеза: 

 • Борба против фалсификованог меда који је преплавио тржиште Европе 
 • Борба за увођење посебних субвенција по кошници по основу доприноса опрашивању гајеног и негајеног биља и унапређења екологије 
 • Борба против неправилне употребе пестицида отровних за пчеле 

Списак циљева је јако дуг и свеобухватан и биће представљен у наредном периоду, али ова три циља су круцијална и на почетку рада Европског пчеларског савеза морају бити окосница његових активности. 

Договорено је да се оснивачка скупштина Европског пчеларског савеза одржи на ”неутралном терену” односно у Србији, у Рачи, у Центру за образовање Погона за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а ”НАШ МЕД” доо, 10. фебруара 2024. године. До тада, радиће се на анимирању свих европских пчеларских савеза да приступе овој иницијативи, јер што нас више буде било у Савезу, то ћемо имати више успеха у раду и већу тежину у борби пред надлежним институцијама Европске Уније. 

Договорено је да технички секретар и организатор свих активности до оснивања Европског пчеларског савеза буде представница СПОС-а Биљана Томић, дипл. правник. 

Договорено је да се седиште и руководство Европског пчеларског савеза изабере на оснивачкој Скупштини. Општи је став да седиште Европског пчеларског савеза мора бити на територији ЕУ из практичних и политичких разлога, а да из истих разлога и први председник Европског пчеларског савеза мора бити из неке државе Европске уније. На оснивачкој Скупштини биће донета одлука и о висини чланарине. Током техничке припреме оснивачке Скупштине, све евентуалне трошкове покриваће у једнаким деловима Пчеларски савез Словеније и Савез пчеларских организација Србије. 

Колико сутра, свим пчеларским савезима биће започето слање кратког текста на једној страни о данас договореном са циљевима Европског пчеларског савеза, као и позивом да му приступе, на корист будућности васцелог европског пчеларства. 

Након састанка, одржан је заједнички радни ручак са председником Светске пчеларске федерације АПИМОНДИЈА Џефом Петисом из САД-а и директорком Куће крањске пчеле Мајом Лампрет, којој се посебно захваљујемо на домаћинству овом значајном скупу. 

Нека нам је са срећом, са надом да ћемо успети да већ наредне године постигнемо прве значајне резултате, јер мора се радити брзо и ефикасно, док фалсификати меда дефинитивно не униште европско пчеларство! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE