SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA MINISTROM POLJOPRIVREDE I MINISTARKOM DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.924

Danas je u kabinetu ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine održan sastanak predstavnika SPOS-a sa novim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i novom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović, kao i pravna savetnica u NALED-u Dragana Ilić, kao i saradnik ministra Rade Obradović. Ispred SPOS-a prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika SPOS-a.

Sastanak je upriličen povodom uspostavljanja sistema mera dugoročne redovne periodične kontrole kvaliteta meda u narednom periodu, kao i dalje podrške pčelarstvu Srbije u okviru mera nove poljoprivredne politike koju će Ministarstvo poljoprivrede sprovoditi u narednom periodu. Kao jedna od tema razgovora nametnuo se i poziv SPOS-a lokalnim samoupravama za izbor najbolje ponude za gradnju sopstvenog pogona SPOS-a za otkup i pakovanje meda i moguća podrška Ministarstva u tom pogledu.

O suzbijanju falsifikata i neispravnog meda na tržištu ovde nećemo detaljnije govoriti, iz razumljivih razloga, kako ne bismo upozoravali nesavesne pakere na predstojeće akcije. Usaglasili smo se i o potrebi izmene Pravilnika o kvalitetu meda. 

Što se tiče mera podrške pčelarstvu u narednom periodu, usaglasili smo se da su subvencije po košnici veoma potrebna podsticajna mera koja ravnopravno i korektno pruža podršku svim pčelarima koji su se opredelili za ozbiljnije bavljenje pčelarstvom, jer taj novac svako može upotrebiti u svrhu koja mu je u tom trenutku prioritet, zavisno od pašne sezone, uslova selidbe, suzbijanja bolesti pčela i slično. Usaglasili smo se i da je potrebno i neophodno dalje povećavati sumu podsticaja po košnici, u granicama mogućnosti države, jer je to podsticaj koji najlakše dolazi do pčelara, ali smo se takođe usaglasili da je potrebno dalje usavršavati digitalizaciju uprave Ministarstva poljoprivrede, kako bi ceo sistem bio automatizovan, što bi u jednom trenutku trebalo da dovede možda i do ukidanja slanja zahteva Minnistarstvu za isplatu podsticaja, već bi se podsticaji u budućnosti mogli isplaćivati automatski onima koji imaju sve zakonske preduslove za to (registrovano poljoprivredno gazdinstvo i sprovedene mere aktivnog nadzora), bez nepotrebne papirologije.

Spisak opreme za pčelarstvo koja se subvencioniše od strane Ministarstva bi trebalo dalje osavremenjavati, te ovom prilikom pozivamo pčelare da pošalju SPOS-u svoje predloge u tom pogledu.

Delegacija SPOS-a je prezadovoljna ovim sastankom i njegovim rezultatima, i zahvaljuje se i ministru Nedimoviću i ministarki Brnabić na izuzetno jakoj pokazanoj volji da se izađe u susret našim predlozima, jer smatramo da su predlozi percipirani kao krajnje dobronamerni, što i jesu, i što svakodnevno dokazujemo našim aktivnostima. Ministri su pokazali puno razumevanje za probleme pčelara, za naše predloge za dalju digitalizaciju državne uprave i pojednostavljenje svih procedura.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien