SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELINJI AUTOBUS U EMIRATIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 988

Pčelarka Džoslin Mekbrajd drži praktične radionice koje objašnjavaju ključnu ulogu koju imaju insekti.

 

Pčelarka Džoslin Mekbrajd (Jocelyn McBride) izgleda zauzeto kao i pčele koje je obećala da će štititi. Osnivač pčelarske asocijacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Irkinja i dugogodišnji rezident Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja trenutno sprovodi „Pčelinji plan“ (eng. Plan Bee, srp. plan–plan, bee-pčela, ali i igra reči, u smislu Plana B) u pčelinjem autobusu kako bi prenela poruku o održivosti širom zemlje. Ovaj projekat u obliku pokretne učionice ima za cilj širenje znanja o suštinskoj ulozi koju ovi insekti obavljaju u lancu ishrane i zašto je pčelama i drugim oprašivačima hitno potrebna naša pomoć.

Radeći sa „izuzetnim volonterima“ i podržana sponzorstvima za tekuće troškove, Mekbrajd je već održala više od 40 radionica za škole i druge ustanove i organizacije, uključujući i Šeik Mohamed Centar za kulturno razumevanje i Festival književnosti Emirata, gde je bilo reči o tradicionalnim pčelarskim praksama na Srednjem Istoku i nekim referencama koje se odnose na med i pčele u Kuranu.

Dok većina školskih programa pokriva održivost u lokalnim zajednicama u ovom ili onom obliku, Pčelinji autobus pruža platformu za dalja objašnjenja zašto je medonosna pčela važna za životnu sredinu, ekologiju i naš opstanak; 85 procenata naših useva zavisi od oprašivanja, tako da je lako zamisliti uticaj koji bi smanjenje populacije pčela imalo na globalnu proizvodnju hrane.

„Pčelinji autobus sam ja i ja sam pčelinji autobus“, kaže Mekbrajdova, koja je uspela da nagovori mnoge poslovne kontakte iz svoje prethodne marketinške karijere (ona je radila u Emiratima od ranih 1990-ih) i prijatelje kako može da održi Pčelinji autobus na putu. „Ovo je sada moj posao“.

Zanimljivo je da je pre njegove konverzije u potpuno opremljenu pokretnu učionicu sa solarnim napajanjem, autobus bio putujuće vozilo australijskog rok benda INXS (tim koji je radio na prepravljanju vozila pronašao je odbačene delove gitare).

Radionice pčelinjeg plana uključuju, pravljenje sveća, pripovedanje priča, pravljenje umetnina i igranje igara, te i stvarna mogućnost da se vide prave pčele i delovi saća, sve aktivnosti koje su praktične i dizajnirane da menjaju perspektivu, pod uslovom da su zabavne, pristupačne i zanimljive.

Mekbrajdova kaže da kada razgovarate sa decom o aktivnoj promeni, to može biti nešto jednostavno kao što je sađenje cveća na vašem balkonu. Njen savet je: plavi i ljubičasti cvetovi dobro se slažu, ali ne bi ih trebalo  tretirati insekticidom ili neonikotinoidima. Ona takođe nudi prirodna rešenja kojima bi se insekti držali van vaših useva, kao što je na primer sadnja nevena i prskanje nim ulja (jedna od poznatijih indijskih lekovitih biljaka, prim. aut.) i objašnjava zašto je važno izbegavati hemikalije.

„Deca su vrlo entuziastučna; Ona su željna da uče i bez predrasuda su“, kaže Mekbrajd. „Mi želimo da deca razumeju sve ovo jer postaju čuvari naše Planete. Oni su naši budući naučnici, inženjeri, entomolozi, mame i tate. Oni su naši budući kuvari, baštovani, nastavnici, profesori i advokati.

„Ako mogu da im usadim iskru razmišljanja, koja kaže – ja znam da ću postati ovo (ili ono) kad porastem, ali mogu da pronađem bolji način da to učinim tako što ću razmišljati na ovako, kada gradim puteve ili dizajniram moje zgrade, ili bilo šta drugo… Ako ih motivišem  da rade nešto na bolji način, radeći u skladu sa prirodom radi boljih rezultata po nas,  onda ću dobro obaviti posao.“

Njeno interesovanje za pčele i pčelarstvo potiče iz njenog detinjstva u Irskoj. Njen deda je bio baštovan na velikom imanju, i njegova energija i ljubav prema prirodi su je uvek inspirisali. Bilo joj je potrebno duže vremena kako bi se promovisala na scenu meda u UAE, koja je predominantno rezervisana za muškarce i na kojoj se ne govori engleski, ali je ipak na kraju našla put do Mohameda Al Najeha, osnivača firme Al Najeh Honei i ključnog igrača u razvoju pčelarske industrije meda u UAE. Al Najeh, kaže o Mekbrajd, „ona je zaboravila nešto o pčelama, a to je više nego što sam ja ikada naučio, smatram da sam od nje mnogo naučio“.

Najzad, Mekbrajd želi proširiti doseg svog projekta izvan škola, na širu zajednicu u UAE. Njen dugoročni cilj je da radi sa onima koji su smešteni u radnim kampovima u UAE i da prenosi pčelarske veštine ljudima koji potencijalno mogu da iskoriste ovo znanje u svojim matičnim zemljama. „Pčelarstvo je odlična prilika za preduzetništvo u lokalnoj zajednici. Ne treba mnogo da bi se počelo, ali kada to učinite možete da promenite sudbinu porodice ili sela.“

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien