SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI LEK PROTIV VAROE NA BAZI HMELJA OD 2014. U EU


Prema informacijama koje dolaze od firme Vita (Europe) Limited iz Velike Britanije, u drugoj polovini 2014. godine, na tržištu EU pojaviće se novi efikasni lek protiv varoe HopGuard, dok se u zemljama van EU to može dogoditi i ranije, shodno lokalnim zakonskim regulativama. Ovo je prvi lek za pčele u EU koji će biti centralno registrovan (takve registracije, koje se priznaju u svim zemljama EU, koštaju oko 300.000 evra, po pravilu, ili više od toga). Američka firma BetaTec, tvorac HopGuard-a, uvela je veoma uspešno ovaj preparat u upotrebu u SAD, a firma Vita (Europe) Limited potpisala je ugovor sa BetaTec-om o plasmanu u Evropi i na drugim tržištima. Proces registracije ovog preparata u Evropi neće biti brz, kao ni za bilo koji proizvod na bazi prirodnih komponenti, ali u firmi Vita kažu da su opredeljeni da obave taj zahtevan posao i pčelarima na raspolaganje stave efikasan i bezbedan veterinarski proizvod.

Znači, HopGuard nije novi preparat, već neko vreme je registrovan u SAD-u gde je na tržište stavljen kao suplement, a ne kao lek, i uveliko se koristi (OVDE). Cena u SAD-u za tretman jedne košnice iznosi 1,2-1,3 dolara. Međutim, Vita (Europe) Limited je odlučio da ga registruje i zvanično kao lek, za tržište EU. O ovom leku smo već pisali u izveštaju sa Kongresa Apimondije u Buenos Airesu septembra 2011. godine (OVDE, pročitajte poslednji pasus), ali nam tada lek nije privukao pažnju, iz prostog razloga što nam je tada odgovoreno da preparat u SAD-u nije registrovan kao lek, samim tim ga nismo uzeli u ozbiljno razmatranje, jer takvih proizvoda na svetskom tržištu ima i previše. Vest o registraciji preparata kao lek, ponovo ga je stavila u žižu svetske pčelarske javnosti.

Preparat se reklamira kao prirodni, jer to i jeste. Za njegovu izradu koristi se hmelj, a radi se o kartonskim trakama potopljenim u tamnu tečnost, čiji je sastavni deo i hmeljna beta kiselina, koja hmelju daje aromu.

Iz firme Vita tvrde da su impresionirani efikasnošću ovog preparata, da je izuzetno bezbedan, kako za pčele i pčelinje leglo, tako i za pčelara i prirodnu sredinu, jer ne sadrži za njih štetne materije. Preparat može da se koristi u bilo koje doba godine, kada se medišta ne nalaze na košnicama, tj. kada pčelinja paša nije u toku. HopGuard će biti prvi evropski registrovani lek protiv varoe koji može da se koristi u bilo koje doba godine. Nema uticaja na polaganje jaja od strane matice (što je osobina praktično svih drugih registrovanih lekova protiv varoe na tržištu – OVDE), čak njegova upotreba ne smeta ni procesu odgajanja matica.

Trake HopGuard-a se prirodno razgrađuju, pčelar ne mora da ih vadi iz košnice, već ih pčele same iznesu iz košnice u komadićima. Ponašanje pčela tokom tretmana je uobičajeno, a preparat ne ometa razvoj pčelinjih društava.

Shodno uputstvu, u sve košnice na pčelinjaku treba staviti 2 trake preparata na svakih 10 ramova. Trake se ubacuju između ramova legla, slično Apistanu. Najefikasniji je u rano proleće, pre pojave zatvorenog legla, zatim sredinom leta, i na samom početku odgajanja legla za zimske pčele. Može se primeniti i do tri puta godišnje. Film o načinu primene HopGuard-a možete pogledati OVDE.

Na beesource.com pišu: “HopGuard je odličan, ako se koristi u tri nedeljna tretmana zaredom, jer jednokratan tretman nije dovoljan”. I sam proizvođač navodi da je u periodu kada ima poklopljenog legla, nužno primeniti tri tretmana od po nedelju dana, a kada legla nema, dovoljan je samo jedan tretman.

Nadajmo se da HopGuard neće biti samo još jedan prirodni preparat protiv varoe u nizu nedovoljno efikasnih, a najveću nadu pruža upravo opredeljenje proizvođača da ga registruje kao lek, što, pretpostavljamo, govori o njihovoj sigurnosti u efikasnost HopGuard-a.

Izvor: www.beetime.euwww.vita-europe.com, beesource.com, www.betterbee.com, www.betatechopproducts.comwww.youtube.com/watch?v=T2y4rndPhlowww.mannlakeltd.com/beekeeping-supplies/page75.html,www.betatechopproducts.com

Rodoljub Živadinović

Preuzmite ceo tekst

Nazad