SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

САСТАНАК САВЕЗА ЗА ХРАНУ И ПОЉОПРИВРЕДУ НАЛЕД-аDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 629

Јуче је у Београду одржан важан састанак Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а.

Представљено је ново руководство Савеза и израђен је Акциони план рада Савеза у наредном периоду. 

СПОС је на састанку представљао председник СПОС-а. 

У својој дискусији, председник СПОС-а дао је предлоге за допуну Акционог плана Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а. 

Пошто је један од приоритета рада Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а и дигитализација свега у пољопривреди (регистар пољопривредних газдинстава, подстицаји…), председник СПОС-а истакао је проблеме које тренутно имају пчелари у Управи за аграрна плаћања по питању подстицаја, са предлогом да се убудуће дигиталне платформе израђују са што већим учешћем пољопривредника, како би интеракција са софтвером била лакша и једноставнија за пољопривреднике, а систем функционисао без проблема. Истакао је и да оператери УАП крше закон јер траже од пољопривредника да накнадно достављају потврде о плаћеним порезима када су у питању подстицаји за опрему, иако у Правилнику пише да немају ту обавезу, већ је обавеза државе да обезбеди такве информације из дигиталних платформи. Напоменуо је да је о том проблему известио директорку УАП, министра пољопривреде и председницу Владе РС. 

Такође је дискутовао око проблематике правилника који регулише квалитет меда, а који још увек није донет, иако је припремљен, као и око правилника о комплементарним гранама медицине који је у ингеренцији Министарства здравља, а у јануару је из њега избачена апитерапија као грана превентивне медицине, уместо да остане на том списку и да се дода и као грана комплементарне медицине за лечење, као што је случај у бројним развијеним државама света, те очекујемо подршку НАЛЕД-а у решавању и тог изненада насталог и ненајављеног проблема. 

Председник СПОС-а похвалио је рад Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а и изразио задовољство новоизабраним руководством Савеза, од кога очекујемо пуну активност на решавању свакодневних круцијалних проблема пољопривреде и прерађивачке индустрије. 

Захвалност за успешну сарадњу СПОС-а са Савезом за храну и пољопривреду упућујемо Тиси Чаушевић, шефици јединице за пољопривреду и здравство. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE