SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSEDNIK SPOS-a GOSTOVAO U JUTARNJEM PROGRAMU RTSDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.658

Jutros u 6.50 sati, predsednik SPOS-a gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a na temu neispravnog meda na tržištu.

Razgovarano je o problemima u suzbijanju neispravnog meda na tržištu, tj. o nedovoljnoj aktivnosti nadležne tržišne i veterinarske inspekcije, dao je predlog da se obećanje države iz 2013. godine kada je uvedeno obeležavanje košnica i kada je jedan od argumenata za njegovo uvođenje bila upravo borba protiv neispravnog meda, i ispuni, tj. da se kontroliše od koga pakeri otkupljuju med, jer je svaki pčelar sada upisan u bazu Uprave za veterinu, i da se otkupljene količine od legalnih pčelara upoređuju sa izlaznim količinama, tj. količinama plasiranim na tržište. To bi APSOLUTNO suzbilo pojavu neispravnog meda, bez ijedne jedine urađene analize. Naglasio je da se tržipna inspekcija do sada UOPŠTE nije uključila u akciju suzbijanja neispravnog meda na tržištu, dok veterinarska jedina deluje, ali nedovoljno.

Na kraju je pozvao nadležne organe da ispitaju zbog čega se propisi ne primenjuju adekvatno, a pozvao je i predsednika Vlade Republike Srbije da napravi uvid u stanje i spreči nesavesne da čine ovo našem tržištu meda što čine. Jer, ne bi nas začudilo, da u celoj priči ima i elemenata pokušaja dezavuisanja proevropskog puta Vlade koji SPOS svesrdno interesno podržava, a svi pčelari dobro znaju, ma kog životnog ili političkog opredeljenja bili, ako ne uvedemo evropske propise do kraja u srpsko pčelarstvo, i ne primenimo ih, nećemo moći da plasiramo med u adekvatnim količinama, ne samo u EU, nego i u bilo koju drugu ozbiljnu zemlju na svetu. A svi znamo da je upravo EU najveći uvoznik meda na svetu.

Međutim, nama sledi teška borba za domaće tržište, i tu više ne možemo prihvatati nikakve kompromise, jer je svaka mera preterana. Neispravni med je preplavio Srbiju i tome mora da se stane na put. Vlada Republike Srbije ima našu punu podršku na evropskom putu, i očekujemo od nje da utvrdi ko minira evropski put Srbije u inspektorskim službama, i u potpunosti joj u toj istrazi stojimo na raspolaganju.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien