SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SLAVA U ZNAKU DVOSTRUKOG JUBILEJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.522

Udruženje pčelara u Prokuplju postoji od 1936. godine, kada je osnovano kao “Pčelarska družina”. Tada je osnovana i pčelarska zadruga koja je uspešno, sa opravdanim prekidima, radila do pojave industrijskih i jeftinijih zaslađivača. Družina je obnovljena 1976. godine, kao Udruženje pčelara „Pčelica“, sa sedištem u Prokuplju. Broj članova je uvek zavisio od aktivnosti, i kretao se od 10 do 93, a zadnjih par godina prosek je 80 članova.

Zbog svojih aktivnosti članovi udruženja su nosioci velikog broja priznanja SPOS-a i RAPOJS-a. Za pohvalu je pomenuti, da su se u 2016. godini, tri člana udruženja oprobala u pisanju tekstova za časopis “Srpski pčelar” i sva tri teksta su proglašeni za „najbolji tekst“ u mesecu, za koji su objavljeni.

U 2016 godini udruženje je u saradnji sa medijima učestvovslo u velikom broju TV emisija posvecenih pčelarstvu: “Dobra zemlja”, “Naša sela”, “Srbija danas”,  kao i u lokalnim medijima. Kao najznačajniju aktivnost, ističemo, organizovanje stručnih predavanja, a kao predavači bili su: prof. dr  Zoran Stanimirovic, Rodoljub Živadinović, Vlastimir Spasić, Miljko Šljivić, Veroljub Umeljić, Mirko Vilus, Đoko Zečević, prof dr. Sveta Stanojević, Vladmir Pejčić, Verica Mihajilović …

Već osmu godinu, udruženje kao krsnu slavu slavi Svetog Prokopija, sveca čije mošti počivaju u istoimenoj crkvi u Prokuplju. To je istovremeno i gradska slava i imendan Prokuplja. Tim povodom, svake godine 21. jula, u Prokuplju je veliki broj kulturnih manifestacija, kojim se obeležava gradska slava.

Ove godine, Udruženje pčelara “Pčelica” je tim povodom, priredilo posebnu svečanost. Slavila se slava, ove godine u znaku dvostrukog jubileja: 80 godina od osnivanja pčelarske družine i 40 godina uspešnog rada udruženja “Pčelica”. Čast da bude domaćin ovogodišnje slave i obeležavanja jubileja, pripala je  Ljubisavu – Bisi Aranđeloviću, doajenu topličkih pčelara, koji je istovremeno proslavljao i svoj lični jubilej: 30 godina pčelarenja. Bila je to izvanredna inspiracija za domaćina, da gostima ukaže izuzetno gostoprimstvo, da nazdravi svakom ponaosob i održi izrazito nadahnutu slavsku besedu, sa emotivnim prisećanjima na ljude i događaje iz prolosti  i optimističkim pogledom na budućnost. I kao što običaj nalaže, ovogodišnji domaćim slave, predao je slavski kolač i ikonu Sv. Prokopija pčelaru Lazaru Miliću, koji se široka srca prihvati časne uloge, domaćina slave 2017. godine.

Slavljenička atmosvera, u Domu mladih u Maloj Plani, bila je prava prilika da se zaslužnim pojedincima uruče priznanja – zahvalnice, prijateljima udruženja i zaslužnim pčelarima. Slavi je prisustvao veliki broj zvanica a posebno ističemo prisustvo Vlastimira Spasića, predsednika Regionalne asocijacije iz Niša  i predstavnike udruženja pčelara opština Topličkig regiona.

Udruzenje je prepoznalo najvece probleme u pčelarstvu, u prvom planu trovanje pčela u periodu cvetanja voća. Zato svake godine, sredinom marta, organizuje savetovanje za voćare i pčelare. Na savetovanju, eminentni stručnjaci daju informacije o novim naučnim  dostignućima u ovim oblastima, a u cilju obezbedjenja kvalitetne oplodnje cvetnica i zastite pčela od trovanja.

Opština Prokuplje, zadnjih par godina, prepoznala je značaj pčelarstva i pčelarima  ovog kraja pruža materijalnu pomoć, izdvajanjem novčanih sredstava, iz  skromnog opštinskog  budžeta.

Vukić Joksimović

Predsednik UP “Pčelica” Prokuplje

 

20160716_162532

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE