SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

СПОС ПРИЈАВИО ЛИДЛ ТРЖИШНОЈ ИНСПЕКЦИЈИDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 8.215

СПОС је данас пријавио ЛИДЛ тржишној инспекцији, због основане сумње на обмањујућу пословну праксу коју примењује већ дуже време у продаји меда.

Ево интегралног текста пријаве: 

 

„Савез пчеларских организација Србије пријављује обмањујућу пословну праксу коју од почетка свог рада у Србији примењује ЛИДЛ по питању рекламирања меда у својим трговинама, чиме себе покушава да стави у повлашћени положај на тржишту. Наиме, позитивним прописима РС је ЗАБРАЊЕНО рекламирање меда синтагмом „100% природни мед“, из простог разлога што мед може бити ИСКЉУЧИВО природан, а ако није природан, онда се у смислу закона не може назвати медом. Значи, пчеларима је ЗАБРАЊЕНО да то напишу, а ЛИДЛ то увелико примењује. Ово НИЈЕ предмет рада ветеринарске инспекције, јер нема везе са квалитетом меда, нити то пише на етикети производа. Ово је ИСКЉУЧИВИ посао тржишне инспекције сходно Закону, јер овде ТРГОВИНА рекламира мед супротно закону, а не произвоћач. чиме себе ставља у повлашћени положај. Подсећамо на Закон о заштити потрошача:

Pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra se poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, ČAK I KADA SU OBAVEŠTENJA KOJA DAJE TAČNA, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:

1) postojanja ili prirode proizvoda;

Према томе, када потрошач ово види, може разумети да је само тај мед 100% природни, док сви ми остали који то НЕ СМЕМО ДА НАПИШЕМО ЈЕР ПОШТУЈЕМО ЗАКОН, испада да немамо прави природни мед.

Пошто смо већ имали непријатних искустава са тржишном инспекцијом која је повремено тврдила да то није у њеној надлежности јер је у питању храна, молимо вас да не изврћете закон наопако, по истим таквим законским решењима у ЕУ итекако тржишна јесте надлежна и за храну. Ако било који инспектор не поступи по овој пријави или се огласи ненадлежним, нека зна да ће одмах бити пријављен врху државе и свим медијима у Србији, јер Савез пчеларских организација Србије У СВЕМУ поштује законе ове земље, и НЕ ПАДА НАМ НА ПАМЕТ ДА ТРПИМО НЕЛОЈАЛНУ КОНКУРЕНЦИЈУ. Ово је брука и срамота што већ неки тржишни инспектор није видео и реаговао, па ми морамо да пријављујемо. Такође, Лидл итекако зна за ову нашу примедбу на његов рад, и не реагује. Ако и ви не будете реаговали, будите сигурни да ћемо вас натерати да реагујете, јер нам је доста кршења закона, свако у овој земљи мора да поштује законе ове земље, од грађана, преко трговаца па до инспектора.
Не замерите на овом последњем пасусу, али због лоших искустава са неким вашим колегама, морали смо ово да напишемо. Ако се то, не дај Боже, опет деси, обавестићемо све надлежне, до председнице Владе и председника Републике Србије.
Очекујемо вашу БРЗУ реакцију, те да нас обавестите какву сте меру предузели против ЛИДЛ-а како бисмо ваше поступање јавно објавили и обавестили заинтересовану јавност. У прилогу фотографија из маркета ЛИДЛ, имате исту сцену у СВАКОМ њиховом објекту.
Срдачан поздрав!“ 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE