SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PISMA SU VEĆ PROČITANADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.086

Završen je časopis „Srpski pčelar“ za oktobar 2023. godine.

U poslednje vreme, najčešćе kritikе i komentari čitalaca „Srpskog pčelara“ odnosili su se na to da se sadržaji iz rubrike „Pismo pčelarima“ skoro pa ponavljaju i vrlo često predstavljaju terorijski stav i da nisu usklađeni sa stvarnim stanjem na terenu.

Rubrika „Pismo pčelarima“ traje punih dvadeset godina, pa je i razumljivo da su se povremeno neki sadržaji i ponavljali, a ponavljali su se i pisci pisama. Uvažavajući ove primedbe, od ovog broja u „Srpskom pčelaru“ pisma više neće biti.

Umesto pisma pokrećemo novu rubriku „Na pčelinjaku profesionalnog pčelara“. U rubrici će se objavljivati razgovori sa značajnim i uspešnim pčelarima, a razgovori će se prvenstveno odnositi na primenjene metode i postupke u praktičnom pčelarenju kako bi pčelari mogli da izvuku veliki broj korisnih saveta koje će primeniti na svom pčelinjaku u praksi! 

 

REŠENJE JE U RAZGOVORU

U ovom broju objavljujemo razgovor vođen u pčelinjaku profesionalnih pčelara Momčila i Miloša Bogdanovića, u Galibabincu kod Svrljiga. Kroz razgovor, domaćini su odgovorili na pitanja koja su se odnosila na analizu ovogodišnje pčelarske sezone, tehniku pčelarenja, proizvodnju matičnog mleča, zamene matica i zazimljavanja.

Pored toga, ovaj broj „Srpskog pčelara“ vam donosi odgovore i na mnoga pitanja koja ste sigurno u nekom trenutku postavljali sebi, a možda i drugima.

Po čemu će se pamtiti ova godina, koja je bila puna sjaja, ali i očaja?

Da li se u tehnici pčelarenja uvek rukovodimo stečenim znanjem i iskustvima, ili pčelarenje prepuštamo slučaju i okolnostima?

Koji su odlučujući faktori snage i da li je moguće imati snažne zajednice tokom cele godine, da li je to mit ili realno moguća stvarnost?

Šta da uradimo da nas varoa ne iznenadi u bilo koje doba godine?

Kako to da je vlaga u košnici neophodan uslov prezimljavanja pčela?

Kompletan sadržaj broja za oktobar pogledajte OVDE.

 

ČITAJTE I PIŠITE ZA „SRPSKI PČELAR“ JER VAS PORED NOVČANOG HONORARA ZA NAJBOLJITEKST I NAJBOLJU FOTOGRAFIJU ČEKAJU I VREDNE NAGRADE, ČAK DVE CENTRIFUGE PO BROJU ZA NAJBOLJE TEKSTOVE, A SATNE OSNOVE I HRANILICE ZA NAJBOLJE FOTOGRAFIJE

 

Uputstvo o članarini SPOS-a i pretplati na časopis „Srpski pčelar“ za 2024. godinu možete naći na veb-sajtu www.spos.info/ustedite-1000-dinara-na-clanarini i www.spos.info/samo-255-evra-za-inostranstvo-za-digitalni-casopis-srpski-pcelar i u „Srpskom pčelaru“ za jun na str. 364.

 

Novi obrazac za učlanjivanje u SPOS za 2024. godinu preuzmite OVDE na ćirilici i OVDE na latinici, a štampan je i na unutrašnjim stranama omotnice ovog broja časopisa.

 

ŠTAMPANJE I SLANJE ČASOPISA

 

Časopis će se štampati u sredu, četvrtak i petak, 20, 21. i 22. septembra, a pakuje se i šalje u ponedeljak i utorak, 25. i 26. septembra, i već od srede, 27. septembra, stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

 

U slučaju kašnjenja, interesujte se kod svog poštara obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom.

 

„Srpski pčelar“ je 127 godina

pouzdan savetnik pčelarima i

hroničar događaja u pčelarstvu 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE