SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSEDNIK SPOS-a OTVORENO O POGONU SPOS-a ZA PLASMAN MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.751

Večeras je predsednik SPOS-a održao predavanje na multikongresu SerbianVisions u hotelu Radisson blu u Beogradu, koji je organizovala Srpsko-nemačka privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Opšti je utisak da nikada otvorenije i konkretnije nije govorio o svim aspektima formiranja pogona.

Posebno je govorio o razlozima za pristupanje ovom zahtevnom poslu, koji angažuje sve ljudske, organizacione i materijalne resurse SPOS-a. Na kraju ove vesti objavićemo uskoro sve slajdove sa njegove prezentacije. 

Predsednik SPOS-a izneo je i nekoliko važnih informacija za pčelare koje se već sada mogu saopštiti javno. Naime, pogon SPOS-a moći će da, od više modela otkupa koji će biti aktuelni, ponuditi i jedan koji nijedna privatna firma koja postoji u Srbiji ne može ponuditi, jer za to jednostavno nema načina, dok pogon SPOS-a koji funkcioniše bez posrednika za pčelare – može, a to je da se za med ponudi do 20 evro centi veća cena meda od one koja se u redovnoj proceduri otkupa može postići u zemljama okruženja. Znači, ne do 20 evro centi više od cene koja je aktuelna u Srbiji, već od cene u okruženju, jer je trenutna cena u Srbiji ispod realnog nivoa koji se na tržištu može postići, što je i razlog zašto se SPOS odlučio za gradnju pogona za sve svoje članove! 

Što se tiče otkupne cene meda iz Standarda kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, ona će sigurno biti veća i do 50 evro centi u odnosu na otkupne cene meda iz klasične proizvodnje u zemljama okruženja, što će posebno značiti pčelarima koji imaju problema sa niskim otkupnim cenama nekih vrsta meda (suncokretov, livadski… naravno i bagremov). Metodologija za postizanje te cene je takođe inovativna i privatne firme joj nikako neće moći parirati, jer jednostavno za to nemaju načina. 

Predsednik SPOS-a pozdravio je i odluku Nadzornog odbora Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo (OVDE), kojim će prednost u otkupu imati pčelari koji su u kontinuitetu članovi SPOS-a počev od 2017. godine, jer pripadaju generaciji pčelara SPOS-a koji će podneti najveći teret u gradnji pogona, te po tom osnovu moraju imati i određene beneficije pri plasmanu meda. 

 

Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Slide 1

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien