SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA DIREKTOROM UPRAVE ZA ZAŠTITU BILJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.483

Juče je u kancelariji direktora Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospodina Nebojše Milosavljevića, održan sastanak sa delegacijom SPOS-a povodom trovanja pčela u Srbiji.

Sastanku je ispred Uprave prisustvovao i načelnik fitosanitarne inspekcije Srbije, gospodin Nenad Milojević.

Delegaciju SPOS-a činili su predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović, zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, i predstavnici pčelarskih udruženja, najugroženijih trovanjima u ovoj godini (Surdulica, Kikinda, Prijepolje), gospoda Ivica Kostić iz Surdulice i Saša Čolak iz Kikinde, dok je predstavnik Prijepolja bio opravdano sprečen.

Delegacija SPOS-a iznela je kompletnu problematiku trovanja pčela, sa konkretnim iskustvima sa terena od strane pčelara Kikinde i Surdulice. Zatraženo je da se učini sve što je moguće da se ovakve pojave u budućnosti spreče, a da se trovanje u ovoj godini maksimalno izloži javnosti, sa rezultatima analiza, i da se nepobitno utvrde mogući krivci, a sve u skladu sa zaključcima IO SPOS-a (OVDE).

Što se tiče sprečavanja ponavljanja trovanja na suncokretovoj paši, rečeno nam je da se od iduće godine na tržištu više neće moći da nađe seme koje je tretirano spornim neonikotinoidima (ni jedan kilogram), kao i da će se Uprava za zaštitu bilja obratiti carini sa ciljem da se pojačaju kontrole po pitanju eventualnog ilegalnog uvoza, o čemu je bilo saznanja tokom ove godine.

Pošto je u toku i izmena Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, učiniće se sve što je moguće da se Zakon učini operativnijim, sa jednim novim predlogom, da eventualnim krivcima poljoprivredno gazdinstvo bude stavljeno u pasivni status, čime gube pravo na apsolutno sve vidove subvencija, pošto je drugim zakonima onemogućeno uvođenje drakonskijih kazni za prekršioce zakona i trovače pčela.

Bilo je reči i o zabrani slobodne prodaje pesticida, koju paralelno treba da prati i obučenost poljoprivrednika za njihovu primenu, te bez sertifikata o obuci neće moći da kupe bilo koje sredstvo. Problem je, kao i uvek, u finansijama. Uprava za zaštitu bilja konkuriše gde god može za sredstva koja će biti namenjena navedenoj obuci, očekuju da će se tek iduće godine stvoriti finansijski uslovi za ozbiljniji početak rada na obuci poljoprivrednika za pravilnu primenu pesticida. Prve obuke urađene su pre oko 8 godina, ali za svega 500 poljoprivrednika u prvom krugu. Radi se o milionima evra koliko bi to sve koštalo, kako nam je rečeno. Takođe se radi na stvaranju uslova da se zakonski efikasno proverava kvalitet prskalica svih vrsta, kako ne bi dolazilo do rasipanja preteranih doza zbog neispravnosti uređaja i njihove potencijalne štetnosti za neciljane organizme. Poseban je problem i tretman zvanično neotrovnim sredstvima za pčele, ali miris tih sredstava pređe na pčelu, pa je ne primaju u košnicu, jer na sebi nosi njima neprepoznatljiv miris.

Stručni kolegijum u Upravi za zaštitu bilja razmotriće narednih dana sve zahteve SPOS-a, sastaviće spisak mogućih i prihvatljivih rešenja za državu koja će omogućiti smanjenje rizika trovanja pčela, te će se uskoro održati novi sastanak sa delegacijom SPOS-a, na kome će se pregledati taj spisak mera, i eventualno korigovati i usaglasiti. Sa tim merama izaći će se pred 220 predsednika društava i udruženja SPOS-a na Saboru predsednika u Kragujevcu 27. septembra 2015. godine, kome će prisustvovati lično i direktor Uprave za zaštitu bilja, kao i već najavljeni savetnik premijera Srbije za poljoprivredu prof. dr Dragan Glamočić, a biće pozvani i ostali poslenici Ministarstva poljoprivrede. Tada će biti razmatrani i unapred pristigli predlozi svih naših pčelara, kao i usmeni predlozi prisutnih predsednika, te će se sačiniti konačan spisak mera koji će biti zvaničan predlog SPOS-a za rešavanje ove kompleksne problematike.

Što se tiče analiza, saznali smo nezvanično da u stabljikama uzorkovanog suncokreta nisu nađeni neonikotinoidi, ali da je u pčelama nađena izvesna doza tiametoksama, jednog od predstavnika neonikotinoida. Međutim, pčelari su upućeni da zvaničnu kompletnu analizu zatraže od svog fitosanitarnog, odnosno veterinarskog inspektora, na uvid, i ona će od tog trenutka biti u potpunosti javna i može se objaviti.

Takođe, ovih dana u toku je usaglašavanje procedure uzorkovanja u ovakvim slučajevima, između Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu, kako bi ona postala standardna i usaglašena, te da se ne bi ponavljali neprijatni slučajevi proglašavanja određenih inspektora „nenadležnim“ i slično, jer će se sada precizno znati šta je čiji zadatak i kako ga valja obaviti.

Na kraju smo izneli principijelni stav SPOS-a da u daljem periodu jednostavno nećemo moći da tolerišemo nedovoljnu aktivnost države po pitanju trovanja pčela, te da se moraju doneti VEOMA konkretne mere koje će sprečiti ponavljanje ovakvih pojava u narednim godinama. Takođe smo zatražili stvarnu pojačanu aktivnost fitosanitarne inspekcije na terenu tokom sezone tretmana, kako bi se na najugroženijim lokacijama kaznili oni najnesavesniji, te da se o tome u medijima objavi informacija koja bi delovala preventivno na ostale. Tu nam je potrebna pomoć pčelara sa terena, koji do kraja ove godine treba da jave SPOS-u gde su imali najviše problema sa trovanjima pčela u prethodnom periodu, te da se te lokacije stave pod posebni nadzor fitosanitarne inspekcije.

Zahvaljujemo se svim akterima koji su doprineli održavanju ovog važnog sastanka, kao i samim učesnicima sastanka, na konstruktivnom pristupu i izraženoj dobroj volji, posebno savetniku premijera Srbije za poljoprivredu gospodinu prof. dr Draganu Glamočiću, i direktoru Uprave za zaštitu bilja gospodinu Nebojši Milosavljeviću. Nadamo se da će doneti zaključci, a uskoro i konačna rešenja, doprineti većoj bezbednosti pčela, ali i samog pčelarskog biznisa, koji je kao što znamo visokorizičan i niskoprofitabilan, te svaki atak ovakve i slične vrste, nanosi nenadoknadive gubitke.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien