SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SARADNJA SA PČELARIMA IZ KUMANOVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.247

Predsednici bujanovačkog Pčelarskog udruženja „Polen 2012“ i Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Kumanova, Zarije Mitić i Momčilo Trajkovski, u Bujanovcu su potpisali memorandum o prekograničnoj saradnji.

              Cilj budućeg partnerstva je rad na zajedničkim projektima kojim će za finansijska sredstva konkurisati kod međunarodnih donatora.

              – Naše udruženje je formirano 1996.godine. Okuplja ratare, vinogradare, voćare, veterinare i proizvođače hrane iz Kumanova, Kočana, Kratova i susednih mesta. Sličan memorandum već imamo sa jugozapadnim regionom Bugarske, a saradnju smo ostvarili i sa Slovenijom. Uveren sam da ćemo, povezani na ovakav način, uspeti da zajednički nastupimo kod inostranih finansijera za realizaciju zajedničkih projekata, čime ćemo još više učvrstiti višegodišnje veze dva susedna i tako bliska područja i naroda sa obe strane granice – izjavio je Trajkovski nakon parafiranja memoranduma.

            – Pčelarsko udruženje „Polen 2012“, uz načelnu podršku pčelarske asocijacije „Apikula“ iz Nesalca, opština Bujanovac, planira prvi korak u okviru tek uspostavljene pregogranične saradnje.

            – Planiramo da u januaru 2017. godine, uz pomoć lokalne samouprave, organizujemo međunarodni seminar za pčelarstvo. Među učesnicima ovog edukativnog skupa očekujemo i prisustvo naših kolega iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Kumanova – kaže predsednik PU „Polen 2012“ Zarije Mitić.

              – Pre potpisivanja memoranduma četvoročlana delegacija iz Makedonije i predstavnici bujanovačkog pčelarskog udruženja posetili su opštinsku upravu, gde su, o mogućim oblicima saradnje, razgovarali sa načelnikom za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Bujanovac Ružicom Anđelković.

            – Sastanku je prisustvovala i samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine mr Snežana Milošević, koja je sa inspektorom ekologije opštine Kumanovo, Bobanom Bojkovskim, razmotrila mogućnosti zajedničkog delovanja na zaštiti biodiverziteta u dolini reke Pčinje.

            Takođe, bilo je reči i o ruralnom razvoju, upravljanju prekograničnim vodama i otpadom.

Zarije Mitić, predsednik PU „Polen 2012“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien