SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA PREDSEDNICOM VLADE ANOM BRNABIĆDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.499

U petak, 1. juna 2018. godine, odmah nakon što je izabran izvođač radova za gradnju Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS’a „Naš med“ doo, predsednik SPOS sastao se sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Predsednik SPOS izvestio je predsednicu Vlade dokle se stiglo sa ovim značajnim projektom za srpsku poljoprivredu, koji će biti primer i svim drugim poljoprivrednim proizvođačima kako treba da se bore za sebe, tj. za fer uslove plasmana svojih proizvoda, pre svega cenu proizvoda. 

Ovih dana mnogi poljoprivrednici protestvuju zbog niskih cena svojih proizvoda, umesto da shvate da je jedini put sopstveni prerađivački kapacitet sa profesionalnim menadzmentom, samo tada ih niko neće moći da ucenjuje. 

Sve je ovo posebno značajno u svetlu niskih otkupnih cena meda koje su ovih dana ponudili neki otkupljivači, i to u trenutku kada cena meda realno moze biti u otkupu oko 4,5 evra shodno trenutnim trzišnim kretanjima, a ponuđeno je drastično manje. To po mišljenju SPOS samo potvrđuje naša strahovanja da se sa pakerima meda definitivno ne moze uspostaviti obostrano korektan odnos. što smo videli još 2011. i 2013. godine po raznim osnovama, te da je naša odluka da krenemo u gradnju sopstvenog Pogona više nego opravdana i jedina moguća. Jer, ponuđene cene su za SPOS apsolutno očekivane, i baš je to i bio i ostao razlog za gradnju sopstvenog Pogona. Mi UOPŠTE nismo sumnjali u opredeljenje pakera da cene formiraju na svoj način, ne uzimajući u obzir interese pčelara čak ni delimično. Oni koji su mislili da će od toga nešto biti i da oni mogu postati korektni sami od sebe, valjda su sad razvejali i poslednju sumnju! Kad budu imali zdravu konkurenciju u vidu našeg zajedničkog Pogona za med, tek onda će se stvari promeniti na bolje, tada će itekako biti spremni na saradnju. 

Predsednica Vlade još jednom je stala iza našeg projekta, ponudila svaku vrstu pomoći i podrške da se projekat što pre okonča. Još uvek ne znamo da li će i koliko drzava moći da nam pomogne u sprovođenju ovog avangardnog projekta, radi se na tome, ali kako god bilo, Pogon će biti završen u najkraćem mogućem roku. Da bi Pogon proradio već naredne pčelarske sezone, neophodno je da se svi pčelari odazovu pozivu SPOS da pomognu gradnju i nabavku opreme simboličnim prilogom (OVDE). 

Predsednica Vlade sve vreme podrzava ovaj projekat i bez njene podrške i podstreka, sigurno ne bismo došli do ove faze izvršenja ovog zahtevnog projekta. 

Predsednica Vlade je obećala da će prisustvovati polaganju kamena temeljca, kao i otvaranju Pogona nakon njegovog završetka. Očekujemo konkretan datum uskoro. 

Još jednom se zahvaljujemo na svemu predsednici Vlade, na svemu što je učinila, kako za ovaj projekat, tako i za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji koji je iz dana u dan sve bolji i moderniji, zahvaljujući njenim idejama i projektima koje sprovodi u delo svakoga dana. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien