SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POTVRĐEN RIZIK ZA PČELE OD NEONIKOTINOIDA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.729

Upotreba pesticida neonikotinoida predstavlja rizik za medonosne pčele, konačno je potvrđeno danas prema procenama EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane). Nadležni organi smatraju da postoji rizik od tri vrste neonikotinoida: klotianidin, imidakloprid i tiametoksam.

Trenutno se vodi rasprava o njihovom ukidanju zbog štetnih dejstava koje prouzrokuju pčelama. Godine 2013. Evropska komisija je sprovela kontrolu nad upotrebom ovih supstanci. U novim procenama, koje ovog puta uključuju kako medonosnne pčele tako i „divlje pčele“ poput bumbara i solitarnih pčela, EFSA – Sektor za pesticide je izvršio obimno prikupljanje podataka i temeljno pregledavanje celokupne dokumentacije, kako bi se prikupili svi naučni dokazi zasnovani na prethodnim procenama.

Sektor za pesticide je takođe primenio tzv. “rukovodeći dokument” (guidance evidence), koji je EFSA kreirala specijalno za procenu rizika od pesticida nad pčelama. Jose Tarazona, šef EFSA – Sektora za pesticide, izjavio je: ”Dostupnost ovako značajnoj količini podataka i uputstava, omogućilo nam je da donesemo konkretne zaključke”. 

Postoji varijabilnost u zaključcima, zbog faktora kao što su različite vrste pčela, namenska upotreba pesticida i način njihovog korišćenja. Identifikovano je i par manjih rizika, ali procenjeni rizik za tri vrste pčela koje smo gore naveli je potvrđen.

EFSA je na dva samostalna sastanka sa stručnjacima za pesticide iz zemalja članica Evropske Unije iznela svoje zaključke, koje su oni podržali.

Izloženost pčela ovim štetnim supstancama može nastati zbog ostataka supstanci u nektaru ili na polenu, prašinom koja se raznosi vetrom prilikom setve i konzumiranjem vode koja je zagađena.

Sledeći korak

Zaključci do kojih je došla EFSA biće predstavljeni Evropskoj komisiji i menadžerima rizika, koji će razmotriti eventualne izmene daljeg ograničenja korišćenja ovih pesticida.

Priredila: Svetlana Potkozarac, referentkinja SPOS-a za administrativne i opšte poslove 

Izvor i ostali dokumenti:
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180228 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien