SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POJAVA BETA GAMA AMILAZE U MEDUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.702

SPOS je dobio dopis od firme Maja promet d.o.o. (jedna od pet firmi sa kojima SPOS ima ugovor OVDE), kojim se pčelarima Srbije prenose važne informacije, te ga ovde prenosimo u celosti.

Evo kompletnog dopisa:

 

Dopis uvoznika srpskog meda iz Zapadne Evrope

povodom beta gamma amylase u medu iz paše 2015. godine

Uvoznik meda iz Srbije, kompanija u Zapadnoj Evropi i partner otkupljivača i izoznika Maja Promet d.o.o. dostavio je preporuke za odgovorno pčelarenje kako bi se u 2016. godini izbegli problemi sa vrednostima beta gamma amylase iznad dozvoljenih pronađenih u suncokretovom i cvetnom medu iz paše 2015. godine, a koje su povezane sa prihranom pčela.

Zamoljeni smo da dokument prevedemo na srpski jezik i dostavimo ga pčelarskim udruženjima koje molimo da ovaj dopis proslede svojim članovima. Kupac iz Zapadne Evrope ima interesa da uvozi srpski med, ali poštovanje kvaliteta je imperativ i zato će se pre otkupa meda raditi detaljne, napredne, analize u akreditovanim evropskim laboratorijama koje mogu da detektuju sve nepravilnosti prilikom pčelarenja, a posebno prihrane pčela.

 

Dopis:

 

Odgovorna praksa u prihrani pčela

 

Tečna prihrana se koristi kada su spoljašnje temperature više od podnevnih temperatura od 18-20º C, a ima za cilj da poveća populaciju pčela, pripremajući ih za period cvetanja. Tečna hrana je zasnovana na vodi i šećerima, obično sadrži 50% koncentrisanih šećera i 60% kada nastupe vremenske neprilike.

 

Ako pčele sačuvaju deo prihrane u saću ova hrana će biti pomešan sa medom kada je vreme paše, a tržište će odbiti ovaj proizvod, kao neispravan. Zbog toga, ova praksa je nezakonita i proizvod kao takav nije dozvoljen u komercijalnim uslovima, i smatra se prevarom.

 

Šećeri koji se koriste za pripremanje sirupa može biti različitog porekla:

 

  • Beli šećer, saharoza repe ili šećerne trske: Zakon ne dozvoljava više od 5% saharoze u medu. Med koji dolazi od biljaka koje brzo cvetaju sadrže visok nivo saharoze, što povećava hranjenje ostacima.
  • Šećerni sirupi napravljeni od kukuruznog brašna, šećera ili fruktoze: su oni koji su dobijeni industrijski, razbijanjem molekula kukuruznog skroba.

 

Ipak, postoje neki molekuli skroba koji ostanu neprekinuti. Osim kukuruza, (i šećerne trske) koje su monocotils vrsta, koje proizvode svoje šećere i skrob kada pričvršćuju ugljenik iz atmosfere, one to rade sa različitim odnosom izotopa C13, koje pčele hvataju sa biljaka (dikotilnih vrsta). Analiza proporcije C13 može se identifikovati, ako se neki šećeri iz transformisanog kukuruza skroba pojavljuju u medu. Analiza amilaze, takođe određuje prisustvo falsifikovanja unutar ove vrste hrane.

 

  • Invertni šećeri: Dobijaju se primenom kiselina i / ili enzima na određenoj temperaturi na saharozu (beli šećer), kako bi ga podelili na dva jednostavnija šećera, tj oblika fruktoze i glukoze. Postoji lažna pretpostavka, da kada se primeni invertovana saharoza, pčela troši mnogo manje vremena u procesu pravljenja meda. Pčele ovaj proces rade prirodno, koristeći enzime formiraju svoju pljuvačku i hemijska jedinjenja koja  koriste neće promeniti njen sastav, bez obzira na to da li dobijaju jednu ili drugu vrstu šećera. Osim toga, zagrevanje ovih šećera kako bi proizveli ovu inverziju, će generisati veći HMF, tako će dovesti do trovanja pčela, jer dolazi do 40 mg nivo / kg. Dodavanje kiselina i enzima (termorezistentni enzimi) iznad iznosa od 40 mg / kg se analizira od 2009; i njihovo prisustvo ukazuje na prisutnost dobrovoljnog ili prinudnog otpada (zavisnost od invertnih sećera).

 

Voda koja se koristi za pripremu ovih sirupa treba da bude kvaliteta vode za piće bez obzira na to da li je hlorisana i da li je iz javne mreže vodosnabdevanja, u tim slučajevima, nema potrebe da se prokuva. Može da  se zagreva zbog bržeg raspada šećera, ali je važno da znate, da održavanje šećera u visokoj temperaturi povećava nivo HMF-a.

 

Kao opšte pravilo, kako bi se izbeglo odbijanje pošiljki meda na tržištu, mi preporučujemo da se ne više od 10 litara invertnog sirupa napravljenog od 50% šećera koristi u košnici i to približno mesec i po dana pre cvetanja i nove paše.

 

Ako je primećeno skladište sirupa u nekim od saća, kao takvi ne smeju biti vrcani u isto vreme kao i drugi med.

 

Tečne hrane, sirupi, treba da se konzumiraju manje od nedelju dana u košnici. Iznos ne bi trebalo da pređe ovu potrošnju kapaciteta od strane pčela, jer može da fermentira i izazove mnogo problema.

 

Pretpostavimo da je jedan od saća ne troši sirup, provera treba da se uradi odmah, jer bi to moglo ukazivati na problem: promena kraljice, bolesti, itd.

 

Najbolja navika da se izbegne fermentacija ovih sirupa jeste higijensko održavanje koliko je moguće, kada se vrši priprema i realizacija. Takođe je važno da se proizvede samo potrebna količina za period 24 časa.

 

Ni u kom slučaju se sulfonamidi i antibiotici ne smeju koristiti kao prihrana niti antifermentne komponente, jer njihovi ostaci mogu biti otkriveni tokom rutinske analize, čak i sa 0,5 nivo ppb ili po nižim stopama.

 

S poštovanjem,

Maja Promet d.o.o.

 

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE