SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRIJAVA STANJA NA PČELINJAKUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 33.491

Kao što je poznato, u aprilu se prijavljuje stanje na pčelinjaku, a do kraja proleća treba uraditi i aktivni nadzor, da bi ste imali pravo na subvencije od države.

Međutim, pošto je u toku vanredno stanje, a Vlada je zabranila šalterska okupljanja gde god to nije neophodno, a pored toga zabranjeno je starijima od 65 godina da izlaze van kuće (u SPOS-u ih ima 2.818) zatražili smo još pre 15 dana od nadležnih da se izjasne kako ćemo ove godine odraditi ovu zakonsku obavezu. 

Do danas, još uvek se nisu usaglasili Uprava za veterinu, Uprava za agrarna plaćanja i ministar poljoprivrede, te čekamo i svakodnevno postavljamo pitanje kako dalje. 

Prema tome, formalno, i dalje je sve na snazi kao i ranijih godina. Neki pčelari su požurili i brže bolje već danas završili taj posao. 

Ipak predlažemo svima da sačekamo zvanični stav pa tek onda da delamo. 

Predlog SPOS-a je da se prijava ne obavi ove godine, već da se za subvencije uzmu podaci iz prijave od oktobra, da ne bismo širili korona virus među pčelarima nepotrebnim stajanjima u redu i ostvarivanjem kontakata sa drugim ljudima. 

Međutim, za to postoje brojne zakonske prepreke, i zato čekamo zvaničnu odluku nadležnih, čim je dobijemo objavićemo je na sajtu. 

Još jednom ponavljamo, za svaku nedoumicu koju imate, PRVO POSETITE SAJT SPOS-a jer SAMO NA NJEMU možete naći tačne informacije, a ako ih nema, to znači da još uvek nije završena priča oko problema koji vas interesuje, te da će biti objavljeno kad bude završeno. 

Oni koji su jurili samo na sajt Ministarstva poljoprivrede, poslušali su šta je tamo napisao neki neinformisani operater da dozvola za kretanje važi samo taj jedan dan. I tako su slali više zahteva za svaki dan posebno, gubili vreme i učestvovali zajedno sa drugim poljoprivrednicima u prebukiranju aplikacije za traženje dozvola, pa ona danju više ne radi nego što radi zbog preopterećenosti, te joj lagano možete pristupiti samo noću ili rano ujutru, danju jako teško, mada uporni uspevaju i to. A SVE SMO TO LEPO OPISALI NA SAJTU U PROCEDURI, ali na žalost retko ko čita, pa se često pitamo da li mi uopšte ovo treba da radimo i svakome sve nacrtamo do detalja, kada taj neko neće ni da pročita, a očekuje da zna. Svrha udruživanja je upravo u tome da sebi olakšamo život, a ne da ga komplikujemo zato što nas mrzi da nešto pročitamo. 

Takođe, svi pčelari moraju da shvate da jednostavno moraju, makar preko mobilnih telefona, da ovladaju korišćenjem interneta, ako žele da budu u toku svega. Onima koji to ipak ne mogu, stoje na raspolaganju brojevi stručne službe SPOS-a koja će im objasniti sve što ih zanima. Ali brzina informisanja je presudna stvar današnjice, jer neke se stvari menjaju na dnevnom nivou. Ko god ne posećuje svakodnevno sajt SPOS-a ne može da očekuje da nešto neće propustiti. Ako sve pratite i sve pročitate, znaćete sve što zna rukovodstvo SPOS-a, jer BUKVALNO SVE ISTE SEKUNDE PO SAZNANJU IDE NA SAJT. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien