SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРОНАЂЕНИ СУЛФОНАМИДИ У БАГРЕМОВОМ МЕДУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.494

Као што је познато, СПОС је до сада откупио 5 шлепера багремовог меда, све анализе су биле беспрекорне, и свих 5 шлепера (око 105 тона багремовог меда) појешће потрошачи у Италији.

Такође је познат начин откупа меда Погона „Наш мед“, који елиминише скоро сваку могућност да се откупи неисправан мед. 

Наиме, најпре се иде код пчелара који су пријавили мед за продају, мед се узоркује специјалном сондом и бурад се запечати до пристизања анализе. Софистициране анализе се раде у иностранству, тако што се помешају узорци меда свих пчелара који чине један шлепер, те се тако направи хомогенизовани узорак узетих узорака. Таква једна анализа кошта и до 1.600 евра (чак и до 2.200, све зависи које параметре купац захтева).

Тек ако та анализа буде добра, мед се најпре плати, а затим и преузме од пчелара, те се у Погону хомогенизује у хомогенизатору од 25 тона, и затим се поново узоркује и шаље на коначну анализу, те опет плати иста цена анализе (значи, претходно наведена цена анализе се сада дуплира). Наравно, то је цена само анализе у иностранству, на то се додају и цене анализа у Србији. 

Управо нам је пристигла прелиминарна анализа хомогенизованог узорка узетих узорака од пчелара, у којима је страна лабораторија пронашла сулфонамиде! Мед је још увек код пчелара чији мед чини шести шлепер багремовог меда, и биће преузет тек када се буде искључио спорни мед са сулфонамидима. Ово још једном показује значај иновативних процедура које имамо, а које спречавају да неисправни мед заврши на столу потрошача. 

Конкретно, нађени су: 

1)Sulfamethazine у количини од 52,9 микрограма по кг меда (граница откривања је 5) 

2)Sulfamethoxazol у количини од 5 микрограма по кг меда (граница откривања је 5) 

Све друге анализе овог шлепера багрема су перфектне, и могу нам служити за понос, осим наведених.

У Погону се управо припремају појединачни узорци да се новим појединачним анализама утврди који мед ког пчелара садржи ова два сулфонамида, те да се тај мед одстрани из овог контигента пре хомогенизације меда, јер купци наравно не желе да купују мед са сулфонамидима. Након тога, покренуће се процедура наплате нанете штете Погону сходно потписаном Уговору (детаљи ОВДЕ). Очигледно је да се ради о великој количини сулфонамида у меду тог пчелара, чим их и даље има у значајној количини упркос великом разређењу узорцима меда других пчелара који су такође понудили мед за формирање овог шлепера. 

Молимо пчелара који је пријавио багремов мед за продају иако је користио забрањене сулфонамиде на свом пчелињаку, да се ХИТНО јави и сам пријави такво коришћење Погону, како би бар том коректношћу умањио своје принадлежности предвиђене горе наведеним Уговором. У супротном, принадлежности драстично расту ако ми морамо да га откријемо новим, сада бројним појединачним анализама, јер овај шлепер чини мед 49 пчелара, са 64 различита лабораторијска броја. 

СПОС већ годинама уназад води енергичну кампању против употребе антибиотика у пчеларству, јер је њихова употреба не само у потпуности законом забрањена, већ и зато што штети пчелињим производима, али и самим пчелама реметећи њихово осетљиво здравље. Ради прекидања употребе антибиотика у српском пчеларству, која потиче од застарелих препорука из шездесетих година прошлог века, доводили смо и шефа лабораторије за пчеларство немачке лабораторије ИНТЕРТЕК да држи предавања пчеларима и објасни им зашто је употреба антибиотика најпре непотребна, а затим и штетна, и као што се види све је то дало резултате јер масовна већина пчелара их већ годинама на користи, али се опет нађе по неко ко их употребљава, и та појава се једноставно мора искоренити до краја! 

Погон СПОС-а „Наш мед“, својим новим и иновативним начином рада, помогао је да се такве појаве сада лако откривају и презентују јавности, јер ми не желимо такве пчеларе у нашим редовима, који својим претпостављеним незаконитим понашањем ремете стечени углед СПОС-а као јединствене организације пољопривредника у Србији, која жели да јавношћу у раду елиминише све негативне појаве у пчеларству, те да пред потрошаче меда у Србији и иностранству стане чистог образа, и понуди им ИСКЉУЧИВО МЕД ВРХУНСКОГ КВАЛИТЕТА ПО НАЈМОДЕРНИЈИМ СТАНДАРДИМА. 

Идемо даље! 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien