SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA „LIPA“ KNJAŽEVACDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.133

U subotu, 11. marta, održana je redovna godišnja skupština Udruženja pčelara “Lipa“. Razgovaralo se o radu u prethodnoj godini, kao i o planovima za ovu.

Nakon sednice Skupštine održano je i stručno predavanje. O uzrocima nestanka pčela, bolestima pčela i pčelinjeg legla govorio je dr Kazimir Matović sa Specijalističkog veterinarskog institura u Kraljevu.

O radu u prethodnoj godini i planovima za ovu razgovarali su knjaževački pčelari, okupljeni u Udruženju “Lipa“ na redovnoj godišnjoj skupštini. Ukoliko se poboljšaju uslovi pčelarenja i kvalitet proizvoda, od pčelarstva može dobro da se živi, kaže predsednik Udruženja Miroslav Milošević.

“Udruženje ima preko 85 registrovanih članova. Na nivou opštine ima ih i više. Članstvom u udruženju pčelari stiču pravo na subvencije. Na nivou opštine prošle godine bilo je devet i po hiljada registrovanih pčelinjih zajednica. Doregistrovano je još dve i po hiljade…To je solidan broj, od koga pčelari mogu dobro da žive, ali  moraju mnogo da se trude da poboljšaju uslove pčelarenja i kvalitet svojih proizvoda“.

Nezaobilazna tema i ovog puta bili su falsifikati meda, kojih su pune pijačne tezge i marketi.  Pčelari traže veće angažovanje inspekcije, a svoje članove pozivaju da med proizvode iskuljučivo po propisanim standardima.

“Veliki je problem falsifikovanog meda na tržištu u celoj zemlji, pa i u Knjaževcu. Apel pčelarima je da poštuju dobru pčelarsku praksu, da se bave proizvodnjom meda po standardima i da ako naiđu na neispravan med obaveste inspekciju, koja će izvršiti kontrolu.“

Protekle godine pčelari su se suočili sa nestajanjem pčelinjih zajednica, što je, jednim delom, posledica neprepoznavanja problema u pčelinjaku.

“Beležimo veliki gubitak u prošloj godini, a uzrok su bolesti pčela, koje pčelari nisu prepoznali. Ovo predavanje imalo je za svrhu da poboljša znanje pčelara“. 

Pčelari očekuju da će i u ovoj godini nastaviti saradnju sa Fondom za razvoj poljoprivrede, pre svega na planu eduikacije pčelara i poboljšanju medonosnih prilika u opštini.

Pčelari o falsifikatima, bolestima pčela, planovima …

 

S poštovanjem,

Miroslav Milošević, predsednik Udruženja pčelara LIPA Knjaževac

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien