SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSLEDNJA OPOMENA NESAVESNIM PAKERIMA MEDA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.303

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održan izuzetno važan sastanak sa većim brojem pakera meda, na inicijativu SPOS-a, a na nalog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i uz punu podršku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Naime, SPOS već neko vreme traži jednu od najvećih mogućih podrški od strane Ministarstva koju pčelarstvo ikada može dobiti, a to je beskompromisna borba protiv falsifikata meda. Nedavno je postignuta saglasnost ministra poljoprivrede i predsednice Vlade da novi rukovodilac aktivnosti borbe protiv falsifikata bude državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Bogdan Igić, koji se uspešno već duže vreme bori protiv nesavesnih izvoznika voća za Rusiju, od kojih je veliki broj prepakivao voće iz drugih zemalja. Probleme u tom sektoru rešio je efikasno i brzo, i očekujemo da se to desi i u pčelarskom sektoru, pre svega boljom koordinacijom rada inspekcija, ali i izmenom propisa koji bi mogli da pomognu rešavanje nagomilanih problema. 

Pored njega, današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Poreske inspekcije, Uprave za veterinu, poljoprivredne inspekcije, tržišne inspekcije, SPOS-a (predsednik, zamenik predsednika, sekretar), Hemijskog fakulteta (prof. dr Dušanka Milojković Opsenica), Pokreta potrošača „Bitka za med“ (predsednica Biljana Tomić), i određeni broj pakera meda koji se odazvao pozivu (Aza, Maja, Medino, Medomiks, Timomed, Irikom, Med honey), dok se dobar broj pozvanih pakera nije odazvao pozivu. 

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Bogdan Igić započeo je sastanak veoma konkretno, jasno i oštro. Rekao je da je opredeljenje države, uz podršku ministra poljoprivrede i predsednice Vlade, da se na tržište kako Srbije, tako i inostranstva, plasira ISKLJUČIVO pčelinji med, a nikako falsifikati meda. Rekao je da više nikako ne smemo dovoditi kredibilitet Srbije u pitanje, i naveo primer problema sa izvozom voća u Rusiju koji je rešio u proteklom periodu. Rekao je da je od ministra i predsednice Vlade dobio zadatak da reši i sve slične probleme u pčelarskom sektoru. Bio je veoma jasan i nadamo se da su ga prisutni pakeri odlično shvatili, te da će preneti i onima koji se nisu odazvali na poziv Ministarstva, pa će i njih Ministarstvo morati da poseti da bi se obavili potrebni razgovori i obavile kontrole, kao što će biti obavljene kontrole svih vrsta i kod onih koji su se odazvali pozivu na današnji sastanak. S obzirom na izneseno opredeljenje države, nadamo se da se više neće ponavljati nepravilnosti, jer je obećano najstrožije sankcionisanje u budućnosti. Naglasio je da su sve prisutne strane od danas jedan jedinstveni tim, da svi moraju da rade na suzbijanju pojave sive ekonomije u pčelarstvu, od pčelara do pakera meda, te da oni koji to ne shvate ozbiljno, jednostavno neće moći da se bave ovim poslom jer će biti najstrožije sankcionisani. Insistirao je da se svi izjasne da li neko ima nešto protiv ovakvog koncepta, i svi su se složili sa njim u potpunosti, uz upozorenje da nakon takvog slaganja nikakvi izgovori u budućim kontrolama neće biti prihvatani. Takođe je naglasio da će se mediji redovno obaveštavati o svim utvrđenim nepravilnostima, te da to moraju svi unapred da znaju. Rekao je da će u ceo proces biti uključena i Uprava kriminalističke policije i da će svako kršenje zakona biti prepoznato i sankcionisano. Stiče se utisak da će svako ko ove informacije shvati površno i neozbiljno, imati ozbiljne probleme sa državom. 

Predstavnici inspekcijskih organa izneli su rezultate dosadašnjih kontrola, i takođe jasno upozorili sve da se bilo kakve nepravilnosti koje budu utvrđene u narednom periodu, neće tolerisati. Posebno su interesantni podaci Poreske inspekcije da je u toku rada Operativnog štaba Vlade za suzbijanje falsifikata utvrđen „otkup“ meda od 463 tone meda, koji je otkupljen od ljudi koji uopšte nemaju registrovan pčelinjak i obeležene košnice ili nemaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo. 

Predsednik SPOS-a izneo je na zahtev državnog sekretara sva najvažnija saznanja SPOS-a o tome šta sve rade pojedini pakeri, i kakvo je realno stanje na tržištu meda u Srbiji. Izneo je opredeljenje IO SPOS-a da ni po koju cenu neće odustati od borbe protiv falsifikata meda na tržištu, i da se niko ne nada da se tako nešto može dogoditi. Još jednom je ponovio da SPOS nema ništa lično protiv bilo kog pakera meda, ali da od njih traži samo jednu prostu aktivnost, a to je da pakuju i stavljaju na tržište isključivo pčelinji med, a ne falsifikate. Sve dok bude nepravilnosti u radu pakera, pa i pčelara, SPOS će informacije o tome iznositi u medije. SPOS snažno podržava i opredeljenje državnog sekretara Bogdana Igića da će se mediji redovno obaveštavati o utvrđenim nepravilnostima, jer je to snažan instrument za pritisak na nesavesne pakere da svoj posao rade onako kako Bog i Zakon zapovedaju. 

Neki od prisutnih pakera meda iznosili su svoje standardne teze da pčelari falsifikuju med prihranom pčela šećerom, implicirajući da je to razlog koji njima pravi velike probleme. Predsednik SPOS-a je morao još jednom da odgovori, po ko zna koji put, na ovakve insinuacije. Naime, SPOS je pre nego je krenuo u rat protiv falsifikata, najpre rešio stvari u sopstvenom dvorištu. Promenjen je Statut SPOS-a i omogućeno je da se svi nesavesni pčelari koji budu uhvaćeni u falsifikovanju meda izbace iz SPOS-a. Do danas nije zvanično utvrđeno ništa od toga što pakeri impliciraju, i to je najobičnija kleveta. Ako pakeri zaista imaju takve podatke, obaveštavamo ih da su dužni da po zakonu to i prijave nadležnim inspekcijama, a ne samo da pričaju o tome levo ili desno, jer prećutkivanje takvih saznanja po zakonu se naziva saučesništvo u izvršenju nezakonitog dela! Bilo je i drugih već poznatih zamena teza, ali to su jednostavno teze koje su odavno raskrinkane. Šef poljoprivredne inspekcije je veoma lepo objasnio pakerima kako stvari stoje i izrazio čuđenje kako nekim pakerima neke stvari nisu jasne na šta je predsednik SPOS-a komentarisao da smatra da su im itekako jasne ali im ne odgovara da im i zvanično budu jasne, a šef veterinarske inspekcije je potencirao nužnost većeg uključenja tržišne inspekcije u ceo proces. Jedan od pakera tražio je da i pčelari plaćaju PDV za med koji prodaju na pijacama, izložbama i na kućnom pragu, ali mu je od šefa veterinarske inspekcije jasno odgovoreno da pčelari svoj med na navedene načine prodaju u skladu sa zakonom, jer se radi o primarnom poljoprivrednom proizvodu, te da nikakav PDV na takvu prodaju ne plaća nijedan pčelar ni u EU, sa kojom su naši propisi po tom pitanju u potpunosti usklađeni. Ovde želimo da damo dobar savet pčelarima da prilikom predaje meda u otkup, nikako ne prihvataju tuđi med da ide na njihovo ime u otkup, jer će u suprotnom imati velike probleme u narednom periodu, jer predata količina meda ne odgovara broju košnica koji imaju, te će se postaviti pitanje odgovornosti šta oni zapravo rade. 

Sastanak je bio izuzetan i veoma koristan. Na kraju je državni sekretar Bogdan Igić rekao da će naredni sastanak biti održan u maju, a da će se dotle raspolagati i nekim novim podacima iz kontrola na terenu, te će se dogovoriti dalje akcije. 

Zahvaljujemo se svim učesnicima sastanka, posebno državnom sekretaru Bogdanu Igiću i njegovim sasradnicima iz nadležnih državnih organa na rešenosti da se konačno, nadamo se, izborimo sa ovim problemom, i da se država Srbija više ne bruka kada strani kupci dođu u Srbiju, kupe med u marketima, odnesu ga u njihove laboratorije i utvrde da nije med, a onda nas pčelare pitaju kakav mi to „med“ imamo na tržištu i šta zapravo hoćemo njima da prodamo… 

Posebnu zahvalnost dugujemo ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i predsednici Vlade Ani Brnabić na podršci da se izborimo sa ovim velikim problemom srpskih pčelara. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien