SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PISMO PČELARIMA ZA OKTOBAR

Dipl. ing. Dušan Vorgić

Ul. Olge Petrov br. 24
21000 Novi Sad
(021) 37-22-77
(063) 77-93-439
[email protected]

Mesec oktobar je veoma nepovoljan za pčelare početnike. Jednom prilikom na zimskim predavanjima, naš stari pčelar čika Stanko Panijan je rekao: „Ko 15 godina pčelari, taj je dobar početnik“. U ovoj rečenici je mnogo toga rečeno. I treba se dobro zamisliti nad njom jer je to surova istina. Na primer, ako ste do oktobra nešto propustili da uradite na pčelinjaku, sada je obično kasno da to nadoknadite i verovatno kontraproduktivno. 
Mnogi pčelari „početnici“ su zaposleni i ne stižu na pčelinjacima da pripreme društva za zimovanje. Prirodno matice smanjuju polaganje jaja, jer im priroda ne pruža neku obilniju pašu, pa naše zakasnelo prihranjivanje samo šteti i iscrpljuje zimske pčele na uštrb kratko živećih kasno izleženih radilica. Osim toga, problematično je i trošenje polena koji je dragocen za rano podizanje prolećnih pčela koje vrede 10:1 u odnosu na letnje za opstanak društva. Znači, zakasnili ste za povećanje zimskih zaliha. Ovo morate shvatiti, da ne bi načinili istu grešku i sledeće godine. 
Ako želite da uspete u bilo kom poslu, morate se držati sledećeg: isplaniraj – uradi – proveri – poboljšaj. I tako stalno u krug. Svaki posao koji ne unapređujete osuđen je na propast pre ili kasnije. 
Malo pažnje zadržao bih početnicima koji žele da unaprede plasman svojih proizvoda. Sigurno vam pada na pamet da se uključite u pčelarske manifestacije kao što su „Festival meda“ u Novom Sadu ili „Pčelarstvo“ u Beogradu. Tu počinju vaše nevolje iz kojih teško možete da se izvučete zbog svih problema koji će vas snaći. Postoji i gora varijanta, a to je da budete uvučeni u organizaciju tih manifestacija, i još gora da to učini vaša supruga. Onda ste kompletno na mukama i kao izlagač i kao organizator. To se meni desilo. I predlažem svima da dobro razmisle pre nego što se uhvate u kolo. 
Doduše, imate i drugu mogućnost. Da nakupcima prodate med na veliko, recimo po velikodušnoj ceni od 100 do 110 dinara. Ali, LJUDI, to je dva kilograma paradajza u prodavnicama! A možda čak i 2,5 kilograma krastavaca! Da li još hoćete da budete pčelar? Pa naravno da hoćete, jer vi volite prirodu, pčele, proleće… Ipak, razmislite pre nego što se zaletite da budete „početnik“. 
Nije lako biti pčelar, a još manje uspešan u ovom lepom zanimanju. No, nadam se da ćete u ovom jesenjem i zimskom periodu biti pametni i odvojiti vreme da se družite sa ostalim pčelarima i recimo odigrate koju partiju vaše omiljene igre. Nemate omiljenu igru? Pa, šta ste vi do sada propustili u životu? 
Pozdravlja vas vaš „početnik“, predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada!

Preuzmite ceo tekst

Nazad
Izrada sajta Tirien