SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРВО НАЦИОНАЛНО ОЦЕЊИВАЊЕ МЕДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.445

Савез пчеларских организација Србије у сарадњи са Српским друштвом за тестирање и оцењивање меда организују Прво национално оцењивање меда са међународним учешћем.

         

 

САВЕЗ ПЧЕЛАРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

у сарадњи са

СРПСКИМ ДРУШТВОМ ЗА ТЕСТИРАЊЕ И ОЦЕЊИВАЊЕ МЕДА

 

организује

 

 

ПРВО НАЦИОНАЛНО ОЦЕЊИВАЊЕ МЕДА

 

са међународним учешћем

 

 

 

ЗА СВЕ УЧЕСНИКЕ ОБЕЗБЕЂЕНО:

 

-Сваки учесник оцењивања добиће ИЗЈАВУ О АУТЕНТИЧНОСТИ од лабораторије која ће анализирати достављени мед (АНА ЛАБ, тренутно једина акредитована лабораторија у Србији која може да открива све врсте додатих страних шећера меду, којих у меду природно нема). То је изјава о природности меда и гласиће на име пчелара. У изјави ће писати да није детектовано (или јесте детектовано) присуство страних шећера односно шећера другог ботаничког порекла (од C3 или C4индустријских биљака). Изјаву потписује специјализовани стручњак за изотопско испитивање са лиценцом. Тржишна цена такве анализе је 24.732 динара, а на оцењивању ћете добити ИЗЈАВУ О АУТЕНТИЧНОСТИ у оквиру цене котизације.

-Пчелари који буду награђени у овом оцењивању, имаће право да своје признање рекламирају јавности.

-Резултати оцењивања биће јавно објављени на сајту СПОС-а и у часопису СРПСКИ ПЧЕЛАР, а биће прослеђени и свим медијима на објављивање.

 

Сврха оцењивања:

 

-Промоција висококвалитетног меда у сваком делу спектра његове употребе и потрошње.

-Стимулација пчелара да спроводе све неопходне мере на пчелињаку, како би дошли до што сортнијег меда, уз помоћ зналачке сарадње са својим пчелама.

-Подизање свести пчелара и потрошача о квалитету меда. Ово је јединствена манифестација стручног  и промотивног карактера, која ће промовисати квалитет меда из Србије. Осим тога, ово такмичење ће се користити за генерисање свести о томе како различити системи манипулације медом могу да утичу на квалитет финалног производа.

 

Услови учешћа:

 

-У олфакторном оцењивању могу учествовати пчелари појединци, задруге и фирме (привредна друштва).

-На оцењивање је потребно послати 1 кг било којег меда сакупљеног током пашне сезоне 2023. године, наравно може се слати и више врста медова, али се за сваку врсту уплаћује посебна котизација.

-Уз теглу је потребно доставити декларацију меда (не лепи се на теглу) исту као када се мед ставља у промет (неопходне податке можете наћи на етикети тегле СПОС-а која вам може послужити као узор, а све о томе како се и шта исписује на етикети имате у бесплатној СПОС-овој књизи ВОДИЧ ЗА ПЛАСМАН МЕДА, у којој имате и етикету тегле СПОС, коју можете читати на линку: https://spos.info/knjiga-na-poklon-clanovima-spos-a-se-upravo-stampa). Није потребно излагати се било каквим трошковима, већ одштампајте етикету на штампачу на најобичнијем белом папиру, а можете читко исписати и руком све што закон налаже. Правилан испис свих података биће посебно цењен и додељиваће се посебно признање за најбољу декларацију.

-Доставите и информацију о локацији сакупљања меда (наведите атар села или града где је пчелињак био смештен током трајања паше), У случају када мед шаљу фирме или задруге, наводе имена свих места одакле су пчелари чији је мед хомогенизован у лоту из ког тегла потиче.

-Котизација за учешће износи 5.000 динара плус ПДВ (укупно 6.000 динара) по врсти меда и уплаћује се на рачун СПОС-а: 200-2361360102033-24 са обавезним позивом на број 6000.

-Оцењивање ће се обављати у две главне категорије: домаћи медови и инострани медови.

-СПОС није одговоран за било које пријављено учешће након истека прописаног рока, потпуни или делимични губитак материјала за учешће током транспорта, хемијско/природно или органолептичко кварење узорака услед промена температуре или ломљења тегли или било којег другог проблема током транспорта. Стога је пошиљалац дужан да што боље упакује узорке за транспорт. Поштанске, курирске или било које друге трошкове у вези са превозом узорака до просторија СПОС-а сноси пошиљалац.

-Организатор ће обезбедити све неопходне услове да лабораторија и комисија за оцењивање не знају чији мед прегледавају (слепо органолептичко дегустирање), а то неће знати ни сам СПОС све док анализа и оцењивање не буду завршени, а шифре поново спојене. Комисију за оцењивање чине међународно признати стручњаци Српског друштва за тестирање и оцењивање меда.

-Сваки пошиљалац меда на Прво национално оцењивање меда постаје учесник оцењивања и самим слањем меда прихвата да СПОС задржава право одлучивања о евентуалном објављивању личних података учесника.

-У случају задесног оштећења или губитка узорака, СПОС не сноси одговорност.

-Адреса за достављање узорака: СПОС, ул. Др Агостина Нета 30 А, 11070 Нови Београд (са назнаком: ЗА НАЦИОНАЛНО ОЦЕЊИВАЊЕ МЕДА). Узорке је потребно доставити најкасније до 29. децембра 2023. године.

-Свечана додела признања обавиће се на јубиларном XV Државном пчеларском сајму 10. фебруара 2024. године, одмах након завршетка стручних предавања у сали за предавања. Имена награђених биће објављена правовремено, најмање дан пре одржавања Сајма.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE