SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK OPŠTINSKE UPRAVE OPŠTINE VLADIČIN HAN SA PREDSTAVNICIMA PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.495

Nakon objave o ciklonizaciji na području opštine Vladičin Han, a na poziv predsednika DP Matica iz Surdulice, Ivice Kostića, Odbor za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije je zakonski i pravovremeno reagovao.

Naime, u objavama Opštinske uprave iz Vladičinog Hana i Zavoda za „Ciklonizaciju“ iz Novog Sada, dat je rok od 3 dana da se pčelinjaci isele, a takođe i uputstvo šta činiti sa pčelama dana 17. juna 2016. godine. Pismo koje je Odbor za zaštitu pčela SPOS-a uputio predsedniku opštine Vladičin Han, prenosimo u celosti:

                                                                            

Odbor za zaštitu pčela

Saveza pčelarskih organizacija Srbije

Ul. Dr Agostina Neta 30A, 11070 Novi Beograd

 [email protected], 060/444-0183

Poštovani,

od pčelara iz Vladičinog Hana i Surdulice dobili smo informaciju da ste obavestili pčelare sa područja Vladičinog Hana o ciklonizaciji koju ćete obaviti 17. juna 2016. godine, na površini od 1000 hektara.

Moja je dužnost da vas kao predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije upozorim na poštovanje Zakona o ciklonizaciji protiv štetnih insekata i ostalog na površinama gde se nalaze pčelinjaci.

Naime, zakonski rok za obaveštavanje pčelara pre ciklonizacije je 5 dana. U vašem obaveštenju se nigde ne vidi koju površinu, konkretno, podvrgavate tretmanu, kako bi pčelari znali da li su u ugroženom području ili ne, kao i tačnu satnicu ciklonizacije i vreme karence sredstava koje koristite (da li ima svrhe zatvarati pčele ako je karenca nekoliko dana?). Takođe, u vašem obaveštenju nigde niste napisali da li bi pčele sa područja Surdulice bile ugrožene, zbog blizine Vladičinom Hanu?

Napominjem da su naši saradnici iz laboratorije konstatovali da su sredstva kojim želite da tretirate područje veoma otrovna za pčele (EXIT 100 EW, K-Obiol EC 25).

Molim vas da se visoko moralno ponesete prema pčelama i da ciklonizaciju sprovedete prema postojećem zakonu.

Nadamo se da nas nećete prinuditi da angažujemo advokatsku kancelariju sa kojom sarađujemo po mnogim pitanjima u vezi zaštite pčela (http://spos.info/vec-vam-je-dostupna-besplatna-pravna-zastita-i-advokatske-usluge-za-sve-pcelare-spos-a).

 

Srdačan pozdrav.

Dejan Marković
Predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije
15. jun 2016. godine

_________________________________________________________________________

Odgovor je stigao već sutra, rano ujutru. Prenosim vam pismo predsednika DP „Matica“ iz Surdulice, Ivice Kostica:

Dana 16. juna 2016. godine, u 11 časova, održan je sastanak sa predstavnicima kriznog štaba Pčinjskog regiona, predstavnicima opštine Surdulica, kao i predstavnicima Zavoda za ciklonizaciju iz Novog Sada. Sastanak je sazvan po hitnom postupku. Dogovor je postignut. Preciziran je pravac kretanja vozila koja će dejstvovati sa zemlje, kao i pravac dejstvovanja zaprašivanja iz aviona. Takođe, precizirano je vreme početka i vreme završetka ciklonizacije. Dogovoren je i utanačen zajednički rad pčelara sa radnicima Zavoda za ciklonizaciju na terenu. Sve ovo je dogovoreno sa direktorom Zavoda za ciklonizaciju Novi Sad, Tihomirom Stajićem, i rukovodiocem radova na terenu, Brankom Vojvodić. Ovakavih sastanaka do sada nikada nije bilo. Smatramo da je to uspeh svih nas, i da saradnjom i radom moramo i možemo doći do pravih rešenja.

______________________________________________________________________________

Odbor za zaštitu pčela u potpunosti opravdava svoju ulogu, i u saradnji sa pčelarima i ostalim institucijama dolazi do priželjkivanih rezultata, podizanja svesti o prisutnosti pčela i bezuslovnog primenjivanja zakona. Posebno nam je draga činjenica da se mišljenje i glas pčelara maksimalno uvažavaju.

Detalje o terminima prskanja pogledajte OVDE.

Dejan Marković
Predsednik odbora za zaštitu pčela SPOS-a

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE