SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSETA PČELARA BUGARSKOG PČELARSKOG SAVEZA UDRUŽENJU PČELARA NIŠDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.130

Oko 80 pčelara Bugarskog granskog pčelarskog saveza iz Sofije (BPS), koje je predvodio predsednik inž. Mihail Mihajlov, 4. oktobra 2018. godine, posetili su Udruženje pčelara Niš i obišli pčelarsko gazdinstvo Miroljuba Jankovića u Katunu kod Aleksinca.

Ovom posetom nastavlja se i proširuje dugogodišnja saradnja BPS-a i SPOS-a. Poslednja takva poseta, od strane bugarskih pčelara Udruženju pčelara Niš, bila je maja 2013. godine, kada su posetili i pčelare u Beloj Palanci i Aleksincu.

Ispred Saveza pčelarskih organizacija Srbije goste su dočekali i pozdravili  član IO SPOS-a i predsednik UP Niš Milorad Novković i glavni i odgovorni urednik Srpskog pčelara Vlastimir Spasić.

Domaćin posete bio je pčelar Milorad Janković, sa porodicom, koji je goste primio na svom pčelarskom gazdinstvu u Katunu kod Aleksinca.

Gosti su najpre obišli i razgledali pčelinjak domaćina, kojom prilikom su se interesovali o stanju pčelinjih zajednica, ostvarenim prinosima, suzbijanju varoe i slično. Posetiocima nije prošao nezapažen jedan broj košnica bugarske proivodnje, iz vremena osamdesetih godina, uz  konstataciju se situacija preokrenula: „Prošlo je vreme kada ste od nas kupovali košnice i pčelarsku opremu, sada mi dolazimo i kupujemo od vas“, bio je komentar jednog gosta pčelara. Gosti su razgledali i pčelarsku prostoriju domaćina, u kojoj su mogli da vide savremenu pčelarsku opremu i pribor,  ali i pojedine uzorke koji su pravi raritet.

Za goste, domaćin Miroroljub je priredio ručak, sa bogatim menijem iz srpske tradicionalne kuhinje. Za vreme ručka razmenjeni su pozdravi i zdravice obeju strana. Predsednik Mihailo Mihajlov, u znak zahvalnosti, uručio je Priznanja Bugarskog pčelarskog saveza „POČETNA GRAMOTA“ predsedniku SPOS-a Rodoljubu Živadinoviću, koje je u odsustvu Živadinovića primio Milorad Novković i domaćinu posete Miroljubu Jankoviću. Razmenjeni su i drugi prigodni pokloni.

Glavni i odgovorni urednik Srpskog pčelara Vlastimir Spasić, predsedniku Mihajlovu uručio je komplet ovogodišnjih brojeva časopisa Srpski pčelar, ukazavši gostima da Srpski pčelar ima tradiciju izlaženja preko 120 godina i jedan je od najstarijih časopisa u Srbiji. Istovremeno, pozvao je pčelare iz Bugarske na saradnju kroz časopis.

Tokom ove posete, gosti iz Bugarske imali su i veoma retku priliku da razgledaju kolekciju trofejnog oružja i delova vojne opreme iz Prvog i Drugog svetskog rata i ratova iz novije istorije (Vijetnama, Avganistana, Iraka, …), Bobana Jankovića, profesora istorije. 

Po završenoj poseti gosti iz Bugarske nastavili su put ka Beogradu gde će biti u dvodnevnoj poseti 44. Međunarodnom sajmu pčelarstva „Tašmajdan 2018“

Milorad Novković, predsednik UP Niš 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien