SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA MINISTROM POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.644

U četvrtak, 18. maja 2017. godine, predsednik SPOS-a imao je sastanak sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimovićem.

Sastanak je imao više operativnih tekućih tema, a posebno se razgovaralo o par aktuelnih tema. 

Što se tiče IPARD-a, kao što se sećate, ministar je obećao da će i pčelarstvo, pored nacionalnih mera, ipak biti uvršteno u IPARD, ali pošto je to bilo nemoguće tehnički sprovesti u ovoj godini, pčelarstvo će biti deo IPARD-a od iduće godine, shodno obećanju. 

Što se tiče potencijalnog problema sa GMO, ministar je uverio predsednika SPOS-a da pčelari Srbije nemaju razloga za brigu, i da uvođenje sadnje GMO biljaka na teritoriji Srbije apsolutno nije niti će biti tema. Predsednik SPOS-a je izneo argumentaciju SPOS-a po tom pitanju. 

Predsednik SPOS-a obavestio je ministra poljoprivrede o toku pripremnih procedura za gradnju pogona SPOS-a za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, prenevši da sve ide po planu, i da su u toku administrativne procedure vezane za izradu glavnog građevinskog projekta i građevinske dozvole, o čemu smo već pisali na sajtu SPOS-a (OVDE). Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog dobrog napretka celog projekta, i obećao apsolutnu podršku u okviru aktuelnih zakonskih okvira. 

Predsednik SPOS-a izneo je ministru sada već potpuno poznate detalje oko kandidature Srbije i SPOS-a za domaćina Kongresa Apimondije u Beogradu 2021. godine. I sama kandidatura je već ogroman uspeh i fantastična prilika za promociju srpskog meda u inostranstvu, a ako uspemo da pobedimo u glasanju na Skupštini Apimondije i dobijemo domaćinstvo Kongresa, to bi predstavljalo novu prekretnicu za dalji ekspanzivni razvoj srpskog pčelarstva i srpske pčelarske industrije. Ministar je takođe  obećao apsolutnu podršku u okviru aktuelnih zakonskih okvira, i izrazio i punu ličnu podršku, ocenjujući ovu kandidaturu vanredno važnom za Srbiju. 

Razgovarano je i o problematici funkcionisanja Uprave za veterinu i veterinarske inspekcije. 

Još jednom moramo da potvrdimo ono što već odavno znamo, a to je da Srbija u bližoj istoriji nije imala boljeg ministra poljoprivrede, i da smo zaista oduševljeni njegovom principijelnom podrškom pčelarstvu, koje predstavlja živi dokaz da je sve moguće, i da nekada mala grana srpske poljoprivrede, uveliko postaje značajan činilac razvoja Srbije sa mogućnošću samozapošljavanja većeg broja građana Srbije. Posle više loših godina za pčelarstvo usled klimatskih promena, još jednom se potvrđuje da samo pčelari sa velikim pčelarskim znanjem i snažnom podrškom države, koja nikad nije bila veća u istoriji nego ove godine, mogu da se izbore sa svim nedaćama i ostanu u proizvodnom procesu na zavidnom nivou, i tako pomognu i sebi i državi. Ministar je to apsolutno uvideo na osnovu statističkih podataka, i zato tako snažno i podržava srpsko pčelarstvo, na čemu mu se najsrdačnije zahvaljujemo. Na nama je samo da odradimo svoj deo posla valjano, a država će svoj, u to smo sada potpuno sigurni. 

I na kraju mala šala, ministar kaže da ministarku Anu Brnabić i njega, na sednicama Vlade Srbije, uveliko zovu Maja i Pava (po asocijaciji na crtani film o pčelici Maji), pošto su već i drugi članovi Vlade uvideli da se svesrdno zalažu za dalji razvoj pčelarstva. Hvala im na tome u ime svih pčelara Srbije! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien