SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RADNI RUČAK SA AMBASADOROM SAD U ORGANIZACIJI NALED-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.559

Juče je u Beogradu u hotelu Hajat, u organizaciji NALED-a, održan radni ručak zainteresovanih članova NALED-a sa američkim ambasadorom.

Američki ambasador Kyle Scott odgovarao je na pitanja članova NALED-a.

SPOS je delegirao pitanje na koji način bi američki ambasador mogao da nam pomogne da animiramo državu da inspekcijski organi u potpunosti primenjuju novi Zakon o inspekcijskom nadzoru i tako u potpunosti suzbiju masovnu pojavu neispravnih medova na tržištu. Evo izvoda iz njegovog odgovora:

Problem je to što postoje medovi bez meda, med koji u stvari nije pravi med, koji se prodaje na otvorenom tržištu, a prodaje se kao da jeste pravi med. Ključ je sistem inspekcije, što nas vraća na pitanje o kojem smo već govorili – o poboljšanju inspekcijskog sistema, fokusiranju inspekcija na rizična mesta. Ako postoje određeni proizvodi ili grane industrije sa određenim rizikom, to je mesto gde bi Vlada Srbije trebalo da usmeri svoje resurse.

Što se tiče kvaliteta kod proizvoda, možete videti da postoji opšti globalni trend, pogotovo u razvijenim zemljama, fokusiranja na proizvode visokog kvaliteta, kako bi potrošači stekli utisak da dobijaju originalan proizvod visokog kvaliteta, primer su organski proizvodi, ali i kod drugih vrsta proizvoda, a kao predstavnik SAD ne mogu, a da ne iskoristim priliku i navedem da kvalitet treba da se zasniva na nekom tipu standardizacije ili na nekoj meri, a nauka bi trebalo da bude prva mera sa kojom se počinje za bilo koga ko je učesnik poljoprivrednog sektora u budućnosti.

Odgovor ambasadora bio je u svemu u skladu sa već trasiranim putem SPOS-a. Što se tiče preporuke za standardizaciju SPOS je tu već uradio brend meda NAŠ MED koji narednih dana kreće na teritoriji čitave Srbije, a što se tiče preporuke za uključenjem nauke, sarađujemo sa svim institucijama, Veterinarskim, Hemijskim i Poljoprivrednim fakultetom, a spremamo se i na zajedničke projekte. Ostaje da se zajedno borimo za primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Zahvaljujemo se NALED-u na divnoj prilici da animiramo američkog ambasadora da u razgovorima sa našim zvaničnicima, spomene i ovaj veliki problem koji imamo.

9021

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien