SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA POMOĆNIKOM MINISTRA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE OKO TRETMANA KOMARACADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.307

Posle tačno dva meseca od podnošenja zahteva za sastankom 24. jula 2018. godine, za ponedeljak 24. septembra zakazan je sastanak sa pomoćnikom ministra zaštite životne sredine, na temu prskanja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele.

Predsednika SPOS-a primio je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Aleksandar Vesić sa svojim saradnicama, koje su zaista vrhunske stručnjakinje za ovu oblast. 

Predsednik SPOS-a izneo je problem koji srpsko pčelarstvo, kao grana poljoprivrede u usponu, ima sa tretmanom komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. SPOS je svestan da se komarci moraju suzbijati iz zdravstvenih i drugih objektivnih razloga, ali je naveo primer šta bi se desilo kada bi država naredila vlasniku neke farme krava da izmesti 2000 krava iz štale na nekoliko dana, da li bi i kada do toga došlo, i da li bi to uopšte mogao neko i da pomisli da naredi, kao što se bez pardona naređuje pčelarima, naravno u skladu sa zakonom, ali to ne znači da je zakon dobar, jer u velikoj većini zemalja EU je zabranjen tretman komaraca iz aviona. 

Predsednik SPOS-a naveo je primer opština koje ne koriste avionski tretman, kao i opština koje koriste larvicide, koji nisu otrovni za pčele. 

Odgovoreno je da stvari uopšte nisu jednostavne kako na prvi pogled izgledaju. Veliki problem je u nadležnosti više ministarstava, ministarstva zdravlja, zaštite životne sredine i poljoprivrede. Poseban problem je što se zbog postojećih propisa ne može jednostavno narediti zabrana upotrebe klasičnih insekticida iz više razloga, od kojih neki sa stanovišta SPOS i nisu baš objektivni, ali većina svakako jeste. Što se tiče larvicida, mogu se koristiti samo tamo gde nema previše organskih materija u vodama, što je u Srbiji retkost. 

Predsednik SPOS izneo je i problem što se u mnogim opštinama tretmani obavljaju „kad administracija stigne da raspiše tender“, a ne baš onda kada je biološki opravdano, te osim sigurnih šteta na pčelama, rezultati tretmana komaraca jednostavno ne mogu biti zadovoljavajući. 

Predložena su neka moguća rešenja, o kojima će se tek govoriti u narednom periodu. Cilj je napraviti kvalitetnu edukaciju o ovom problemu referenata u opštinama koji se bave ovim pitanjima, kako bi iznašli način za što bolji tretman komaraca bez šteta po pčele, a što je savršeno moguće, za šta je primer upravo opština Aleksinac, inače zvanično proglašena Prvom pčelarskom opštinom u Srbiji još 2007. godine, u kojoj uopšte nema tretmana komaraca iz aviona, te nema šteta ni po pčele, saradnja pčelara sa opštinom je izuzetna i po tom i po svim drugim pitanjima. 

Predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Bobana Jakovljević iz Odseka za upravljanje biocidnim proizvodima već je uzela učešće u projektu koji i po ovom pitanju sprovode NALED i SPOS (detaljnije OVDE), te se nadamo da ćemo kroz taj projekat uspeti da uspostavimo dobru saradnju i sa Ministarstvom zdravlja, kako bi problem bio sistemski i trajno rešen. Dok se to ne dogodi, moraju se tražiti druga moguća rešenja koja će značajno ublažiti štete ili ih potpuno eliminisati, što je moguće ako svi akteri pokažu dovoljno želje i snage da zajedničkim delovanjem putem zdravog razuma dođemo do cilja. 

Dotle, molimo još jednom društva i udruženja pčelara SPOS-a da se odazovu pozivu Odbora za zaštitu pčela SPOS-a (detalji OVDE), te da pošalju tražene podatke, to bi nam umnogome olakšalo borbu protiv ovog tragičnog ataka na pčelarstvo, koje je postalo kolateralna šteta suzbijanja komaraca i zaraznih bolesti koje oni prenose (recimo groznica zapadnog Nila), od kojih je više ljudi umrlo u proteklom periodu i u Srbiji. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien