SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRELISTAVANJE ČASOPISA PČELAR ZA JANUARDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.753

Prelistajte sa nama januarski broj časopisa Pčelar.

Svi članovi SPOS-a u 2014. godini, pre Nove godine dobili su na kućne adrese časopis za januar 2015. godine sa kalendarom.
Prelistajmo ga zajedno!

Zoran Sević napisao je afirmativno pismo pčelarima za januar. Duboko napisano iz prakse, ovo pismo nas bukvalno vodi na pčelinjak. Njegov pragmatičan i racionalan pristup pčelarenju odavno je poznat, a čitalac sada u to može i lično da se uveri. Podsetio nas je čak i na pravljenje planova za uvećanje pčelinjaka u 2015. godini. Prave profesionalce prethodna loša godina svakako nije demotivisala, jer znaju sposobnosti svojih pčela, ali i svoje sposobnosti da umeju i znaju šta da učine, kako bi i najmanju pašu maksimalno iskoristili.
Branislav Zečević, autor poslovično školskih tekstova bez greške, i ovog puta pozabavio se praktičnim radovima na pčelinjaku. Uporedio je ram sa ramom i ram sa nastavkom, objektivno nas podsetivši na radove na koje ne smemo zaboraviti. Bukvalno tekst koji oslikava jednu od najčuvenijih pčelarskih izreka: Košnica planove kuje usred snežne oluje! Prema tome, sada se spremite i odlučite šta ćete i kako sa pčelama predstojeće sezone. Bez dobrog plana nema ni uspeha.
Mileta Marković, najveći odgajivač matica u Srbiji, preneo nam je sve ono što smo znali ili želimo da znamo o maticama. Iskustvo koje je nenadmašno, sada se ukrstilo sa teorijom. Ali samo u kratkom prvom delu teksta, a zatim slede bravure velikog majstora u kojima rešava neke od svakodnevnih problema početnika u odgajanju matica. Hvala mu na nesebičnosti. TO je velika prednost časopisa Pčelar: Autori NIŠTA ne kriju od čitalaca, i ne obmanjuju ih netačnim ili proizvoljnim tvrdnjama, koje se sve češće sreću na internetu.
Nenad Ilić, majstor uspeha gajenja pčela u DB košnicama, opisao je svoj rad tokom cele godine. Još jedna potvrda da znanje vodi pčelinjak, jer što više znanja imamo, to ćemo manje da radimo, i to ćemo uspešniji da budemo. Pravi i odmereni postupci u pravo vreme, uvek su bili i ostaće ključ uspeha.
Josip Križ podsetio nas je kada to pčele dobro zimuju, i koji su im uslovi neophodni. Opisana su najveća zimska iskušenja pčela, ali i pčelara, na dostupan i prijemčiv način za svakoga, od početnika do profesionalaca.
O dobijanju dobrih matica progovorio je još jednom, nesebično i širokogrudo, doajen srpskog pčelarstva, Milun Mandić. Napisavši ovaj svojevrstan bukvar odgajanja matica u malom, praktično je dao sve informacije svakome ko želi da se upusti u ovu poeziju pčelarstva – odgajanje matica. Jer, poznato je, bez odgajanja kvalitetnih matica u sopstvenoj režiji, teško da možete dostići vrh vrhova pčelarskog uspeha.
A ako je nekome ovih dana hladno, na pčelu – koja se sada ŽIVA PEĆ na trenutnih -10 stepeni, podsetio nas je Ivan Umeljić. Upravo je opisao stanje pčelinjeg klubeta na -10 stepeni, kao da je znao da će se temperature spustiti na taj podeljak Celzijusove skale, baš kad časopis za januar stigne do pčelara. Kroz naučna istraživanja koja opisuju ponašanje pčela na tim i sličnim temperaturama, prođite zajedno sa autorom, i stavite se u ulogu pčela. Kad god budete razmišljali njenom glavom, povećaćete šanse na uspeh, jer tek ako razumemo pčelu, možemo joj pomoći na pravi način, i to pravovremeno, a ne neobjašnjivom praksom dodavanja pogača pčelama usred zime, koju promovišu neki proizvođači pogača kao redovnu meru, umesto meru koja se sprovodi iz nužde – kada pčelar nemarom ne obezbedi dovoljne zimske zalihe hrane. Ne budite naivni.
Dr Wolfgang Ritter nakon smirivanja strasti nakon ulaska male košničke bube u Evropu preko juga Italije, detaljno je opisao reperkusije koje se mogu nadviti nad evropskim pčelarstvom, ali i kako otkriti ovu strašnu štetočinu, i kako protiv nje započeti borbu. Ipak, teši nas da zbog klimatskih prilika koje vladaju u hladnijim delovima Evrope, teško da će mala košnička buba moći da napravi velike štete, ako pčelari budu poštovali pravila Dobre pčelarske prakse. Da li će to važiti i za nas na jugu Evrope, budućnost će pokazati. Za sada, moramo se dobro informisati i naoružati svim postojećim znanjem. Neki još uvek nisu savladali ni borbu protiv varoe, a broba protiv nje je prava „pesma“ u odnosu na kompleksnost borbe protiv male košničke bube.
Zagorje Stefanović napisao je tekst o opremi koja nam nedostaje na pčelinjaku. Maestralno je obradio ovu temu i pokazao nam ne samo koliko je pedantan i inventivan, već i koliko nedovoljno svi mi zajedno poklanjamo pažnju alatima koji nam značajno mogu pomoći u radu. I što je u današnje vreme još i važnije, koliko nam mogu uštedeti dragocenog vremena, kao i novaca. Ovaj tekst bez ijedne suvišne reči, jasan i konkretan, nateraće nas da se zapitamo zašto tako površno pristupamo pčelarstvu, kada nas od savršenstva tako malo deli.
Prijatno čitanje časopisa Pčelar za januar 2015. godine!

Časopis Pčelar dobijaju na kućnu adresu svi članovi SPOS-a sa punom članarinom (OVDE), a možete se i pretplatiti, iz zemlje (OVDE) ili iz inostranstva (OVDE).

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE