SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРОИЗВЕДЕНА ПРВА ВАКЦИНА ЗА ПЧЕЛЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.820

Научници из Хелсинкија произвели су јестиву вакцину за пчеле. Америчко министарство пољопривреде (УСДА) дало је условну лиценцу за вакцину на две године, коју је произвела Dalan Animal Health, америчка биотехнолошка компанија, специјализована за имунологију и здравље инсеката.

 

Прва вакцина за пчеле сада постоји захваљујући научницима са Универзитета у Хелсинкију у Финској, који се надају да ће спасити једног од најважнијих опрашивача на свету – медоносну пчелу.

 

Вакцина, која се даје као храна, „штити пчеле од болести и истовремено штити глобалну производњу хране“, наводи се у саопштењу Универзитета. Циљ је, кажу истраживачи, да се пчеле заштите од америчке куге легла, болести коју изазива бактерија Paenibacillus larvae ssp. То је „најразорнија и најраспрострањенија болест пчелињег легла“, додаје се у саопштењу Универзитета.

 

Америчка куга пчелињег легла је заразно обољење које представља један од највећих здравствених проблема пчелињих заједница у свету. Америчка куга пчелињег легла је болест искључиво ларвеног стадијума медоносне пчеле (Apis mellifera), која се брзо и лако шири и упорно одржава у пчелињацима. Болест наноси огромне директне и индиректне штете у пчеларству и сврстана је на листу заразних болести животиња Светске организације за здравље животиња, које се обавезно пријављују.

 

Да би применили вакцину, научници у кошницу стављају колачиће са шећером којим хране пчеле радилице, које производе храну за матицу, током отприлике недељу дана. Једном када се прогутају, патогени из колачића се затим преносе у јајнике матице, „где раде као индуктори будућих имунолошких одговора“, објашњено је у саопштењу Универзитета.

 

Вакцина, која се још увек не производи за комерцијалну употребу, значајна је јер се некада сматрало да није могуће развити вакцину за инсекте, јер имуни систем ових створења не садржи антитела.

 

„Сада смо открили механизам који показује да се инсекти заиста могу вакцинисати. Може се пренети сигнал са једне генерације на другу“, казала је у саопштењу Далиал Фрајтак, научница са Универзитета у Хелсинкију, која је радила на програму стварања вакцине прајмби.

 

Америчка влада одобрила је употребу прве вакцине за пчеле на свету

 

Иако се сматрало да ће због административних и регулаторних препрека проћи дуги низ година док вакцина не буде у комерцијалној употреби, америчка влада одобрила је употребу прве вакцине за пчеле на свету, што повећава наду за ново оружје против болести која пустоши пчелиње заједнице, које су значајни опрашивачи у производњи хране.

 

Америчко министарство пољопривреде (УСДА) дало је условну лиценцу за вакцину на две године,коју је произвела Dalan Animal Health, америчка биотехнолошка компанија, специјализована за имунологију и здравље инсеката, која би могла помоћи у заштити пчела од бактеријске болести америчке куге легла.

 

„Наша вакцина је напредак у заштити пчела“, рекла је Анете Клајсер, извршна директорка компаније Dalan Animal Health.

                                               

„Спремни смо да променимо начин на који бринемо о пчелама, утичући на производњу хране на глобалном нивоу.“

 

Вакцина која ће у почетку бити доступна комерцијалним пчеларима има за циљ да сузбије гњилоћу легла, озбиљну болест узроковану бактеријом Paenibacillus larvae, која може ослабити и потпуноуништити заједнице.

 

Тренутно не постоји лек за болест која је у САД пронађена у четвртини од укупног броја кошница, која захтева од пчелара да спаљивањем униште све заражене заједнице, како би спречили њено ширење.

„То је нешто што пчелари могу лако да препознају, јер ларве добијају браон боју, труле и имају ужегли смрад“, казао је Кејт Делаплејн, ентомолог са Универзитета Џорџија, који је сарађивао са компанијом Dalan Animal Health у развоју вакцине.

 

Вакцина функционише тако што се неке бактерије уграђују у храну за пчеле радилице, коју оне затим уграђују у матични млеч, којим хране матицу, а она је потом прогута и добије део вакцине у јајницима. Пчелиње ларве које се развијају тада добијају имунитет на бактерије док се не излегну, а студије компаније Dalan Animal Health сугеришу да ће то смањити стопу смртности од ове опаке болести.

 

 „У савршеном сценарију матице би се могле хранити коктелом у матичњаку – меким пастозним шећером“, казао је Делаплејн. „Одгајивачи матица би могли да рекламирају матице као потпуно вакцинисане.“

 

Америчка куга легла је настала у САД и од тада се проширила широм света. У саопштењу компаније Dalan Animal Health кажу да би ово откриће могло да се искористи за проналажење вакцина за друге пчелиње болести, као што је европска трулеж легла (Melissococcus plutonius).

 

Медоносне пчеле су важне за производњу усева у САД, доприносећи њиховој вредности око 20 милијарди долара, према Америчкој пчеларској асоцијацији. Ове врсте опрашују различите усеве, укључујући јабуке, диње, боровнице и трешње, а последње две „90% зависе од опрашивања пчела“, наводи Америчка пчеларска асоцијација. „Један од усева, бадем, у потпуности зависи од пчела за опрашивање у време цветања“, додала је Америчка пчеларска асоцијација.

 

САД неуобичајено зависе од гајених пчелињих заједница како би подржале производњу хране опрашивањем, а кошнице се рутински превозе камионима широм земље да опрашују све, од бадема до боровнице. То је зато што су многи дивљи опрашивачи у опадању, због губитка природног станишта, употребе пестицида, климатске кризе, а што изазива забринутост око глобалне кризе у паду броја опрашивача, која угрожава екосистеме и здравље људи.

 

Извори: https://www.helsinki.fi/en/news; https://www.smithsonianmag.com/smart-news

Приредио:

Властимир Спасић

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE