SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

РЕВОЛУЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.960

Сведочимо револуцији у борби против фалсификата меда, ракија и других јаких алкохолних пића, вина, млека, воћних сокова, воћних нектара, воћних концентрата, воћних пулпи, воћних кашица за бебе и децу, џемова, мармелада, као и свих производа са ознаком ”без додатог шећера”.

 

 

РЕВОЛУЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТА

меда, ракија и других јаких алкохолних пића, вина, млека, воћних сокова, воћних нектара, воћних концентрата, воћних пулпи, воћних кашица за бебе и децу, џемова, мармелада, као и свих производа са ознаком ”без додатог шећера”.

 

 

Почетком ове године почела је да се исписује нова историја апсолутно успешне борбе против фалсификата хране и пића којима се додају страни шећери или вода.

 

 

ШТА СЕ ПРОМЕНИЛО?

 

Од стране АТС (Акредитационо тело Србије) акредитована је нова иновативна и непогрешива лабораторијска метода за утврђивање фалсификата хране и пића, тековина домаће памети! Више се нико не може правдати да се такве преваре у Србији не могу утврдити, сада имамо оруђе у рукама које не промашује циљ.

 

 

ИМАЈУ ЛИ ПОТРОШАЧИ И ПОШТЕНИ ПРОИЗВОЂАЧИ РАЗЛОГА ЗА РАДОВАЊЕ?

 

Самосвесни и поштени произвођачи меда, вина и ракије су одмах након акредитовања методе хитно реаговали и основали Кластер ”Уједињени за квалитет” који је отворен за учлањивање свих других поштених пољопривредних и прехрамбених произвођача, а у циљу уклањања нелојалне конкуренције која продаје фалсификате и енормно зарађује, док поштени произвођачи скоро па буквално грцају у дуговима. Од чланарине ће се превасходно финансирати анализе производа од стране покрета потрошача за производе које ће покрет узорковати на тржишту. На сајтовима покрета потрошача и Кластера ће се јавно објављивати резултати и сви потрошачи ће моћи да знају ко је поштен а ко их вара!

Кластер позива и остале поштене произвођаче меда, вина, ракија и других јаких алкохолних пића, млека, воћних сокова, воћних нектара, воћних концентрата, воћних пулпи, воћних кашица за бебе и децу, џемова, мармелада, као и свих производа са ознаком ”без додатог шећера”, којима је досадила досадашња узалудна борба против нелојалне конкуренције, и желе да узму ствар у своје руке, у складу са законом, да нам се придруже, јер сада имамо чиме да се боримо, а то је нова акредитована лабораторијска метода.

 

 

НОВИ ЛАЖНИ ТРЕНДОВИ

 

Сведоци смо и нових лажних трендова, које Кластер намерава да разбије, а то је масовна појава разних ”задруга” и пољопривредних ”газдинстава” који доминирају у понуди лажних изворних производа које купују наивни потрошачи немајући начина да провере њихов квалитет, те ће Кластер у сарадњи са лабораторијом која је акредитовала нову методу, као и покретом потрошача, створити могућности да свако за веома мале новце може проверити квалитет онога што иначе купује.

 

 

КАКО ПОТРОШАЧ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ КВАЛИТЕТ?

 

Цена нове анализе није мала, износи најмање 24.732 динара по узорку (зависно од анализе, креће се и до 36.000 динара). То је недоступно за обичног потрошача, али захваљујући сарадњи Кластера ”Уједињени за квалитет” и Удружења ”Покрет потрошача за квалитет хране”, а уз више него добру вољу лабораторије АНА ЛАБ из Панчева која је акредитовала методу, створена је могућност да се анализа уради за само 2000 динара за чланове Покрета.

 

 

КАКО ДО АНАЛИЗЕ ЗА САМО 2000 ДИНАРА?

 

Удружење ”Покрет потрошача за квалитет хране” утврдило је висину своје чланарине на 2000 динара, и то није годишња, већ доживотна чланарина! Значи, платите је једном и заувек остајете члан Покрета потрошача.

У оквиру те чланарине, сваки потрошач моћи ће да провери квалитет једног производа, а резултати анализе биће доступни свим члановима удружења кроз интерну интернет мрежу.

То практично значи да ћете осим анализе тог једног производа за који вас је занимала истина, моћи да видите и анализе свих других производа које ће икада послати на анализу сви други чланови удружења током ове и свих наредних година!

То ће врло брзо бити на стотине анализа у које ћете имати увид, и онда ћемо имати прецизну слику онога што се догађа на тржишту и нико више неће моћи да нас вара!

Свака анализа која покаже да је у питању фалсификат, биће процесуирана од стране удружења ”Покрет потрошача за квалитет хране”, које ће послати пријаву надлежној инспекцији на име удружења а не вас лично, чиме ћете бити поштеђени свих могућих и немогућих непријатности!

Након пристизања државних анализа, оне ће бити јавно објављене.

Ако неко жели да уради више од једне анализе, и то ће за који дан бити омогућено тако што ће за сваку анализу доплатити 2000 динара са ПДВ, а биће издат и фискални рачун.

 

 

ШТА ТРЕБАТЕ ДА УЧИНИТЕ? 

 

Најпре требате да одете на сајт Удружења ”Покрет потрошача за квалитет хране” (www.potrosacizakvalitet.com) и да тамо нађете податке о начину учлањења, те да након реализације чланарине купите један производ и неотпакованог га у оригиналној амбалажи пошаљете на адресу Покрета. Анализе ће вам бити доступне свега десетак дана након достављања узорака лабораторији!

 

 

_____________________________________________

 

 

О КЛАСТЕРУ
”УЈЕДИЊЕНИ ЗА КВАЛИТЕТ”

 

Кластер ”Уједињени за квалитет” за сада окупља десет чланова (Савез пчеларских организација Србије – СПОС, Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а ”НАШ МЕД” доо, АКОВ доо, Дестилерија СЕКУЛИЋ, Удружење ”ЦРВЕНА РАНКА”, REINGER doo, АНА ЛАБ, SG ISOTECH, Маргарита Зенина, Енологија КАТАРЗИС ДОО), али позива да им се придруже сви заинтересовани пољопривредни произвођачи али и прехрамбени произвођачи меда, ракија и других јаких алкохолних пића, вина, млека, воћних сокова, воћних нектара, воћних концентрата, воћних пулпи, воћних кашица за бебе и децу, џемова, мармелада, као и свих производа са ознаком ”без додатог шећера”. У овом Кластеру налазите се у добром друштву! 

 

www.ujedinjenizakvalitet.com 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE