SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI “AGRO-TIMA” DELUJU KAO TIMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.394

Navikli smo da se opština Žitorađa najčešće spominje kao rodno mesto poznatog političara Ivice Dačića i najveće srpske estradne zvezde Svetlane-Cece Ražnjatović. Pčelari ove opšine, njih dvadeset dva, organizovani u udruženju “Agro-tim”, žele da se ime njihove opštine sve češće spominje po aktivnostima i rezultatima koje oni ostvaruju, kazao bih kao jedan tim.

Stanje neorganizovanosti, apatije i letargije koji su svojevremeno bili karakteristični za pčelare ove opštine, sada su samo prošlost. Sadašnjost karakterište vrlo dobra organizovanost, ambiciozni planovi i programi na planu unapređenja pčelarstva u ovom žitorodnom kraju. Žitorađa, inače jedna od opština u kojima se, po statističkim podacima, najduže živi, smeštena je u donjem toku reke Toplice, a prostire se i na ravnicu Dobrič i na brdsko-planinskom predelu Pasjače. Po svojim biljno-geografskim karakteristikama, pruža veome pogodne prirodne mogućnosti za razvoj pčelarstva, kao značajne poljoprivredne grane. Te potencijale pčelari žele da iskoriste na najbolji način.

Duh optimizma i entuzijazma iskazali su na skupu pčelara, održanom 6. marta ove godine u Žitorađi, u etno-kući Branka i Dušanke Petrović. Povod za okupljanje bio je moje predavanje, koje sam održao bez naplate honorara, kao gest podrške njihovom mladom i vrednom predsedniku Miodragu-Mići Stevanoviću.

Ambiciozni planovi postavljeni su na planu širenja i unapređenja medonosne flore, kontinuiranom obrazovanju pčelara za savremene metode pčelarenja i zdravstvenoj zaštiti pčela.

Značajnu stručnu pomoć, na planu prevencije i suzbijanja bolesti pčela i legla, pčelari ovog udruženja imaju od Dr.vet.med. Vladimira Pejića, veterinara-pčelara, kakvih u Srbiji možemo na prste nabrojati.

U ovom kraju, za sada nema masovnih uginuća pčela. Sigurno je to rezultat blagovremene i kvalitetne pripreme pčela za prezimljavanje. Karakteristično je i zapažanje Miodraga Milića iz Rečice, da su boljem stanju pčele u šumi u odnosnu na one niže, u ravničarskom delu. Na to sam dodao komentar, da to samo potvrđuje da je šuma prirodno stanište pčela. Nema sumnje da će ovo udruženje, koje u pogledu jedinstva i ambicioznosti deluje kao pravi tim, postići uspehe svojstvene samo za uspešnim timovima. Nadamo se da ćemo o tome uskoro čuti i čitati.

 

Vlastimir Spasić

Predsednik RAPOJS-a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien