SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA MINISTARKOM POLJOPRIVREDE OKO PRAVILNIKA O KVALITETU MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.434

U četvrtak, 26. novembra, održan je sastanak sa Ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković i njenim saradnicima, oko problema sa Pravilnikom o kvalitetu meda.

Sastanku su ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovali: ministarka poljoprivrede gospođa Snežana Bogosavljević Bošković, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede gospodin Željko Radošević, savetnik ministarke poljoprivrede gospodin Slobodan Vukosavljević, tadašnji direktor Uprave za veterinu gospodin Dejan Bugarski, i načelnica veterinarske inspekcije Srbije gospođa Sanja Čelebićanin.

Ovom razgovoru na najvišem nivou, ispred SPOS-a prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika SPOS-a, a ispred Hemijskog fakulteta, član Međunarodne komisije za med (IHC) gospođa prof. dr Dušanka Milojković Opsenica, naš najveći stručnjak za kvalitet meda.

Razlog za sastanak bio je problem oko novog pravilnika o kvalitetu meda, pošto je iz njega, u odnosu na prvu verziju koju je napravila radna grupa u kojoj je učestvovao i SPOS, izbačena mogućnost analize meda na stabilne izotope, koja je jedini način da se utvrdi prirodnost meda (detaljnije informacije o ovom problemu pogledajte ovde: http://spos.info/sastanak-sa-direktorom-uprave-za-veterinu).

Na sastanku je na kraju postignuta saglasnost o potrebi da se i u Srbiji radi ova analiza. Dogovoreno je da država Srbija odvoji finansijska sredstva za narednu godinu za finansiranje ove analize u inostranim laboratorijama, dok se naše laboratorije ne budu akreditovale, što je prvi put u istoriji Srbije da se standardno finansira analiza meda u inostranstvu od strane države, na čemu se posebno zahvaljujemo, i to smatramo velikim uspehom. Kao što je poznato, SPOS je zahtevao nešto strožiji tekst pravilnika nego u EU, kako bi se na najbrži mogući način iskorenili falsifikati na tržištu, što Ministarstvo nije prihvatilo sa obrazloženjem da za tim nema potrebe, iako je po mišljenju SPOS-a moglo da prihvati pošto EU ne zabranjuje nacionalnim zakonodavstvima da imaju strožije propise od propisanog minimuma. Ipak je postignut konsenzus, da nadležni državni organi u narednom periodu sprovode usaglašeni tekst pravilnika, i da se sa falsifikatima obračunavaju na njihov način, koji smatraju potpuno ispravnim. On realno i jeste ispravan, ali smo mi smatrali da nije primeren našem mentalitetu. Taj argument je Uprava za veterinu često koristila kada su nas ubeđivali zašto u pčelarstvu uvode strožije propise u Srbiji nego u EU, ali sada taj argument ne prihvataju kada je u pitanju naš zahtev za uvođenje strožijih propisa tamo gde zaista postoji veliki interes i pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda. No, kako god, sporazumeli smo se da će SPOS pružiti šansu državi da u narednih tačno godinu dana od dana stupanja na snagu odredbi novog pravilnika, suzbije falsifikate na njen način. Najvažnije je da je došlo do bitne izmene pravilnika koja će omogućiti punu primenu analize na stabilne izotope u skladu sa svim međunarodnim pravilima i preporukama, i to na način koji omogućuje primenu eventualnih novih i modernijih metoda u budućnosti, bez nužne promene nacionalnog zakonodavstva. Tako da od stupanja na snagu novog pravilnika, pred inspektorima i potrošačima pojaviće se konačno jedna sasvim nova mogućnost – definitivno i nedvosmisleno utvrđivanje i suzbijanje falsifikata meda. Na nama kao pčelarima, i potrošačima je da prijavimo svaku sumnju na neispravnost meda na tržištu, a načelnica veterinarske inspekcije je čvrsto obećala da će inspekcija reagovati na svaku prijavu SPOS-a i obraditi je do kraja, tj. da će nakon utvrđivanja opravdane sumnje na prirodnost meda u okviru standardnih analiza, slati uzorke i na analizu na stabilne izotope u inostranstvo, dok se ne akredituju naše laboratorije.

Kada novi pravilnik bude stupio na snagu, SPOS će godinu dana nadzirati stanje na tržištu, radiće sopstvene kontrolne analize kako bi dolazio do informacija o realnom stanju na tržištu, i nakon godinu dana doneti odluku o daljim aktivnostima na suzbijanju pošasti falsifikovanja meda, koja je najveća pretnja srpskom pčelarstvu.

Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede na usaglašavanju stavova, i obećavamo da ćemo mi naš deo dogovora u potpunosti ispoštovati, što očekujemo i od svih drugih aktera na ovom sastanku.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien