SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRSKANjE JABUKE U CVETU U OKOLINI ZAJEČARA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.250

Poznato nam je da u poljoprivredi praznika nema, nego se mora iskoristiti svaki lep dan, kada se posao mora odraditi bez odlaganja. Tako je i bilo u subotu 15. aprila 2017. između Velikog petka i Vaskrsa, u okolini Zaječara.

Najavljeno je prskanje zasada jabuke, na plantažama firme Delta Agrar, protiv Rutave bube – cvetojed (Tropinota hirta), jabuka je u tom trenutku oko 30% precvetala. Sa pravom zabrinuti pčelar (a ko ne bi bio u takvoj situaciji, jer se primenjuje insekticid) me je obavestio u petak oko 19 sati. Nije bilo puno rešenja, s obzirom na to da je bio praznik i nije se radilo a i bilo je malo vremena do početka tretmana. Pčelari nisu znali kojim zaštitnim sredstvom će se tretirati, što je izazvalo još veću paniku. Odmah sam kontaktirao glavnog zaštitara, gospodina Mladena, koji mi je rekao da će tretman raditi zaštitnim sredstvom pod nazivom Mavrik (da taj, većini nas, dobro poznati Mavrik, sa aktivnom materijom tau-fluvalinat, koju godinama koristimo za suzbijanje varoe, i na njega su pčele tolerantne). Posle provere dolazim do saznanja da je ovo sredstvo (insekticid) izuzetak, nije opasno po pčele, pa je registrovano kao sredstvo koje se sme primenjivati u toku cvetanja. Opet zovem gospodina Mladena, koji, moram da naglasim je jako korektan i razume probleme nas pčelara, i obećava da će tretman odraditi u što kraćem roku, i da neće tretirati svaki red , već svaki drugi (baš i nije neka uteha, ali…). Nekoliko pčelara je sutradan otišlo u firmu i lično su prisustvovali pripremi zaštitnog sredstva. Tretman jabuke je završen do 13.30 časova, kasnije su tretirali šljivu koja je završila cvetanje. Nema uočenih problema kod pčela.
Moram da napomenem da sam iz predostrožnosti mejlom obavestio gospođu Svetlanu Stankov (šefa Odseka fitosanitarne inspekcije Niš).
U svemu ovome mi je puno pomogao predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, sa kojim sam neprestano bio u kontaktu kako bi pronašli što bolje i prihvatljivije rešenje.
Hteo bih da apelujem na pčelare da poštuju proceduru prijavljivanja (detaljnije o potrebi za time pročitajte OVDE), opisanoj u besplatnoj brošuri, koja je podeljena svim pčelarima kao dodatak časopisa „Srpski pčelar“ za april 2016. godine, a koju možete preuzeti OVDE.
Mednu i uspešnu godinu vam želi Odbor za zaštitu pčela.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a,

Dipl. inž. zaštite bilja Miloš Bogdanović

060 444 0183

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien