SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PIROĆANCI NISU ŠKRTI NA IZVOZU MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.250

Udruženje pčelara “Pirotska dolina” održalo je redovnu godišnju skupštinu, 12. marta 2016. godine, u amfiteatru OŠ “Sveti Sava”. Skupštini su pored 104 pčelara prisustvovali i Milorad Novković, član IO SPOS-a i Vlastimir Spasić, predsednik RAPOJS-a iz Niša.

 

Pored razmatranja i usvajanja izveštaja o radu i o finansijskom poslovanju, plana i programa rada u 2016. godini, skupština je novi mandatni period poverila dosadašnjem predsedniku Bogdanu Kostiću. Izabrani su novi članovi IO udruženja: Predrag Stanković, Manić Slavoljub, Manić Milivoje, Filipović Dejan, Velkov Novko i Božić Božidar.

Svoju posetu Milorad Novković je iskoristio da pirotske pčelare informiše o najznačajnijim aktivnostima IO SPOS-a i standardu kvaliteta “Dobra pčelarska praksa” .

Zapis sa ovog skupa, možda ne bi bio vredan pažnje, da pirotski pčelari ne menjaju dasadašnje uvrežene stavove i predrasude, o škrtosti Piroćanaca, baziranih, pre svega, na velikom broju viceva o njima. U tom pogledu, ko su, šta su i kakvi su Piroćanci, svojevremeno se ogrešio i Jovan Cvijić, opisujući ih kao „nepokretnog duha, ukočeni i sumorni“, da u sebi godinama “nose uvredu kao žaoku”. Dileme o neosnovanosti Cvijićevih ocena, otklanjaju utisci već pri prvom susretu sa njima. Srdačno gostoprimstvo i druželjubivost su vidljive osobine koje širokogrudo ispoljavaju kada im dolazite u posetu. Istina, kako meni ovo nije prva poseta pirotskim pčelarima, to je po ko zna koji put izrečena ocena samo još jednom dobila svoju potvrdu i još čvršće uverenje.

I ne samo to. Umeju pčelari “Pirotske doline” da na najbolji način iskoriste netaknuta područja Stare planine i Suve planine, gde najveći broj njih ima svoje pčelinjake. Med vrhunskog kvaliteta, lako je našao put do italijanskih i nemačkih potrošača. U 2014. izvezli su 25, a u 2015. godini 32 tone bagremovog meda.  Otkupljene količine odmah isplaćene, na obostrano zadovoljstvo kupca i pčelara. Pa ko još kaže da su Piroćanci  škrtice? I ako jesu, na izvozu meda sigurno ne škrtare.

Na kraju, Milorad Novković uručio je priznanja SPOS-a, a jedna od dobitnica priznanja je i Marijana Ilić, direktorka TV Pi kanala.

O radu skupštine priloge su snimile Regionalna televizija Pirot i TV Pi Kanal, u okviru kojih su snimljene izjave Milorada Novkovića i Bogdana Kostića. Priloge možete pogledaii na ovim linkovima:

 

  http://tvpirot.rs/vesti/godinja_skuptina_udruenja_pirotska_dolina 

 

http://www.pikanal.rs/2016/03/12/godisnje-skupstine-udruzenja-pcelara-pirotska-dolina/

 

Vlastimir Spasić – Niš

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE