SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OZNAKA „SRPSKI KVALITET“ I ZA NAŠ MEDDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.808

Fantastična vest za pčelare SPOS-a! Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prihvatio je inicijativu SPOS-a da se i med uvrsti u upakovane proizvode koji će ubuduće nositi posebnu oznaku „Srpski kvalitet“, iako med prvobitno nije bio na spisku (meso, mleko, voće, povrće, žitarice, uljarice, grožđe). Tako će i upakovani med u trgovinama uskoro moći da nosi oznaku „Srpski kvalitet“, ukoliko potiče ISKLjUČIVO sa teritorije Srbije, što će u skoroj budućnosti biti jedan od osnovnih načina borbe protiv sumnjivog uvoznog meda, tj. isticanje u prvi plan prednosti domaćih proizvoda. Recimo, susedna Hrvatska već je preplavljena jeftinim medom sumnjivog porekla iz uvoza, i pčelari imaju neverovatne probleme zbog toga.

Proizvođač poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se označavaju oznakom „srpski kvalitet” dužan je da za te proizvode donese specifikaciju, koja mora da sadrži, između ostalog, i podatke o poreklu i sledljivosti, kao i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizvod proizveden. Prema tome, iako će u međuvremenu svi srpski pakeri meda moći da dobiju ovu oznaku ako podnesu odgovarajuće dokaze o sledljivosti i poreklu meda, nakon završetka gradnje pogona SPOS-a za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, i širenja SPOS-ovog standarda kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ na većinu pčelara SPOS-a, pčelari SPOS-a imaće najbolje moguće podatke o sledljivosti zbog primene Dobre pčelarske prakse i vođenja odgovarajućih evidencija, te ćemo kroz brend „Naš med“ i teglu SPOS-a jedinstvenog dizajna, uspeti da se na najbolji mogući način predstavimo domaćem tržištu, i pokažemo i dokažemo punu ozbiljnost koju imaju pčelari SPOS-a kroz sveobuhvatan sistematski pristup. Jer, kada dođe do uvoza meda iz problematičnih zemalja, a to će se vrlo brzo dogoditi, mi moramo imati alate u rukama kojima ćemo potrošačima moći da dokažemo prednosti domaćeg proizvoda. Zato je SPOS uveo standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ jer je inovativno i vizionarski gledao na budućnost, koja se neumitno približava. Hvala državi Srbiji što je na ovaj način sistemski rešila način izdvajanja domaćih proizvoda od uvoznih, što najbolje govori koliko se država danas ozbiljno sprema za puno otvaranje tržišta, merama koje nam niko ne može zabraniti, i koje nisu u suprotnosti sa pozitivnim evropskim zakonodavstvom.

Celu Uredbu možete pogledati OVDE.

Inače, SPOS nije znao da država priprema ovakav dokument koji je trebalo da bude posvećen prerađenim poljoprivrednim proizvodima. O tome nas je informisao prijatelj pčelara nezavisni narodni poslanik prof. dr Miladin Ševarlić, zatim se predsednik SPOS-a obratio ministru poljoprivrede gospodinu Branislavu Nedimoviću, sa molbom da se i med uvrsti u ovu Uredbu, na šta je ministar odgovorio da smatra da neće biti problema.

I zaista, Uredba je objavljena, med je uvršten na spisak, što nam je otvorilo nove mogućnosti za pozicioniranje meda na tržištu Srbije u budućnosti. Zahvaljujemo se od srca ministru Nedimoviću na podršci, pokazao je još jednom da je pravi čovek na pravom mestu, sva obećanja data SPOS-u je do sada ispunio u rekordnom roku. Jednostavno, ljudi koji su rokovodili NALED-om, a ministar je do skoro bio istaknuti član rukovodstva NALED-a, po ko zna koji put pokazuju vrednost te organizacije, kao i operativni način razmišljanja koji rešava probleme, a ne gomila ih. Sve čestitke, sa opravdanom nadom da pčelarstvo pod ovim rukovodstvom Ministarstva poljoprivrede čekaju bolji dani!

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien