SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SAJAM PČELARSTVA U LESKOVCU „LEXPO 2016“ BIO JE POTREBANDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.101

Leskovac, grad roštiljijade i ajvara, dobio je još jednu sajamsku manifestaciju, Sajam opreme i pribora za pčelarstvo „LEXPO 2016“, koji je održan u subotu 26. marta 2016. godine, u organizaciji RAPOJS-a i Udruženja pčelara „Leskovac“, uz značajnu pomoć MZ „Veljko Vlahović“ u Leskovcu.

Sajam je u potpunosti potvrdio interes posetilaca i opravdao potrebu njegovog održavanja. Prema proceni organizatora, sajam je posetilo, uglavnom organizovanim dolaskom, oko 500 pčelara iz skoro svih udruženja sa juga Srbije i iz Kumanova (Makedonija). Deset proizvođača opreme i pribora za pčelarstvo, koji su izložili su svoje proizvode, zadovoljni su posetom i ostvarenom prodajom.

Sajam je otvorio dr Bratislav Pešić, direktor Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Leskovcu, a posetiocima se obratio i Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević. Otvaranje sajma pratilo je nekoliko lokalnih i regionalnih medijskih kuća, za koje su izjave, o stanju pčelarstva u Srbiji,  dali Nenad Stefanović, Vlastimir Spasić, Bratislav Pešić i Željko Radošević.

               U okviru sajma, održani su stručno-edukativni skupovi: 6 . Nacionalni stručni seminar „U korak sa vremenom“, na kojem je predavanja održao doc. dr Dragan Ćirković, veterinar specijalista za bolesti pčela iz Novog Pazara, a Vinko Milošević pčelar-inovator  iz Niša, demonstrirao je nov način trajnog ožičavanja ramova.

               Planirana tribina: Zaštita pčela od trovanja hemijskim sredstvima u poljoprivredi, pravna regulativa i postupci u praksi, po sadržaju i najavljenim učesnicima, zamišljena vrlo ambiciozno, sa visoko postavljenim ciljevima, na planu preventive i naknade štete u slučaju trovanja, nije u potpunosti ispunila očekivanja. Većina najavljenih učesnika otkazali su dolazak, dan uoči održavanja tribine. I to nije bilo jedino razočerenje. Prisutni načelnici veterinarskih i fitosanitarnih inspekcija, saopštili su da, kao državni organi, na tom nivou, ne mogu aktivno učestvovati u radu javnih skupova i tribina. Tako su prisutni pčelari ostali uskraćeni za odgovore na brojna pitanja i komentare. Izabrana je radna grupa, koja će na osnovu diskusije i predloga, pripremiti mere i aktivnosti za sprečavanje trovanja pčela i uputiti ih relevantnim državnim organima i SPOS-u. 

Lošu atmosferu i utiske na tribini značajno je popravio Siniša Ilinčić, iz Udruženja proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji – SECPA. Prezentacijom: Pčelarstvo i zaštita bilja, Siniša Ilinčić iz Zrenjanina, koji je i sam uspešan voćar i pčelar, za izrečene stavove i principe veoma je lako dobio poverenje prisutnih.

Opšti utisak organizatora i posetilaca je, Sajam „LEXPO 2016“ bio je potreban Leskovcu i pčelarima ovog dela Srbije. Nažalost, izostala je podrška grada Leskovca i drugih organizacija, pa je ceo teret organizovanja pao na organizatore sajma.

Tekst: Vlastimir Spasić – Niš

Fotografije: Zoran Marković – Leskovac

 SAM_44082 SAM_44201 SAM_44261 SAM_44312

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE