SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОЛА ТОНЕ МЕДА ЗА ОБОЛЕЛУ ДЕЦУ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПЧЕЛАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.067

Савез пчеларских организација Србије и Погон „НАШ МЕД“ донирали су данас пола тоне меда дечјим клиникама у Новом Саду, Београду и Нишу, као и Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР), а поводом Светског дана пчела. Донацију су уручили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и председник СПОС-а Родољуб Живадиновић.

Пригодно уручење организовано је у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду, која нам је била добар домаћин. 

Примаоци донације су: Клиника за дечје интерне болести Ниш, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Универзитетска дечја клиника „Тиршова“, Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“ и Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР), свима по 100 кг, укупно 500 кг. 

Председница Владе са сарадницима изашла нам је још једном у сусрет и овог пута подржала нашу акцију поводом Светског дана пчела. 

У уводној речи председник СПОС-а указао је на значај пчела за животну средину и здравље људи, посебно деце. Напоменуо је да је СПОС-у ово већ друга акција сличне врсте, те да су на почетку пандемије ковида, најугроженијим грађанима пчелари СПОС-а поклонили преко 8 тона меда (детаљније ОВДЕ). Сада је донација од пола тоне меда усмерена оболелој деци, а поклања је Погон „НАШ МЕД“. Председник СПОС-а захвалио се председници Владе и Влади Републике Србије на свему што чине за развој пчеларства, на свеукупној досадашњој и будућој подршци. Цео говор председника СПОС-а можете одслушати ОВДЕ

Након уручења донације, скупу се обратила председница Владе и захвалила се СПОС-у на донацији, али и дечјим клиникама и НУРДОР-у на свему што чине за лечење оболеле деце. Цео говор председнице Владе можете одслушати ОВДЕ

Обилазак ботаничке баште и само уручење донације можете погледати ОВДЕ

СПОС се захваљује председници Владе и осталим гостима и сарадницима, који су својим присуством увеличали овај догађај. 

Иначе, ове године се по четврти пут прославља Светски дан пчела.

Прогласиле су га Уједињене нације на предлог Словеније, уз подршку огромног броја земаља света, па и Србије.

Интересантно је да је на дан прве прославе Светског дана пчела 2018. године започет процес избора извођача радова на Погону за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“.

Светски дан пчела 20. мај обележава се са циљем да се скрене пажња јавности на њихов значај за наш опстанак на планети, али и на потребу да их требамо заштитити.

Заштита пчела и очување пчеларства је од виталног значаја за нашу будућност.  Уз помоћ Светског дана пчела сви заједно се можемо поново подсетити улоге сваког од нас за очување пчела. 

ЗАШТО СУ ПЧЕЛЕ ТОЛИКО ВАЖНЕ? 

Пчела је једини инсект који производи храну за људе!

Преко 75% главних гајених биљака зависи од опрашивања пчелама.

Опрашивањем, пчеле сваке године подигну приносе у пољопривреди Србије за 226 милиона евра.

Једна кошница подигне приносе околних пољопривредника за 566 евра годишње.

Укупна корист од пчела годишње је 1.200 евра, али разлика од оптрашивања гајених култура (566 евра) до 1.200 евра припада очувању биодиверзитета, без кога нема живота људској раси.

Пчелар од те суме добије само 1,5%, кроз пчелиње производе.

Уз опрашивање пчелама, принос крушке порасте за 36%, јабуке за 38%, сунцокрета за 40%, уљане репице за 50%, јагоде за 55%, вишње за 67%, шљиве за 72%, а малине за чак 81%.

Пчеле учествују и у опрашивању дивљих, негајених култура, чиме одржавају биолошку разноврсност у природи, али и ланац исхране дивљих инсеката и животиња од чега зависи комплетан живот на планети, и ту лежи њихова највећа вредност.

Сваки трећи залогај хране за људе зависи директно од пчела, а сваки други индиректно. Зато се научници и слажу да када би пчеле нестале, истог тренутка би нестало 2/3 хране са наших столова.

Већ неколико година после нестанка пчела нестали би и људи, јер би се биодиверзитет тотално пореметио и постао неодржив.

ЗАШТО ПЧЕЛЕ НЕСТАЈУ?

У последње две деценије, популација медоносне пчеле у свету је у значајном опадању, а главни разлог за то у Србији је тровање пчела.

Пчеле се трују на више начина:

  • Неадекватна употреба пестицида
  • Третирање медоносних култура у време цветања средствима отровним за пчеле
  • Нелегална употреба инсектицида неоникотиноида на отвореном
  • Црно тржиште пестицида
  • Третман комараца из авиона средствима отровним за пчеле

Већ сада у Кини постоје читаве провинције где су неадекватном употребом пестицида побили све пчеле, те се сада Кинези веру по дрвећу и ручно опрашују воће, што је тужна слика будућности ако не будемо мудри и не сачувамо пчеле.

Зато све земље света све више помажу пчеларство, како би се одржао интерес пчелара да гаје пчеле, јер без интереса пчелара, који их штите од болести и паразита, пчеле би одавно нестале са планете, а са њима и сви ми, јер без неге, пчеле данас самостално не могу да опстану дуже од годину до две.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien