SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROGRAM I USLOVI UČEŠĆA NA VI PČELARSKOM SAJMU JUGOISTOČNOG BALKANA U VRANJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.067

Pravovremeno objavljujemo program i uslove učešća na Šestom pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana, koji će se održati u Vranju 23. septembra 2023. godine. 

 

SAVEZ PČELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE 

u saradnji sa 

SAVEZ PČELARSKIH UDRUŽENJA SEVERNE MAKEDONIJE 

SAVEZ PROFESIONALNIH PČELARA GRČKE 

SAVEZ UDRUŽENJA PČELARA REPUBLIKE SRPSKE 

GRAD VRANJE 

organizuju 

 

ŠESTI PČELARSKI SAJAM 

JUGOISTOČNOG BALKANA

 

„OTVORENI BALKAN“ 

 

(Severna Makedonija, Grčka, Republika Srpska, Albanija, Bugarska, Turska, Crna Gora)

Sportska hala Grada Vranja

Datum: 23. septembar 2023. godine

Radno vreme: 7-19 sati 

 

 

BESPLATAN ULAZ ZA SVE

BESPLATAN PARKING ZA IZLAGAČE I POSETIOCE U DVORIŠTU SPORTSKE HALE

POTPUNO BESPLATNI ŠTANDOVI ZA IZLAGAČE

DO 30% PROMOTIVNOG POPUSTA NA KOTIZACIJU ZA IZLAGAČE 

(NEMA plaćanja 19,2 evra po kvadratu za štandove kao na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu)

 

 

PROGRAM SAJMA: 

 

9.00 Početak prodajne izložbe

10.30-11.00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA

              – Gradonačelnik Grada Vranja Slobodan Milenković

              – Predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović

              – Predstavnik Ministarstva poljoprivrede 

11.00-11.15 KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM

11.15-11.45 TRI GODINE RADA POGONA ZA PRIKUPLJANJE I PLASMAN MEDA PČELARA SPOS-a „NAŠ MED“ doo, USLOVI PLASMANA MEDA, ISKUSTVA I PLANOVI 

              – Nenad Portić, direktor Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „NAŠ MED“ doo 

11.45-13.15 STRUČNO PREDAVANJE IZ PČELARSTVA: Očekujemo da nam gost bude čuveni američki pčelarski stručnjak Randy Oliver, nadamo se njegovoj potvrdi prisustva 

19.00 Svečano zatvaranje sajma i prodajne izložbe

              – Predstavnik Grada Vranja dodeliće zahvalnice svim učesnicima, kao i diplome za najlepši štand i najudaljenijeg izlagača 

 

OSNOVNE INFORMACIJE O SAJMU 

U organizaciji SPOS-a, u subotu, 23. septembra 2023. godine održaće se u Vranju Šesti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana sa međunarodnim učešćem, sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajem. 
SPOS je u saradnji sa Gradom Vranjem obezbedio da ulaz na sajam i ove godine bude besplatan za sve zainteresovane pčelare i građane. 
Očekujemo veliku posećenost sajma od strane pčelara iz Srbije, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Turske i Crne Gore, jer ovaj deo Balkana jednostavno nema sličnu manifestaciju ovako velikog obima, a naša pčelarska oprema je izuzetnog kvaliteta i korektnih cena. Dosadašnja neverovatno velika poseta Sajmu je to i pokazala.  

 

USLOVI UČEŠĆA NA SAJMU 

SPOS je svojim značajnim učešćem u organizaciji sajma, obezbedio znatno povoljnije cene izložbenog prostora od redovnih zbirnih cena važećih na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu, pošto se pokazalo da su sajmovi izuzetna prilika za plasman većih količina meda naših pčelara, plasman opreme po povoljnim cenama za pčelare i posebno za ugovaranje budućih poslova – što je sve učestalija pojava koja izlagačima donosi najveći profit, usled posete velikog broja stranih kupaca pčelarske opreme na veliko. 
Zabranjeno je korišćenje jednog štanda za više izlagača, u suprotnom se nosiocu štanda utvrđuje obaveza da na prvom narednom SPOS-ovom državnom sajmu na kome učestvuje, plati duplo veću kotizaciju SPOS-u, plus što se odmah po utvrđivanju prekršaja udaljava sa sajma. Prodaja van zakupljenog izlagačkog prostora je najstrožije zabranjena, te onaj za koga se utvrdi da se time bavi, takođe je dužan da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuje (bez obzira da li je to sajam u Vranju ili Beogradu), plati duplo veću kotizaciju, plus što se odmah po utvrđivanju prekršaja udaljava sa sajma. Prodaja repromaterijala (satne osnove…) i pčelarske opreme, na štandovima namenjenim prodaji pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda, najstrožije je zabranjena, i oni koji to budu radili odmah će biti udaljeni sa sajma, a takođe su dužni da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuju, plate duplo veću kotizaciju. Kotizacija za izlaganje literature je povlašćena na poseban način. 

Izlagači su dužni da poštuju sve pozitivne propise Republike Srbije prilikom izlaganja. Uplatom kotizacije smatra se da ste prihvatili sve uslove objavljene u ovoj informaciji. 

Ove godine se Sajam održava u Sportskoj hali. Cena izlaganja podignuta je za međugodišnju inflaciju u martu 2023. godine (16,3%). 

Svaki štand imaće natpis sa imenom firme ili vlasnika, koji je uključen u cenu. 

 

CENOVNIK IZLAGANJA NA SAJMU

(molimo da se prijavite najkasnije do 5. jula 2023. i tako obezbedite do 30% popusta na kotizaciju)

CENE KOTIZACIJE u dinarima (bez PDV)

(ovo je UKUPNA cena, nema posebnog plaćanja štandova kao u Beogradu)

Redovna cena

– 30%

PROMOTIVNOG POPUSTA ZA ŠESTI SAJAM, za uplate do 5. jula 2023.

+ 40%

za uplate od 6. jula 2023. do početka Sajma / u tom periodu nema garancije da ćete imati obezbeđen štand od organizatora 

Oprema i ostalo (za tezge i štandove do 9 kvadratnih metara)*

26.749

samo

18.724

37.448 

Oprema i ostalo (za štandove od 10 do 18 kvadratnih metara)*

33.436

samo

23.405

46.810 

Oprema i ostalo (za štandove od 19 do 27 kvadratnih metara)*

60.185 

samo

42.129

84.259 

Pčelinji proizvodi (za firme i nečlanove SPOS-a)*

25.399

samo

17.779 

35.558

Pčelinji proizvodi (za članove SPOS-a)*

0

0

5.000 

Literatura (u pisanom i elektronskom obliku)*

1.511

samo

1.057

2.115 

*- cena se uvećava za 10% u slučaju da izlagač na tezgi ili štandu namenjenom prodaji opreme želi da prodaje i pčelinje proizvode (med, polen, propolis, sirovi vosak, perga, matični mleč… ili preparate na bazi pčelinjih proizvoda). Na Šestom sajmu u Vranju neće biti moguće birati lokaciju štanda. 

Zakup više štandova od strane jednog izlagača jeste dozvoljen, ali štandovi ne mogu biti spojeni jedan sa drugim, već moraju biti razdvojeni. 

Štandovi za pčelinje proizvode (za nečlanove SPOS-a) ne mogu biti veći od 9 kvadratnih metara. Za članove SPOS štandovi za pčelinje proizvode su širine do maksimalno 1,5 metara. 

Ove godine, organizator će obezbediti svakom izlagaču bar 1 štand od 9 kvadratnih metara, koji podrazumeva prostor od 3×3 metra, pokriven krovom, sa jednim stolom dužine 1-2 m. Ako izlagač zakupi više od 9 kvadratnih metara, sav prostor koji prevazilazi 9 kvadratnih metara, uređuje sam. 

 
Nije dozvoljeno zauzimanje prostora van okvira izlagačkog štanda. U slučaju da neko od izlagača to čini, biće odmah udaljen sa sajma. 
Nije dozvoljena prodaja bilo kakvih drugih proizvoda osim pčelinjih (u koje su uključene mešavine i proizvodi na bazi pčelinjih proizvoda), na štandovima za koje je plaćena (odnosno nije naplaćena) povlašćena kotizacija za članove SPOS-a za izlaganje pčelinjih proizvoda i proizvoda na njihovoj bazi. U slučaju da se to dogodi, izlagač će trenutno biti udaljen sa štanda, a takođe je dužan da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuje (bez obzira da li je to sajam u Vranju ili Beogradu), plati duplo veću kotizaciju. Pčelari izlagači – članovi SPOS-a, koji ove godine ne plaćaju ni povlašćenu kotizaciju, moraju biti članovi SPOS-a i u 2022. i u 2023. godini da bi izlagali pod povlašćenim uslovima. 
Svi izlagači su dužni da svoju robu plasiraju na sajmu u skladu sa zakonskim propisima, a u suprotnom sami snose kompletnu zakonsku odgovornost. 

 

PRIJAVA ZA UČEŠĆE 

Prijava za učešće na sajmu obavlja se sledećom procedurom. Uplatu izvršite na račun SPOS-a u Poštanskoj štedionici: 200-2361360102033-24, a uplatnicu sa podacima ispisanim na propisanom obrascu (ime i prezime, puna adresa, telefoni, mejl, spisak svega što izlažete, naziv društva pčelara preko koga ste član SPOS-a…) šaljete na adresu SPOS-a sa naznakom “Za sajam u Vranju”. 
Izlagači iz inostranstva plaćaju potpuno istu kotizaciju (u evrima), ali se za uputstva o uplati moraju javiti knjigovođi SPOS-a Jagodi Milenković na telefone (011) 61-28-071, (060) 444-01-24, radnim danom od 9 do 13 sati, ili na mejlove: [email protected] i [email protected] 

 

OSTALO 

Obezbeđeno je: besplatan parking za izlagače i posetioce koji se nalazi odmah pored hale.

Za potrebe smeštaja i dolaska do Vranja kontaktirati predsednika Društva pčelara „Matica“ iz Vranja Čedomira Mladenovića na telefon 063/8542-898 

 

DOBIJANJE MARKETINŠKOG PROSTORA VAN ŠTANDA 

Dobijanje marketinškog prostora, van štanda izlagača, doplaćuje se SPOS-u uz kotizaciju, 2.791 dinara (+PDV), po metru duže strane reklame, ili 2.326 dinara (+PDV) za reklame čija je duža strana kraća od jednog metra. Izlagač sam izrađuje reklamu, bira mesto za nju i sam je postavlja (u skladu sa bezbednosnim zakonskim propisima). 

 

OBRAZAC PRIJAVE ZA UČEŠĆE NA SAJMU 
 

PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA 
ŠESTOM PČELARSKOM SAJMU JUGOISTOČNOG BALKANA

Ime firme

sa imenom i prezimenom vlasnika:

 

Ime i prezime (za one koji nemaju firmu):

 

Puna adresa:

 

Fiksni telefoni:

 

Mobilni telefoni:

 

Mejl:

 

Naziv društva preko koga ste platili članarinu SPOS-u (za izlagače pčelinjih proizvoda koji nemaju firmu):

 

Visina uplaćene kotizacije SPOS-u:

 

Datum uplate kotizacije SPOS-u:

 

Kvadratura štanda koji zakupljujete:

 

Tekst koji želite da se ispiše na tabli na štandu (to je uglavnom ime vaše firme ili ime i prezime vlasnika) (čitko popunite!)

 

Potpis izlagača:

 

Spisak svega što izlažete:

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE