SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОСАДИ САДНИЦУ – СПАСИ ПЧЕЛУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.010

Једна од најважнијих животињских врста на Земљи је угрожена. Пчела! Неодговарајућа употреба пестицида, промена сортимента уљарица, крчење ветрозаштитних појасева, спаљивање биљних остатака, неодговорно дејство против комараца и сл. су само неки узроци који су довели до масовног страдања пчела или до драстичних промена услова за њен живот.

            Кластер „Плодови Колубаре“ је зато осмислио и спровео акцију „Посади садницу – спаси пчелу“. Основни циљ је пружање помоћи најважнијем опрашивачу у природи кроз садњу медоносног биља. Пројекат је ове године аплициран Секретаријату за заштиту животне средине града Београда, а поред набавке медоносних садница обухватио је и медијску промоцију. Набављено је осамсто садница еводије а пчелари УП „Будућност“ из Лазареваца су се масовно одазвали у овој акцији.

            Са жељом да се поправи нектарност у време лета, одабрана је еводија. Саднице су набављене у расаднику у Великој Плани и изузетног су квалитета. Идеја водиља је да се личним примером покаже како су пчелари поред осталог, и велики љубитељи природе и екологије.

            Свет се мења пред нашим очима. Остали смо без издашних паша а пчела је остала без основних услова за живот. Без паше нема пчела, а без пчела нема ни пчелара. Зато учинимо оно што је до нас!

 

Дипл. инж. Горан Чакардић

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien