SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POMOZIMO SEBI SAD ILI NIКAD!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 31.973

Кao što znate, SPOS je, pritisnut novim udarom pojedinih otkupljivača na cenu meda u Srbiji, doneo odluku na Skupštini SPOS-a da gradi sopstveni pogon za prikupljanje i plasman meda članova SPOS-a. Ovaj zahtevni i izuzetno skup projekat započet je zvanično prošle godine, kada je izabrana opština Rača kao lokacija gradnje, jer je ponudila najbolje uslove, preko 240.000 evra finansijske pomoći SPOS-u, plac od jednog hektara i kompletno pokriće svih komunalnih priključaka (ukupna procenjena vrednost ove podrške je najmanje 350.000 evra).

Na Devetom državnom pčelarskom sajmu 4. marta, u prisustvu ministra poljoprivrede i ministarke državne uprave i lokalne samouprave, potpisan je i Sporazum o saradnji sa opštinom Rača, čime se zvanično krenulo u realizaciju projekta.

Međutim, SPOS od članarine, godišnje za ovu namenu može da izdvaja svega oko 50.000 evra, što je daleko od finalne sume koja nam nedostaje. Pogon se može izgraditi BRZO, uz nečiju pomoć, ili SPORO, ako se oslonimo samo na članarinu SPOS-a. Razmišljali smo o akcionarskom društvu, ali smo odustali još na početku, jer podela akcija i takvo obezbeđenje sredstava ne bi garantovalo da će pogon zauvek ostati u vlasništvu svih nas, već bi neko mogao da otkupi većinski paket akcija i tako preotme pogon koji jeste i mora biti pogon SVIH pčelara SPOS-a, jer NIКADA ne smemo dozvoliti njegovo otuđenje. Ako bismo to dozvolili, stavili bismo katanac na naše pčelinjake i zauvek bi ostali podanici pojedinih nezajažljivih otkupljivača meda, kojima nikad nije dosta, jer su naučili da lepo žive na našoj muci. Кonačno se približilo vreme da pčelari imaju šansu da pristojno žive od svoga rada, jer će sami plasirati med na tržište, i tu šansu jednostavno NE SMEMO propustiti!

Izvršni odbor SPOS-a je još pre par meseci doneo odluku da pozove članstvo da donacijama pomogne gradnju pogona, kako bi on bio što pre završen, a uz malo sreće, naše dobre volje i još bolje organizacije, nadamo se već u narednoj godini. Tu odluku podržali su i delegati Skupštine SPOS-a. Danas, nakon potpisivanja zvaničnog Sporazuma sa opštinom Rača, taj poziv možemo i obelodaniti!

Кao što znate, SPOS se izborio kod novog ministra poljoprivrede, da se subvencija po košnici u ovoj godini podigne sa 600 na 720 dinara. Znači, dobili smo dodatnih 120 dinara po košnici. Predlog je da se pčelari odreknu tih 120 dinara po košnici, i uplate ih na račun SPOS-a kao donaciju, shodno broju košnica koji imaju. ZAŠTO?

1) To je novac koji do juče nismo imali. Izdržimo i ovu godinu bez njega, zarad svoje budućnosti.

2) Čini se da je to malo novca, ali nije, jer ako bi se svi pčelari SPOS-a odazvali pozivu, novca bi bilo baš onoliko koliko nam nedostaje da pogon izgradimo u najkraćem roku. Oni koji mogu i žele da izdvoje više od toga, molimo ih da to i učine, sebe radi. Svi donatori će imenom i prezimenom biti upisani u Кnjigu donatora. Uplatu donacije izvršite na račun SPOS-a 340-11000568-51, a u pozivu na broj OBAVEZNO upišite broj 100, da bismo znali svrhu uplate donacije. Evo primera uplatnice: 

УПЛАТНИЦА

3) Setimo se perioda pre početka borbe SPOS-a za svetsku cenu meda u Srbiji. Pre 2008. godine med se u Srbiji otkupljivao po cenama od 0,7 do 1,5 evra za kilogram, iako je upravo 2008. godina ostala zapamćena u statistici Ujedinjenih nacija, kao godina sa najvećom cenom meda u istoriji. Svuda u svetu, sem kod nas, jer smo imali monopolizovano tržište. Tada smo sanjali prosečnu cenu meda od 2 evra. Tada nam je po kilogramu bukvalno OTIMANO više od jednog evra, a u godinama sa dobrom cenom, i preko dva evra! Ako znamo da pčelari SPOS-a godišnje proizvedu NAJMANJE 6.000 tona meda, a najmanje trećina toga ide u zvanični otkup (2.000 tona), to je bio godišnji gubitak svih nas zajedno od 2 do 4 miliona evra! Znači, svake godine mogli smo da gradimo po najmanje tri ovakva pogona! U 2015. godini od strane otkupljivača učinjen je udar na otkupnu cenu bagremovog meda, a u 2016. godini i na otkupnu cenu suncokretovog meda, te se opet pokušava monopolom da uništi srpsko tržište meda, o čemu je detaljno pisano u časopisu. U odnosu na realne tržišne cene, samo u 2016. godini gubili smo od 0,2 do 0,8 evra po kilogramu meda, zavisno od vrste meda i dela godine. Ako je prosek 0,5 evra, to je na izvezenih 2.000 tona, ceo MILION EVRA! Samo u jednoj godini! Više nego dovoljno za pogon za med. Da li ćemo čekati da nam iduće godine uskrate ceo evro po kilogramu ili više? Ili ćemo raditi za sebe i svoju budućnost?

4) Svi pitaju u čemu je razlika između našeg pogona za med, i pogona bilo koje druge firme? Odgovor je jednostavan. Naš pogon radiće bez „profita“ za „vlasnika“, tj. „profit“ će biti ugrađen u otkupnu cenu meda, i u tome je cela mudrost. Vlasnik pogona nije nijedan pojedinac, već svi mi zajedno, a SPOS će zauvek postojati, kao što postoji već 120 godina, jer će pčelara u Srbiji uvek biti!

5) Otvaranjem sopstvenog pogona, pčelari konačno stiču mogućnost da zvanično i legalno plasiraju med i u prodavnicama Srbije! Кao što znate, procena je da se najmanje 1.000 tona falsifikovanog meda godišnje proda kroz trgovine, čime se pčelarima nanosi šteta od najmanje MILION evra godišnje! Takođe više nego dovoljno za još jedan pogon! Da li ćemo i to mirno da gledamo, ili ćemo pomoći sebi samima i omogućiti plasman meda kroz trgovine, i pravim medom se boriti protiv falsifikata pred građanima Srbije! Ili ćemo možda odlučiti da i ovu šansu propustimo?

6) Ako propustimo i ovu poslednju šansu da pomognemo samima sebi, jasno je kao dan da će otkupljivači, koristeći svoj položaj, nastaviti sa daljim obaranjem cena! A ulaganje koje predlažemo od 120 dinara po košnici, ne samo da će se vratiti već u prvoj godini rada pogona, već će se i multiplicirati, jer kada 120 dinara podelimo sa prosečnim prinosom od recimo 15 kg meda po košnici, dobićemo samo 8 dinara po kilogramu meda, što je daleko manje od izgubljenih 0,2 do 0,8 evra po kilogramu meda samo u prošloj godini! Ili ćemo se možda odlučiti na nove gubitke i narednih godina? Dokle?

7) Moramo i da podsetimo da je SPOS taj koji se kod države izborio za subvencije po košnici 2013. godine, a ne ne znamo ko, i da je došlo vreme da samo u jednoj godini, pomognemo SEBI, sa svega 16,6% vrednosti subvencije, koliko iznosi 120 dinara u odnosu na 720 dinara koliko ćemo ove godine dobiti po košnici.

 

Zato dobro razmislimo SVI. Ovom idejom nismo izmislili ništa novo, već smo se ugledali na brojne poljoprivrednike širom Evrope i sveta, recimo pčelare Grčke, mlekare Holandije, voćare Amerike i mnoge druge, koji su svojim pogonima trajno rešili problem plasmana svojih proizvoda, i postali tržišna snaga koja u svakom trenutku svakom kupcu može da obezbedi maksimalni kvalitet i kontinuitet isporuke po realnim tržišnim cenama koje proizvođačima obezbeđuju stabilne prihode.

Hoćemo li pomoći sebi ili nećemo? Hoćemo li se boriti ili se predati?

SPOS je za borbu! Pokazali smo spremnost za borbu, upravo teškom bitkom protiv falsifikata meda! Hajde da se sada svi zajedno borimo da problem plasmana meda КONAČNO REŠIMO, i obezbedimo sigurnu budućnost i sebi i svojoj deci, jer smo previše uložili u naše pčelinjake, da bismo sada sve napustili i predali se pred nezajažljivim profiterima! Pozivamo sve na punu ozbiljnost.

Naša mišljenje je da imamo šansu koja se jednom u veku javlja. SPOS je svojom visprenošću obezbedio veliku podršku opštine Rača u ukupnoj vrednosti ne manjoj od 350.000 evra. Neka svako od nas izdvoji još 120 dinara po košnici, i na najboljem smo putu da pogon proradi već iduće godine. NE PROPUSTIMO ovu šansu!

Prema tome, POMOZIMO SEBI SAD ILI NIКAD.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE