SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

РАСКРИНКАВАЊЕ ЦЕНЕ МЕДА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.911

Као што је познато, Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо је 15. јула 2020. објавио тада важеће цене меда у откупу, 4,6 евра за багремов мед (до 4,67 евра за пчеларе СПОС-а који имају платинасту картицу лојалности СПОС-у) и 5,5 евра за шумски мед (до 5,58 евра за пчеларе СПОС-а који имају платинасту картицу лојалности СПОС-у). Одмах сутрадан након те објаве, други откупљивачи подигли су откупне цене багремовог меда за 40 евроценти. Међутим, ових дана објавили су да за прву класу багремовог меда плаћају 5 евра. СПОС је сачекао пар дана и није желео да објави о чему се ту заправо ради све док не видимо да ли је јавност то правилно разумела, али, пошто видимо да нико није разумео, сада ћемо објаснити да разлике између те две понуде АПСОЛУТНО НЕМА, и да се ради о тоталној замени теза која изазива непотребну забуну у јавности.

Схватили смо да нико није разумео, кад су пчелари почели да нас зову и говоре како су други подигли цену меда на 5 евра, а заправо и Погон „Наш мед“ има исту ту цену још од 15. јула. 

Наиме, Погон „Наш мед“ објавио је цене без ПДВ надокнаде, што је сасвим нормално, јер ПДВ надокнада ионако припада пчелару по Закону, и цена меда нема никаквих додирних тачака са ПДВ надокнадом, њу ће пчелар свакако добити (све о ПДВ надокнади прочитајте ОВДЕ, на том линку ћете моћи да прочитате како да за сав мед који сте предали на откуп у последње 3 године можете добити још 8% новца, ако вам их откупљивачи нису исплатили сходно документацији). Јер, ПДВ надокнада није део цене меда, пошто мед има своју цену, већ је додатак на цену меда, о чему ћете детаљно све прочитати на горњем линку.

Према томе, када Погон „Наш мед“ објави да је цена багрема 4,6 евра, на то се приликом плаћања меда додаје и 8% ПДВ надокнаде, те пчелару по килограму меда буде исплаћено још 36,8 евроценти, односно укупно 4,968 евра, тј. практично управо наведених 5 евра. Власници платинастих картица лојалности СПОС-у ће на цену меда од 4,67 евра, добити још 37,36 евроценти на име ПДВ надокнаде, односно укупно 5,0436 евра.

Према томе, Погон „Наш мед“ је практично, колико је нама познато једино правно лице у индустрији меда у Србији које цене објављује без укључене ПДВ надокнаде, јер је то једино нормално, све остало је обичан маркетиншки „трик“, мада већина пакера и напише да је у цену укључена ПДВ надокнада, али ПДВ надокнада НЕ МОЖЕ БИТИ ДЕО ЦЕНЕ МЕДА, већ је нешто што пчелару свакако припада, и ПДВ НАДОКНАДУ МУ ДАЈЕ ДРЖАВА а не откупљивач меда. Откупљивач меда је само посредник који приликом плаћања меда исплати и ПДВ надокнаду, а онда од државе тражи да му ту ПДВ надокнаду врати, што држава и чини након подношења захтева за поврат ПДВ надокнаде за претходни месец, а у року од најмање 5 радних дана од дана пријема Решења којим Пореска управа одобрава поврат ПДВ надокнаде. Захтев за поврат ПДВ надокнаде се подноси до 15. у месецу за претходни месец. 

То је то што се тиче маркетиншких „трикова“, а сада о нечем много важнијем. 

Наиме, као што смо и објавили, тенденција на тржишту је даљи раст цена меда (детаљније ОВДЕ), и ако до тога заиста дође као што је више него извесно, очекујемо да Погон „Наш мед“ у догледно време објави, надамо се, нове веће цене меда за пласман.

Иначе, ових дана се води јака хајка против СПОС-а и Погона „Наш мед“ што сте сигурно приметили, како на друштвеним мрежама, тако и у разговору са неким откупљивачима меда, или њиховим „плаћеницима“. На друштвеним мрежама се може прочитати ГОМИЛА ЛАЖИ о раду Погона, те вас МОЛИМО да све што прочитате, И ИОЛЕ ПОМИСЛИТЕ да је истина, поставите питање СПОС-у, а СПОС ће вам одмах доставити ДОКАЗЕ да се ради о ординарној болесној лажи и обмани! Ми у СПОС-у смо наравно све ово очекивали, јер је ЈАКО ТЕШКО И БОЛНО што се сада многи пакери меда морају одрећи дебеле зараде коју су до сада остваривали, али коначно можемо да им парирамо и да за пчеларе СПОС-а обезбедимо максималне могуће тржишне цене меда у сваком тренутку. СПОС не може да подигне цену меда на тржишту (као што многи злобници спочитавају СПОС-у оно што СПОС никад није рекао јер ми не причамо немогуће ствари, већ само могуће, а они могу да замењују тезе још сто година), СПОС само може да обезбеди реалну тржишну цену меда, која је годинама уназад била већа од онога што нам се нудило од стране откупљивача, што је ове године и доказано јер су остали откупљивачи подигли цену меда тек након што је СПОС објавио реалну тржишну цену меда коју нуди својим пчеларима. НИКО не може пчеларима понудити боље цене меда од Погона „Наш мед“ ИЗ ПРОСТОГ РАЗЛОГА ШТО ПОГОН НЕМА ГАЗДУ КОЈИ ТРАЖИ ПРОФИТ, већ смо сви ми пчелари СПОС-а заједно власници нашег Погона, и профит је уграђен у цену меда за наше пчеларе! То је и био циљ када је Скупштина СПОС-а једногласно одлучила да кренемо у градњу Погона!

Идемо даље!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien