SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEONIKOTINOIDI UZROKUJU PROMENE U AKTIVNOSTIMA GENA KOD PČELA


Novo istraživanje sa Univerziteta u Notingemu (Velika Britanija), pokazuj da izloženost pčela neonikotinoidima, uzrokuje promene u aktivnostima gena. 
Studija (Transient Exposure to Low Levels of Insecticide Affects Metabolic Networks of Honeybee Larvae), publikovana u naučnom časopisu PLOS ONE, svojim zaključcima apsolutno podržava skorašnju odluku Evropske Komisije o privremenoj suspenziji primene tri neonikotinoida, zbog sumnje da su povezani sa nestajanjem pčela, koje oprašivanjem na naš sto donose trećinu hrane koju jedemo svakodnevno.  
Studiju je prevodio dr Reinhard Stöger, vanredni profesor na epigenetici univerzitetske škole bioloških nauka. Studija je sprovedena u realnim, poljskim uslovima, i pokazano je da vrlo male doze neonikotionida od svega 2 ppb (2 dela na milion) pokazuju uticaj na aktivnost nekih gena medonosne pčele. 
Istraživači su utvrdili da raste aktivnost gena koji učestvuju u razgradnji toksina, najverovatnije da bi savladali upravo neonikotinoid. Takođe su pogođeni geni koji učestvuju u regulisanju energije i pokretanju aktivnosti ćelija. Poznato je da iste takve promene skraćuju život najkorišćenijeg insekta u naučnim istraživanjima – voćne mušice, i da snižavaju verovatnoću da će se larva razviti u odraslu jedinku. 
Dr Stöger navodi da, iako larve i dalje rastu i razvijaju se u prisustvu imidakloprida, stabilnost procesa razvoja je ugrožena. Ukoliko se pčele izlože dodatnim stresovima, kao što su razne bolesti, ili loše klimatske prilike, raste verovatnoća za pojavu poremećaja u razvoju pčela. 
Studija je finansirana od The Co-operative Group, kao deo kampanje “Plan Bee”. Detalje o njima možete pogledati OVDE
Chris Shearlock, menadžer održivog razvoja The Co-operative Group zadovoljan je rezultatima koji su jasno ukazali da neonikotinoidi menjaju aktivnost gena kod pčela, a široko se koriste u Velikoj Britaniji. Kao deo njihove kampanje “Plan Bee”, 2009. godine usvojili su princip predostrožnosti, tj. zabrane korišćenja šest neonikotinoida u okviru sopstvenog brenda svežih i smrznutih proizvoda, te sada pozdravljaju odluku Evropske Komisije o trogodišnjoj suspenziji upotrebe tri najozloglašenija neonikotinoida, koji će od januara 2014. godine biti suspendovani i u Srbiji. Nadamo se, uskoro i za sva vremena. 
 

Rodoljub Živadinović

Preuzmite ceo tekst

Nazad